Tällainen olisi pääministeri Vapaavuori
Puheenaiheet
Tällainen olisi pääministeri Vapaavuori
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, 49, on ilmoittautunut ensimmäisenä kokoomuksen puheenjohtajakilpaan. Hän on pääministerikisan ennakkosuosikki.
Julkaistu 21.4.2014
Apu

Jan Vapaavuoren ura politiikassa on noussut kuin Koneen pörssikurssi.

Lujimmilla Vapaavuori oli ennen uransa alkua. Kun hän nousi 1995 silloisen oikeusministerin Sauli Niinistön erityisavustajaksi, paljastui että Vapaavuori oli saanut 17-vuotiaana ehdollisen vankeustuomion pahoinpitelystä ja hieman myöhemmin sakot osallisuudesta varkauteen.

Esimiehelleen Vapaavuori ei ollut paljastanut koko kuvaa. Politiikan kummisedät pelastivat kuitenkin Vapaavuoren puolueen muihin töihin.

Vuonna 1997 hän nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon, jossa on istunut siitä saakka. Vapaavuori sai 2001 vielä rattijuopumussakot, mutta nousi eduskuntaan 2003.

Neljän vuoden kuluttua 2007 Vapaavuori nousi asuntoministeriksi. Tamperelaistutkijat nimesivät hänet eduskunnan oikeistolaisimmaksi edustajaksi. Eduskunnan vasen laita taas kiitteli Vapaavuorta vasemmistolaisesta kaavoitus- ja asuntopolitiikasta. Vastustamalla isoja kauppakeskuksia kokoomusministeri sulatti monta vihreää sydäntä.

Asuntoministerinä Vapaavuori pani aikaansa myös pitkäaikaisasunnottomuuteen. Viime helmikuussa hän puolusti kaupunginvaltuuston kokouksessa yhä tunteikkaasti Ruusulankadun asuntolaa, kun osa valtuutetuista oli vaatinut asuntolaa päihteettömäksi. Valtuusto taputti poikkeuksellisesti puheenvuorolle.

Jyrki Kataisen hallitukseen hän nousi, kun elinkeinoministeri Jyri Häkämies lähti EK:n toimitusjohtajaksi. Sitä ennen kuntavaaleissa Vapaavuori nousi koko valtakunnan ääniharavaksi.

Vapaavuoren haaveena on ollut olla jonain päivänä Helsingin kaupunginjohtaja, mutta ensin vastaan saattaa tulla pääministerin pesti.

Jos Vapaavuoresta tulee pääministeri, hän rajannee jatkossakin yksityiselämänsä pois julkisuudesta. Hän on naimisissa pieneläinkirurgian professorin Outi Laitinen-Vapaavuoren kanssa.

Millaista päätöksenteko olisi, jos Jan Vapaavuoresta tulisi pääministeri? Apu pyysi arviota muiden puolueiden poliitikoilta.

- Uskon, että pääministerinä Vapaavuori edellyttäisi tuloksia nyhjäyksen sijasta, sanoo keskustan konkariedustaja Mauri Pekkarinen, itse kauppa- ja teollisuusministerinä ja elinkeinoministerinä istunut.

Pekkarisen mielestä Vapaavuori on ”selkeä, suoraviivainen ja reilu”.

- Pidän hänestä myös siksi, että hän pystyy nopeisiin ratkaisuihin, omaksuu asiat vaivatta. Hän on näistä syistä hyvä yhteistyökumppani, mutta samalla kova vastus, opposition Pekkarinen lisää.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo käsityksenään, että energia- ja ilmastokysymyksissä Vapaavuori on ajanut EK-laista linjaa ja ollut ydinvoimakannassaan jyrkkä vihreitä kohtaan.

- Katainen on ollut pidetty pääministeri, koska hän on kuunnellut näissä asioissa erilaisia kantoja, Alanko-Kahiluoto sanoo.

- Päätöksentekokulttuurista Katainen on saanut aiheesta kritiikkiä. Sekstetissä asioita on valmisteltu salakähmäisesti ja päätetty pienellä piiriä. Vaikea kuvitella, että Vapaavuori veisi sitä huonompaan. Asuntoministerinä Vapaavuori oli ennakoitua paljon parempi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman on arviossaan varovaisempi.

- Etukäteen on vaikea sanoa, millaisen tyylin kukin valitsee, eikä sitä voi kovinkaan tarkasti päätellä aiempien tehtävien perusteella, hän sanoo.

Backman tuntee Vapaavuoren ja kokoomuksen nykyisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon johtamistavat ryhmäpuheenjohtajakollegana.

- Molemmilla on hyvin selkeä ja ennustettava eli siten hyvä työskentelytyyli. En näe merkittäviä eroja Kataisen tyyliin, Backman sanoo.

Eija Kallioniemi

Kommentoi »