Talven ainutlaatuinen elämyskohde – lue vinkit talvilomaan Keski-Suomessa
Mainos: Visit Jyväskylä Region
Talven ainutlaatuinen elämyskohde – lue vinkit talvilomaan Keski-Suomessa
Talviloma Keski-Suomessa tarjoaa vaihtoehtoja niin laskettelusta, hemmottelusta kuin kaupunkielämästä nauttiville. Lue viisi vinkkiä talvilomaan Keski-Suomessa.
Julkaistu 1.12.2022

Monilla talven lomat ovat jo mielessä, olipa kyseessä sitten hiihtoloma koko perheen kesken tai viikonloppuloma puolison tai ystäväporukan kanssa. Keski-Suomessa talviseen lomailuun on mainiot puitteet, sillä alueelta löytyy sopivasti vaihtoehtoja sekä aktiiviseen ulkoiluun että rentouttavaan hemmottelulomaan.

– Kätevää on tietysti se, että lähes mistä päin Suomea saavuttaessa Keski-Suomi on melko lyhyen matkan päässä, Visit Jyväskylä Regionin matkailuneuvoja Rinna Valjakka muistuttaa ja kertoo vinkkejä talviseen lomaan Keski-Suomessa.

1. Laskettele palkittujen hiihtokeskusten rinteillä

Monelle talviloman ykkösaktiviteetti löytyy laskettelukeskusten rinteiltä.

– Laskettelemaan ja lautailemaan Keski-Suomessa pääsee monessakin paikassa, sillä laskettelukeskuksia on paljon. Lähellä Jyväskylän keskustaa sijaitsee Laajis, Muuramessa Riihivuori ja Hankasalmella Häkärinteet. Jämsässä sijaitseva Himos valittiin vuoden 2022 hiihtokeskukseksi, Valjakka luettelee.

Rinneloman täydentää tietysti herkullinen illallinen paikallisessa ravintolassa. Himoksella suunnaksi kannattaa ottaa tunnelmallinen Patapirtti. Valjakka vinkkaa, että Jämsä on kuuluisa huopatuotteistaan, ja Jämsässä on peräti kaksi huopatehdasta. Himoksella vierailevan tuliaiskassiin sopivat mainiosti Huopatehdas J. Alhon ja Huopaliike Lahtisten tuotteet.

Revontuli Resortissa voi yöpyä tunnelmallisissa lasi-igluissa. Kuva: Revontuli Resort.

2. Vietä hemmotteluloma aikuiseen makuun

Valjakka kertoo, että Keski-Suomi on Maailman Saunamaakunta, jonka saunoissa pakkanen on helppo karkottaa.

Aikuiseen makuun sopii esimerkiksi hemmotteluviikonloppu Varjolassa, johon kuuluu niin kuohuviiniä, rentouttavaa saunomista kuin halutessa myös arktisia elämyksiä.

– Rauhoittumiseen ja rentoutumiseen ovat omiaan myös Revontuli Resortin lasi-iglut, joissa on ihana katsella Hankasalmen kirkasta tähtitaivasta.

Hotelli Keurusselässä puolestaan nautitaan hyvästä ruoasta, pienoiskylpylästä, upeasta luontoympäristöstä ja tietysti tanssi-illoista. Isommalle porukalle sopii hyvin Villa Griini, joka on upea luksushuvila Laukaassa Peurunkajärven rannalla.

3. Koe aktiivinen loma lasten kanssa

Rinneriemujen ohella Keski-Suomesta löytyy muutakin hauskaa tekemistä lasten kanssa lomaileville. Peurungan kylpylässä lasten viihtymisestä pitävät huolen muun muassa pitkät vesiliukumäet ja vauhdikas Wibit-vesikiipeilyrata.

Peurungan kylpylän vauhdikkaissa liukumäissä viihtyvät lapset ja aikuiset. Kuva: Peurunka / Jussi Judin, Aava & Bang.

– Perheille mukava hiihtolomakohde on myös Kannonkoskella sijaitseva Piispala, jossa voi nauttia rauhallisessa ympäristössä monenlaisista aktiviteeteista, kuten uimisesta, keilailusta ja hiihtämisestä.

Hauskaa tekemistä perheille löytyy myös esimerkiksi Megazone & Prison Islandista tai vaikkapa Jyväskylä Karting Centeristä.

4. Retkeile kansallispuistoissa

Keski-Suomessa on neljä kansallispuistoa, jotka ihastuttavat myös talviasussaan.

– Talvisessa luonnossa voi liikkua esimerkiksi patikoiden tai lumikengillä. Hiihtämäänkin kansallispuistoissa pääsee, esimerkiksi Leivonmäen kansallispuistoon tehdään talvisin noin kymmenen kilometrin pituinen retkilatu.

Hieno retkikohde on Konneveden ja Hankasalmen rajalla sijaitseva Häähninmäen retkeilyalue, joka nappasi Vuoden Retkipaikka -äänestyksessä toisen sijan.

– Myös kaupunkilomaa viettävät pääsevät nauttimaan talvisesta luonnosta. Jyväskylän keskustassa sijaitseva Harju on suosittu ulkoalue myös talvella, ja tänä talvena siellä avautuu uusi talviliukumäki, Valjakka kertoo.

Kivenheiton päässä Jyväskylän ydinkeskustasta sijaitsee vilkas Lutakon satama, joka ei hiljene talvellakaan. Kun pakkanen on jäädyttänyt jään riittävän paksuksi, Jyväsjärvelle aurataan reilun kahden kilometrin pituinen retkiluistelurata.

Valon kaupunki Jyväskylää valaisee joulun aikaan tunnelmallinen Jouluvalomaa. Kuva: Julia Kivelä.

5. Nauti valoelämyksistä Jyväskylässä

Talven hämärä saa Valon kaupunki Jyväskylän hehkumaan.

– Kaupungissa on yli 100 pysyvää valaistuskohdetta, esimerkiksi rakennusten julkisivuja, taideteoksia ja siltoja, Valjakka kertoo.

Monet kaupungin tunnetuista maamerkeistä ovat saaneet ylleen pysyvän valaistuksen. Esimerkiksi Kuokkalan silta, Harjun torni ja Matti Nykäsen hyppyrimäki toivottavat tulijan tervetulleeksi Valon kaupunkiin. Valaistuskohteita voi kiertää vaikkapa omatoimisen valaistusreitin avulla.

Jyväskylässä on jo pitkät perinteet valotapahtumista. Syksyisin Valon kaupunki -tapahtuma kokoaa kaupungin kaduille jopa 150 000 valotaiteesta kiinnostunutta. Joulun aikaan Jyväskylässä nautitaan puolestaan Kirkkopuiston sadunhohtoisesta Jouluvalomaasta, joka on auki loppiaisviikonloppuun saakka.

– Hiihtolomienkin aikaan päästään ihailemaan valotaidetta, kun Valon kaupungin uusi talvitapahtuma täyttää messu- ja tapahtumakeskus Paviljongin halleja 6000 neliömetrin verran.

Lue lisää vinkkejä talvilomaan Keski-Suomessa: visitjyvaskyla.fi/talvi.

Kansikuva: Kadi Kindma.

Kommentoi »