Apu

Tangokuningas Amadeus Lundbergin rikkonainen lapsuus: "Minulla on viha-rakkaussuhde isääni"

Tangokuningas Amadeus Lundbergin rikkonainen lapsuus: "Minulla on viha-rakkaussuhde isääni"
Tangokuningas Amadeus Lundbergilla on ristiriitainen suhde isäänsä, legendaarisen Hortto Kaalo -yhtyeen Taisto Lundbergiin.
Julkaistu: 12.7.2018

Vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg, 29, istuu tutussa keittiössä vantaalaisessa omakotitalossa. Hattu keikkuu tummilla kiharoilla, kun Amadeus kaataa isälleen Taisto Lundbergille, 69, kahviin maitoa. Amadeuksen äitipuoli, parikymmentä vuotta Taiston kanssa yhdessä elänyt Mari Salokangas, 67, on kattanut kystä kyllä, konvehteja ja suolapaloja.

Isä ja poika istuvat sovussa saman pöydän ääressä, mutta aina ei näin ole ollut. Amadeus sanoo suoraan, että hänen suhteensa vanhempiinsa oli – ja on yhä – vaikea.

– Lapsuuteni oli turvaton ja epävakaa, vaikka oli siellä tietysti paljon hyviäkin hetkiä. Vanhemmillani oli omat demoninsa, alkoholia ja sairauksia, Ampuksi kutsuttu laulaja muistelee.

Amadeus eli Maarit-äitinsä luona pikkusiskonsa Gildan kanssa. Vanhemmat erosivat Amadeuksen ollessa alle kouluikäinen. Äiti teki vuorotyötä, Taisto-isällä oli viinakausia.

– Tukeuduimme siskoni kanssa toisiimme. Koskaan ei voinut tietää, mitä tapahtuu. Epätietoisuus huomisesta oli hirveintä. Silti koen, että äitini on aina yrittänyt parhaansa, vaikka yksinhuoltajana kärvistelikin. Hän opetteli jopa soittamaan viulua, jotta voisi opettaa minua. Olin toki aina tervetullut tänne Taistolle ja Marille, ja monet makaronilaatikot olen täällä syönyt, Amadeus kertoo.

"Noilla korteilla moni tekisi samat virheet"

Isänsä luona Amadeus kävi teini-iässä musisoimassa. Taisto on suositun Hortto Kaalo -yhtyeen perustajajäseniä.

– Amppu mopoili teininä tänne kitara selässään, treenasi isänsä kanssa tuntikausia, kunnes he onnistuivat saamaan riidan aikaiseksi ja poika kopisteli yläkerrasta alas silmät palaen ja paineli ovet paukkuen matkoihinsa, Mari Salokangas muistelee.

Taisto Lundberg osallistuu vain harvoin kahvipöydässä vellovaan keskusteluun. Viime aikojen sairastelut ovat jättäneet jälkensä muistiin, ja Mari sanookin, että muuten hyväkuntoinen ja terävä Taisto ei aina pysy elämänsä aikajanalla.

– Taidan olla tuonkin perinyt Taistolta. En minäkään ole yksityiskohtaihminen, vaan elän hetkessä ja tunteella. Olen hyvin herkkä, haaveilija luonteeltani. Joskus vähempikin unelmointi voisi riittää, Amadeus hymyilee.

Vaikka nuoruus oli rikkonainen, Amadeus ei kanna isälleen kaunaa. Tai siis Taistolle, sillä Amadeus ei häntä isäksi usein kutsu.

– Olen antanut Taistolle anteeksi. Isäni on minulle rakas, mutta suhtautumiseni on silti ristiriitainen. Olen ihminen, joka osaa rakastaa. Haluan aina mieluummin rakastaa kuin vihata, enkä vihaa Taistoa lainkaan. Näen hänen historiansa, eletyn elämän. Noilla korteilla, mitä Taisto on saanut, moni tekisi samat virheet.

Lue yhteishaastattelu uudesta Avusta 29/2018!

1 kommentti