Talvisodan muistomerkkiä valetaan jo
Puheenaiheet
Talvisodan muistomerkkiä valetaan jo
Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 Helsingin Kasarmitorille pystytetään kymmenmetrinen patsas talvisodan muistoksi. Rahoituksesta puuttuu vielä 150000 euroa, mutta patsas on jo valuvaiheessa.
30.11.2015
 |
Apu

Talvisodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi 76 vuotta. Samaan aikaan Kuopiossa, Pauli Venäläisen taidevalimossa valetaan talvisodan muistomerkkiä. Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Valon tuoja -monumentti paljastetaan Helsingin Kasarmitorilla vuonna 2017 maamme täyttäessä sata vuotta.

- Talvisota vuodenvaihteessa 1939-40 oli meille kansallisesti niin tärkeä vaihe, että ansaitsee pääkaupunkiin näkyvän muistomerkin, Talvisotayhdistys ry:n puheenjohtaja, eversti evp. Ossi Kettunen toivoo.

Muistomerkin rahoituksesta kaksi kolmasosaa tulee Suomen valtiolta ja Helsingin kaupungilta, Talvisotayhdistyksen on tarkoitus kerätä loput kansalaiskeräyksellä.

Noin kymmenmetrisen taideteoksen valmistuminen on hyvässä vauhdissa. Ossi Kettunen on vastikään tutustunut monumentin valmistumiseen .

- Kaikki taideteoksen 430 osasta ovat nyt yhdessä ja samassa paikassa, ja parhaillaan on meneillään erittäin vaikuttava kokoamisvaihe.

Valon tuoja -patsaan on veistänyt taiteilija Pekka Kauhanen.

Hitsausta, hiontaa, kiillotusta, happokäsittelyä. Työ etenee hyvin ja aikataulussa. Alas tulevan pallo-osan urakoitsijaa etsitään sekä Suomesta että ulkomailta, ja pian sekin tulee ratkaistuksi ja tekeminen pääsee alkamaan.

- Kauhasen työ erottui kansainväliseen kilpailuun tulleista 258 työstä heti selkeästi edukseen. Sen symboliarvo on hyvin tärkeä.

Lumipukuinen sotilas tuo kansallista valoa, ja katsojalle jätetään vapaus miettiä sen merkitystä. Teoksen sisään kaiverretaan metalliin selosteineen 105 valokuvaa, yhtä monta kuin talvisodan päiviä, ja ne ovat nähtävissä erityisten katseluikkunoiden kautta.

Valon tuojan peruskiven muurasi 13. maaliskuuta 2015 tasavallan presidentti Sauli Niinistö talvisodan päättymisen 75-vuotispäivänä.

- Suomi oli talvisodan alkaessa ollut itsenäisenä vasta alle 20 vuotta. Talvisota käynnisti viisivuotisen taipaleen, jossa kärsivät sotilaat ja kotirintama, mutta itsenäisyytemme säilyi, eversti evp. Ossi Kettunen muistuttaa.

Kansalaiskeräykseen voi tutustua sivulla www.talvisodanmuisto.fi.

Muistomerkki koostuu yli 400:sta osasta.

Siihen myös sijoitetaan 105 talvisodan

aikaista valokuvaa.

Kommentoi »