Tällainen on Viron hurmaava Tartto: Mondo kertoo tunnelmallisen kaupungin mukavimmat elämykset
Viron kesäkaupunki
Tällainen on Viron hurmaava Tartto: Mondo kertoo tunnelmallisen kaupungin mukavimmat elämykset
Löydä kaupungin boheemit baarit, sivisty yliopistomuseossa, nauti taiteesta ja vieraile kiehtovissa vanhauskoisten kylissä.
Julkaistu 17.5.2023
Mondo

Sivistä itseäsi Tartossa

Vuonna 1632 perustettu Tarton yliopisto on yksi Euroopan vanhimmista, ja Tarttoa pidetäänkin Viron sivistyksen pääkaupunkina.

Tieteen saavutuksiin ja menneiden aikojen opiskelija­elämään pääset tutustumaan Tarton yliopistomuseossa (Lossi 25), joka sijaitsee goottilaisen tuomio­kirkon raunioissa Toome­mäen puistossa. Museo­lipulla pääsee myös kirkon­raunion torneihin, joista avautuu näkymä yli kaupungin. Museon ylimmässä kerroksessa on lapsille suunnattu hullun tiedemiehen huone, jonka vempeleitä saa koskea ja kokeilla.

Vieraile myös museoon kuuluvassa Tarton tähtitornissa (Uppsala 8), joka oli aikoinaan astronomian tärkeimpiä keskuksia maailmassa. Nykyään se on Unescon maailmanperintökohde.

Kattavan käsityksen Viron historiasta ja kulttuurista saa vanhan lento­tukikohdan kiitoradalle rakennetussa Viron kansallismuseossa (Muuseumi tee 2).

Tarton keskuspiste on Raekoja plats eli Raatihuoneentori, jonka laidalla on runsaasti ravintoloita.

Nauti hyvästä ruuasta

Tarton ravintolatarjonta on monipuolinen ja hintataso matalampi kuin pääkaupungissa Tallinnassa.Tihein ravintolakeskittymä on Rüütli­-kadulla ja sen sivukaduilla.

Kokeile esimerkiksi virolaista kotiruokaa ja ohutpohjaisia kiviuuni­pizzoja tarjoilevaa Ruunia (Rüütli 2). Pizzat tehdään luomuspelttijauhoista ilman hiivaa, ja paikka sopii myös vegaaneille.

Italialais-amerikkalaisessa Pepe’s Bistro & Social Clubissa (Ülikooli 7) voi ruokailla vanhojen kivitalojen ympäröimällä sisäpihalla. Ruokalistalla on muun muassa simpukoita, burgereita ja pastoja. Viikonloppuisin täältä saa amerikkalaistyylisiä makeita ja suolaisia pannukakkuja.

Fine dining -paikka Antonius (Ülikooli 15) nousee toistuvasti Viron parhaiden ravintoloiden listoille. Se sijaitsee perinteikkään hotelli Antoniuksen yhteydessä, ja ruoka­listaa hallitsevat paikallisten tuottajien antimet.

Entisellä teollisuusalueella, parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Tarton keskustasta sijaitsee luova kaupunginosa Aparaadi­tehas ja sen lounas- ja illallisravintola Aparaat (Kastani 42). Sisustus on konstailematon, annokset tarkkaan harkittuja, raaka-aineet erinomaisia ja henkilökunta asiantuntevaa.

Pepe´s Bistro & Social Clubin ruokia voi nauttia kesäisin ulkoterassilla.

Tutustu taidetarjontaan

Tartto on kulttuurikaupunki, jonka taidetarjontaa ei kannata jättää väliin. Maan ensimmäinen viron­kielinen teatteri, vuonna 1870 perustettu Vanemuine (Vanemuise 6) tarjoaa teatteria, oopperaa, balettia ja konsertteja ympäri vuoden.

Kaupungista löytyy myös vuonna 1908 perustettu elokuva­teatteri Elektriteater (Jakobi 1), jonka ohjelmisto koostuu pääasiassa uusista virolaisista ja eurooppalaisista taide-­elokuvista sekä klassikoista, lyhyt­elokuvista ja animaatioista. Useimmissa näytöksissä on englannin­kieliset tekstitykset.

Kuvataiteen ystävän kannattaa käydä Raatihuoneentorin laidalla Tarton taidemuseossa (Raekoja plats 18), jossa on esillä virolaista taidetta 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Vaalean­punaista museorakennusta kutsutaan Tarton omaksi Pisan torniksi, sillä se on vajonnut vuosi­satojen saatossa vinoon.

Tarton taiteilijaliiton ylläpitämässä Tarton taidetalossa (Vanemuise 26) voi puolestaan nähdä tämän hetken kiinnostavimpien taiteilijoiden töitä. Talon gallerioihin on ilmainen sisäänpääsy.

Vietä baari-ilta Tartossa

Taiteilijoiden, yliopistoväen ja opiskelijoiden Tartto tunnetaan rennon vapaamielisestä ilmapiiristään, ja kuuluisaa ”Tarton henkeä” voi aistia iltaisin pubeissa ja baareissa.

Püssirohukelder (Lossi 28) on vanha ruutikellari, joka rakennettiin 1700-luvulla piispan­linnan vallihautaan. Baari muistuttaa sekä saksalaista oluttupaa että katedraalia. Lähes yksitoista metriä korkea katto on Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman korkein pubin katto. Ruokalistalla on esimerkiksi koverretun leivän sisältä tarjoiltavia keittoja. Maista myös paikan omaa Püssirohu Punane -olutta.

Idyllisellä Karlovan puutalo­alueella sijaitsevassa Barlovassa (Tähe 29) järjestetään usein livemusiikki-iltoja, ja seinillä on vaihtuvia taidenäyttelyitä. Juoma­listalta löytyy muun muassa paikallisia käsityöoluita ja italialaisia viinejä. Myös kulttuuribaari Naiivissa (Vallikraavi 6) voi nauttia juomien lisäksi esittävästä taiteesta, kuten konserteista ja stand up -illoista. Kesällä juhlinta levittäytyy suojaisalle terassille.

Kylpylähotelli V:n tiloissa voi nauttia useista erilaisista altaista ja saunoista

3 × mukava hotelli

Hotel Lydia

Tyylikäs neljän tähden hotelli sijaitsee loistavalla paikalla, aivan kaupungin pääaukion, Raatihuoneentorin, kupeessa (Ülikooli 14). Osasta huoneita on puistonäkymät. Hotel Lydiasta löytyy pieni ja tunnelmallinen kylpylä sekä kehuttu ravintola Hõlm.

Kylpylähotelli V

V on yksi Viron suurimmista kylpylöistä (Riia 2). Allas- ja saunaosaston lisäksi voit rentoutua ihoa ja hengitysteitä hoitavissa suolasaunoissa ja -altaissa.

Villa Margaretha

Vanhassa puutalossa toimiva edullinen boutiquehotelli huokuu romanttista tunnelmaa antiikkihuonekaluineen ja narisevine puulattioineen. Margaretha sijaitsee rauhallisella Karlovan puutaloalueella (Tähe 11).

Peipsijärven rannalla kulke­valta Sipuli­tieltä voi ostaa kotiin kauniin sipuliletin.

Tee retki Sipulitielle

Muutaman kymmenen kilometrin päässä Tartosta on yksi Euroopan suurimmista järvistä, Peipsi, joka levittäytyy myös Venäjän puolelle. Viron-­puoleisia rantoja asuttavat venäjänkieliset vanha­uskoiset ortodoksit, jotka pakenivat tänne uskonvainoja 1600-luvulla. Heidän kulttuurinsa on säilynyt ranta­kylissä lähes muuttumattomana. Asukkaat elävät kalastamalla ja viljelemällä muun muassa kurkkua ja sipuleita. Heitä kutsutaankin sipulikansaksi ja kylien läpi kiemurtelevaa rantatietä Sipulitieksi. Tee retki pyörällä tai autolla ja osta sipulinippu tai uunilämmintä savukalaa tienvarsikojusta. Tien varrelta löytyy kievareita, majataloja ja vanhauskoisten museo.

Kommentoi »