Apu

Tangokuningas Kari Piirosen keuhkosyöpä: Vaimon apu on korvaamaton

Tangokuningas Kari Piirosen keuhkosyöpä: Vaimon apu on korvaamaton
Kari Piirosen voimat ovat vähissä, mutta siitä huolimatta hän hakkaa halkoja vaikka polvillaan.

Tangokuningas Kari Piirosen kotitalo Keiteleen rannalla Viitasaaren Vermatsaaressa on komea. Vuonna 1996 rakennettu valkotiilinen, 260-neliöinen talo katsoo järvenselkää. Sinne olohuoneen isojen ikkunoiden äärellä istuvan Kari Piirosen, 71, katse kohdistuu.

– Nyt tuonne taas näkeekin, kun kaadoimme kymmeniä haapoja. Minä en enää siihen hommaan kykene. Pienikin ponnistus hengästyttää. Välillä tuntuu toivottomalta, kun ei voi tehdä mitään.

Tontti on 19 hehtaarin kokoinen, joten tekemistä riittää. Rannassa on 64 neliön saunarakennus makuuhuoneineen ja keittiöineen. Piironen on huolehtinut talosta ja tykännyt touhuta, metsästää, kalastaa ja paiskia metsätöitä.

Tammikuussa 2017 keuhkosyöpä pysäytti miehen.

Nyt vastuuta talon töistä on joutunut kantamaan vaimo Rauha Piironen, 71.

– Rauha on tehnyt miehen töitä miehekkäämmin kuin moni mies, Kari hymyilee herttaiselle vaimolleen, joka touhuaa keittiössä kahvinkeitossa.

Vaimo ei välitä julkisuudesta, mutta myöntää, että viimeiset vuodet ovat olleet raskaita.

– Karilla oli elämä järjestyksessä, kun syöpä tuli. Hän teki työtä, jota rakasti. Nyt kaikki on muuttunut. Onneksi hän on yhä elämässä vahvasti kiinni, Rauha sanoo.

Kortisoni turvotti kasvot

Kari Piironen ei ole antanut syövälle periksi.

– Viime kesänä hakkasin halkoja polvillani ja välillä puutarhatuolissa istuen, kun vaimo nosti puun eteeni pölkylle. Pidemmille juoksulenkeille en enää voi mennä, mutta tuon takan ympäri kierrän kävellen sata kertaa, Piironen viittaa olohuoneen ja keittiön välissä kohoavaan takkaan.

Piironen sanoo, että syöpä ei paljon päällepäin näy, mutta ”ei vain huvita paljon lähteä kotoa minnekään”.

– Naama on turvonnut kortisonista ja painoakin on tullut. Hyvähän se toisaalta on, että ruokahalu säilyy. Olin välillä 85-kiloinen, mutta eilen vaaka  näytti jo 112 kiloa.

Piirosten talo sijaitsee tien päässä, järven kyljessä.

– Kyllä se niin on, että tästä talosta tie ei jatku minnekään. Ei ainakaan minun tieni. Olen minä tätä sairautta surrut, mutta kuolemanpelkoa en ole sen pahemmin potenut. Kertaakaan en ole itkenyt. Olen aina ollut elämäniloinen ja optimistinen luonne, äitini on keskisuomalainen ja isäni karjalainen, sieltä kai se vilkkaus pulppuaa, Kari aprikoi.

Kari ja Rauha Piirosen komea, 260-neliöinen omakotitalo rakennettiin vuonna 1996 Viitasaaren Vermatsaareen.

Sitten hän tyrskähtää taas luonteenomaiseen, tarttuvaan nauruunsa.

– Kai minä olen niin pirullinen ihminen, etten malta kuollakaan!

Tangokuninkaan sairauskurimus alkoi viisi vuotta sitten 2014, kun hän hakeutui lääkäriin eturauhasvaivojen takia.

– Kyse ei ollutkaan eturauhasesta, vaan minulla oli kakkostyypin diabetes. Siitä lähtien minulla on ollut kanta-asiakaskortti sairaalaan, myös sydämen eteisvärinästä kärsivä Kari virnistää.

Piironen jatkoi laulamista, keikkaili Caminito-orkesterinsa kanssa ja suunnitteli innokkaasti vuoden 2017 juhlavuoden tapahtumia. Vuodesta oli tulossa hienon 50-vuotisen laulajanuran huipennus: juhlakonserttikiertue odotti, ja lokakuussa hän täyttäisi täydet 70 vuotta.

"Epäilin ensin astmaa"

Keikoilla Piironen tosin huomasi väsyvänsä oudosti. Oli hengästymistä ja huteruutta.

– Epäilin ensin astmaa. Hiki pursusi laulaessa eikä henki kulkenut kunnolla. Korkeat tangonuotit jäivät osumatta. Potkua ei ollut.

Alkuvuodesta 2017 Piironen meni Viitasaaren terveyskeskukseen röntgeniin.

– Hoitaja tokaisi, että onpa sinulla iso vasen keuhko. Minä herjailin takaisin, jotta ”oho, on varmaan laulellessa revennyt”. Jatkotutkimuksissa Jyväskylän keskussairaalassa ei enää naurattanut. Lääkäri kertoi, että minulla on kymmensenttinen kasvain keuhkon alapuolella ja vielä paikassa, jota ei voi leikata.

Kari Piirosen keuhko oli läjässä ja niin täynnä vettä, ettei koepalaa voinut ottaa suun kautta, vaan kyljen läpi.

Vaikka Piironen viljelee hurttia huumoria ja nauraa tyrskähtelee toistuvasti, hän myöntää, ettei parantumaton syöpä ole leikin asia.

– On ollut masentavia, synkkiäkin hetkiä, en kiellä sitä. Etukäteen on silti turha surra asiaa, jolle ei mahda mitään. Taivaan ukolta välillä pyydän toivoa ja ajattelen, että ainahan sitä edes pyytää voi.

"Hyvä että hoitavat, minuun uskotaan vielä"

Piironen joutui perumaan 50-vuotiskiertueensa ja kaikki keikkansa. 70-vuotispäivät sentään vietettiin, vaikka syöpä iloa varjostikin.

– Sädehoitoa sain muutaman kerran, muuten on menty sytostaateilla. Hyvähän se on, että yhä hoitavat. Se on merkki siitä, että vielä minuun uskotaan.

Vuoden 2018 alussa lääkärit totesivat  yllättäen tangokuninkaalle, että kasvaimen voikin leikata. Toivo paranemisesta virisi uudestaan, mutta vain hetkeksi.

– Ei siitä mitään tullut. Elimistöni reagoi niin, että minulla puhkesi vyöruusu kaulaan. Hermostoni hermostui. Olin viikon sairaalassa.

Kesällä 2018 Piironen pyydettiin Seinäjoen Tangomarkkinoiden tuomaristoon. Se oli kunniatehtävä, josta Piironen ei halunnut kieltäytyä, vaikka olo olikin kehno.

– Syövän hoitoon kuuluu, että lääkitystä vaihdetaan ja toimivia hoitoja haetaan. Silloin kesällä olin kolme kuukautta ilman lääkitystä. Olin välillä huonossa hapessa, ja kaaduin kerran pahasti poskelleni tuonne eteisen lattialle.

Etäpesäkkeet kainaloissa pienentyivät

Viime syksynä Piironen sai uudet lääkkeet, jotka tuntuvat toimivan. Hän käy säännöllisesti tutkimuksissa, ja viimeisin kuvanne toukokuun lopulla oli rohkaiseva.

– Minulla on etäpesäkkeitä kainaloissa, mutta ne ovat pienentyneet. Muutenkin kasvain on pysynyt kurissa. Nyt näyttää vähän paremmalta, ja tunnen oloni hyväksi. Aina kuvaus jännittää ja pelottaa. Toisaalta niihin tunteisiin turtuu, kun on jo kaksi ja puoli vuotta syövän kanssa kelliskellyt.

Piironen hymähtää, että hänen elimistönsä tuntuu olevan jotenkin herkempi kaikelle syövän takia.

– Jouduin keväällä pariksi päiväksi sairaalaan, kun henki ei tahtonut kulkea. Selvisi, että koivun siitepöly aiheutti vakavan allergisen reaktion. Syksyllä olin sairaalahoidossa, kun sokeriarvoni oli 32,7, vaikka sen pitäisi olla alle viisi. Se oli jo kooman tasolla. Nyt olen oppinut syömään, Piironen sanoo.

Säännöllisyys on tärkeää. Piirosella on tarkat ruoka- ja lääkeajat.

– Nielen kymmenkunta tablettia päivässä. Rauha muistuttaa, jos meinaan unohtaa. Hän kiersi kanssani keikoilla jo aktiivivuosina ja on yhtä korvaamaton edelleen, Kari kehuu kauniisti vaimoaan.

"Tykkään seurata pörssiä"

Musikaalisuus kulkee Piirosilla suvussa: sisko Vuokko Piironen-Harjukari oli iskelmälaulaja, ja Vuokon poika Teemu Harjukari on tunnettu tanssiartisti. Vuokko menehtyi vain 57-vuotiaana rintasyöpään 2003.

– Äidin puolen suvussa kulkee syöpää. Tuurista kai se on kiinni, kehen se osuu. Olen minäkin tupakkaa polttanut, mutta lopetin jo liki viisitoista vuotta sitten.

Piirosesta tuli tangokuningas 40-vuotiaana 1988. Sitä ennen hän oli asunut Ruotsissa miltei parikymmentä vuotta.

– Muutin töiden perässä Ruotsiin 22-vuotiaana. Paiskin hommia Asean tehtaalla asbestipölyn keskellä.

Ruotsissa Kari tapasi myös saman ikäisen Rauhan. Naimisiin he menivät vasta Suomessa vuonna 2001. Lapsia ei liittoon siunaantunut. Rauhalla on yksi Ruotsissa asuva poika ja lapsenlapsikin.

– Kun lapsia ei ole, rahat ovat säästyneet muuhun. Tykkään seurata pörssiä ja olen sijoittanut jo pitkään osakkeisiin.

Kari Piironen tietää, että rahalla ole merkitystä, jos ei ole terve.

– Terveys on tärkeintä, mutta sen ymmärtää vasta, kun sairastuu. On se ihmismieli kummallinen. Jos voisin palata ajassa taaksepäin, pysähtyisin ja alkaisin elää. Nauttisin enemmän hetkistä enkä vain kiirehtisi eteenpäin näkemättä muita ja muuta.

Kiitollinen ystävistä, jotka soittavat

Kari Piironen hiljenee toviksi ja katsahtaa Keiteleen selälle. Näköala järvelle on rakas, tuttu ja turvallinen.

– Olen kiitollinen, että minulla on ystäviä. Monet kollegat soittelevat säännöllisesti ja kysyvät vointiani. En ole eläissäni yhtään tekstiviestiä lähettänyt enkä muutenkaan älytekniikasta välitä. Facebookissa en todellakaan ole. Tuntuu lapselliselta, että pitäisi kailottaa kaikille kuvan kanssa, että olen saanut ahvenen, Kari nauraa.

Päivät soljuvat kotona. Pihalla seisoo tuliterä sadantonnin Mersu kaikilla hienouksilla, vuodenvaihteessa vaihdettu.

– En voi ajatella, etten voisi ostaa mitään, koska en kuitenkaan ehdi nauttia siitä. Elämä on nyt. Joskus on parempia päiviä, toisinaan huonompia. Kyllä keskiviikot vilisevät sitä vauhdikkaammin mitä vanhemmaksi tulee. En tunne itseäni vanhaksi. Otan välillä lasin valkoviiniä ja muistelen menneitä, Kari kuvailee elämäänsä.

Katiskoille Piironen ei enää uskalla mennä. Se vähän harmittaa.

– Soudella voin hyvin hiljaa ja lähellä rantaa. Hauen sentään vielä osaan fileerata, siinä ei mene kuin pari minuuttia.

— Vaikka en enää uskalla katiskoille mennä, voin soudella hyvin hiljaa ja lähellä rantaa, Kari Piironen sanoo.

Kari Piironen

Syntynyt: 31.10.1947 Turussa

Asuu: Viitasarella Vermatsaaressa

Perhe: vaimo Rauha Piironen, yksi veli ja neljä siskoa, joista yksi iskelmälaulaja Vuokko Piironen-Harjukari (1945-2003)

Ura: tangokuningas 1988. Levyttänyt 14 albumia ja liki 200 kappaletta. Tunnetuimmat tulkinnat La Cumparsita, Tyttö metsässä, Hopeinen kuu, Foksin lumoissa. Esiintynyt seitsemässä maassa.

Julkaistu: 13.8.2019
1 kommentti