Apu

Penelope Cruz teki Almodovarin Kaikki äidistäni -elokuvan riipaisevan roolin hiv-positiivisena nunnana: ”Olen Pedrolle kiitollinen menestyksestäni – en halua, että hän pettyy minuun”

Penelope Cruz teki Almodovarin Kaikki äidistäni -elokuvan riipaisevan roolin hiv-positiivisena nunnana: ”Olen Pedrolle kiitollinen menestyksestäni – en halua, että hän pettyy minuun”
Espanjalainen näyttelijä Penélope Cruz on tähdittänyt useita Pedro Almodovarin elokuvia. Suhdettaan kulttiohjaajaan hän kuvailee intensiiviseksi. Avun haastattelussa näyttelijätär puhui myös työpaikkaromansseista ja lasten kasvatuksesta. Toiveuusinta.
Julkaistu: 15.9.2020

Siron ja pienen Penélope Cruzin, 44, olemuksessa näkyy hänen taustansa balettitanssijana. Eleet ovat pehmeän naisellisia ja hienostuneita. Hän puhuu englantia sointuvalla äänellä ja espanjalaisittain korostaen.

Olemme tavanneet vuosien aikana usein: Los Angelesissa, New Yorkissa, Miamissa ja Lontoossa. Aina hän on ollut ystävällinen ja hillitty. Cruzin tavaramerkeiksi ovat tulleet hänen heleä naurunsa ja aksenttinsa, josta hän ei ole halunnut päästä kokonaan eroon.

– Uskon, että siitä on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa urallani. Minulle soitetaan silloin, kun etsitään näyttelijää, jolla on erilainen tausta. Olen esittänyt useita hahmoja, jotka eivät puhu jenkkityylillä.

Maailmantähti on ylpeä taustastaan. Siinä sekoittuvat ainakin espanjalaisuus ja kreikkalaisuus. Sukunsa klyyvaria hän ei vaihtaisi pois.

– Nenäni ei ole täydellinen. Pieni kyhmy on osa perheemme historiaa. Pidän siitä.

Penélope Cruz ei ole edes yrittänyt päästä eroon aksentistaan.– Uskon, että siitä on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa urallani, Cruz sanoo.

Vanhemmat tukivat

Madridilaisen työläisperheen kasvatti halusi jo lapsena taiteilijaksi.

Edesmennyt isä Eduardo omisti pienen kaupan ja teki töitä myös automekaanikkona. Äiti Encarna oli kampaaja ja myöhemmin manageri.

– He saivat minut vuosi sen jälkeen, kun he olivat menneet naimisiin 21-vuotiaina. He ovat tukeneet minua ja antaneet vapauden elää ja yrittää. En kuullut heidän valittavan koskaan. Heistä tuli parhaimpia ystäviäni. Toivon, että osaan olla yhtä avoin lapsilleni ja kannustaa heitä tavoittelemaan unelmiaan, Cruz ynnää vanhempiensa vaikutusta.

Vanhemmat tekivät töitä kuutena päivänä viikossa. Penélope, perheensä esikoinen, kertoo perineensä määrätietoisen ja työtä pelkäämättömän elämänasenteensa heiltä.

Kiihkeä rooli elokuvassa Kinkkua, kinkkua (1992) teki Penélope Cruzista tunnetun niin kotimaassaan kuin ulkomailla.

– Meillä oli kotona perustavarat ja vain vähän ekstraa siihen päälle. Silti kotona oli hyvä tunnelma ja siellä soi aina musiikki. Vanhempani panostivat kulttuuriin. Muistan, kun he ostivat kotivideokameran. He kuvasivat sillä minun ja siskoni esityksiä.

Cruzilla on 11 vuotta nuorempi muusikkoveli Eduardo ja kolme vuotta nuorempi sisko Monica, tunnettu flamencotanssija, laulaja ja Espanjassa. Sisarukset ovat samannäköisiä. Kun isosisko Penélope oli raskaana Pirates of the Caribbean – Vierailla vesillä -elokuvan kuvauksissa, Monica palkattiin tuuraamaan kohtauksia, joissa koko kroppa näkyi. He eivät silti ole samanlaisia.

– Monica oli rauhallinen nuorena. Minä olin seikkailija. Kapinoin kaikkea vastaan, ja minulla oli liian paljon energiaa. Sain purettua sitä balettitunneilla ja koe-esiintymisissä. Lopulta tanssi opetti minut kurinalaiseksi.

Eroottinen jännitysdraama Lihan värinä (1997) aloitti yhteistyön ohjaaja Pedro Almodóvarin kanssa.

Näyttelijä voi työskennellä 80-vuotiaaksi

Cruzilla on vahva tahto, ja hän on enemmän realisti kuin haaveilija. Hän tanssi vuosia, mutta siirtyi samalla vähitellen näyttelemään.

– Tajusin jo teininä, että tanssijan ura on varhain ohi, ehkä nelikymppisenä. Näyttelijänä voin työskennellä ainakin 80-vuotiaaksi. Opiskelin neljä vuotta teatterikoulussa, mutta en tiedä, kummassa opin enemmän näyttelemistä, koulussa vai kampaamossa, jossa myös osattiin olla hyvin teatraalisia.

Sarjassa The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story (2018) Cruz nähdään Donatella Versacena.

Cruz aloitti uransa nuoriso-ohjelman juontajana ja esiintyi Mecano-bändin musiikkivideolla La Fuerza del Destino. Sen kuvauksissa hän tutustui suositun pop-bändin perustajaan, Nacho Canoon.

Pari seurusteli vuodesta 1991 vuoteen 1998 ja asui Madridin lisäksi New Yorkissa. Siellä Cruz jatkoi tanssimista ja näyttelemistä ja opiskeli englantia minkä kuvauksilta ehti. Jo silloin hän tiesi, että hänen pitää suojella yksityiselämäänsä julkisuudelta.

Penélope Cruz sai kolmannen Oscar-ehdokkuutensa musikaalista Nine (2009)

Hyväntekeväisyystyö muutti arvomaailman

Penélope Cruz tunnetaan aktiivisena hyväntekijänä. Minne tuuli kuljettaa -elokuvan (1998) palkkionsa hän lahjoitti Äiti Teresan lastenkodille. Kohde oli tuttu, sillä Cruz oli ollut 19-vuotiaana viikon vapaaehtoistyöntekijänä Kalkutassa, Intiassa.

Toisella matkallaan hän kuvasi Nepalin pääkaupungissa, Katmandussa, katulapsia ja piti aiheesta myöhemmin valokuvanäyttelyn. Hän on ollut myös kaksi kuukautta hyväntekeväisyystöissä Ugandassa.

– Nuo matkat mullistivat maailmankatsomukseni. Niiden jälkeen arvomaailmani muuttui. Järkytyin oloista. Ymmärsin, että maailmassa on monia paikkoja, joissa arki on kamppailua hengissä selviytymisestä. Oli järkyttävää tajuta, että ihminen, jota juuri hoivasin, saattoi kuolla viiden minuutin kuluttua kadulle. En unohda niitä kokemuksia ikinä.

Leffassa Pirates of the Caribbean – Vierailla vesillä (2011) Cruz esittää Jack Sparrow’n (Johnny Depp) entistä rakasta. – Näytteleminen Johnnyn kanssa ei ole koskaan tylsää.

Kalkutassa Cruz tapasi Äiti Teresan joka päivä. Sittemmin edesmennyt nunna heräsi aamukolmelta ja jatkoi töitä iltaan saakka. Se inspiroi.

– Hän opetti minulle elämänviisauksia. Hän oli voimakas, rakastava ja kaunis ihminen. Halusin halata häntä koko ajan.

Matkoillaan Cruz tapasi myös dalai-laman.

Nykyään Cruz rahoittaa ja tukee henkisesti intialaisnuoria, jotka opiskelevat yliopistossa Espanjassa.

– Kävin Kalkutassa toisen kerran, kun olin 25-vuotias. Silloin aloin sponsoroida kahden tytön opiskeluja. Jo silloin toinen heistä toivoi pääsevänsä joskus kouluun Eurooppaan. Menestyksen hyvä puoli on, että pystyin toteuttamaan hänen haaveensa. Se saa minut iloiseksi, kuten myös se, että molemmat suojattini menestyvät hyvin.

Cruz myös lahjoittaa kahdesti vuodessa rahaa ja vaatteita kotikaupunkinsa Madridin köyhille.

Draamassa Rakastin Pabloa, vihasin Escobaria (2018) Cruz näyttelee yhdessä Javier Bardemin kanssa. Se kertoo kolumbialaisesta huumelordi Pablo Escobarista ja hänen rakastajattarestaan Virginia Vallejosta.1

Heti yhteys Javier Bardemin kanssa

Penélope ei ole vältellyt rohkeita ja rosoisia rooleja. Ensimmäisestä elokuvastaan Kinkkua, kinkkua (1992) hän sai ehdokkuuden Espanjan arvostetuimmassa elokuvagaalassa, Goyassa. Saman elokuvan kuvauksissa hän tapasi nykyisen aviomiehensä, Javier Bardemin.

– Muistan, kun näin hänet ensimmäisen kerran. Mietin, kuka hän on. Meillä oli vahva yhteys, Cruz kuvaili tapaamista jo ennen kuin hän alkoi varsinaisesti seurustella Bardemin kanssa.

Penélope Cruz ja Javier Bardem vuoden 2018 Cannesin elokuvajuhlien avajaisgaalassa

Tuo kemia näkyi myös elokuvan eroottisissa kohtauksissa, jotka tekivät Cruzista seksisymbolin. Samana vuonna hän esiintyi parhaan vieraskielisen Oscarin voittaneessa romanttisessa draamassa Belle Époque – muutosten aika.

Ihailemansa ohjaajan Pedro Almodóvarin kanssa hän pääsi työskentelemään ensimmäisen kerran vuonna 1997.

– Innostuin näyttelemisestä, kun näin Pedron ohjaaman tumman Tie Me Up! Tie Me Down! -komedian vuonna 1990. Kävin koe-esiintymässä hänen elokuvaansa ensimmäisen kerran 17-vuotiaana. Rooli oli minua huomattavasti vanhemmalle naiselle, joten en saanut sitä. Pedro kuitenkin kehotti minua ottamaan yhteyttä pari vuotta myöhemmin.

Ohjaaja Pedro Almodovar ja hänen mestariteoksensa Kaikki äidistäni loistavat naistähdet. Ylärivissä vasemmalta Candela Pena, Rosa Maria Sarda ja Antonia San Juan. Keskellä vasemmalta Marisa Paredes, Penelope Cruz ja Cecilia Roth.

"En halua, että Pedro pettyy minuun"

Eroottisessa trillerissä Lihan värinä Cruz teki pienen, mutta mieleenpainuvan roolin prostituoituna, joka synnyttää bussissa. Siitä alkoi Cruzin ja Almodóvarin tähän päivään asti kestänyt yhteistyö.

– Minulla ja Pedrolla on intensiivinen ystävyyssuhde. Monet eivät pitäneet ensimmäistä rooliani Pedron elokuvassa minulle sopivana, mutta pidän siitä, että hän antaa minulle aina haastavia osia ja että kuvauspäivät ovat jännittäviä. Teen parhaani, sillä en halua, että hän pettyy minuun.

Almodóvarin ohjaama Kaikki äidistäni (1999) käsittelee aidsia, transvestisuutta, sukupuolirooleja ja uskontoa.

Penélope Cruzia on kutsuttu Pedron muusaksi. Kaksi vuotta Lihan värinästä Cruz esitti Oscarilla palkitussa draamassa Kaikki äidistäni nunnaa, joka rakastuu transvestiittiin ja saa hiv-tartunnan.

Vuoden 2006 Volver – paluu, komedia perhedraamasta, toi Penelopelle hänen ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa.

Kolme vuotta myöhemmin hänet nähtiin romanttisessa trillerissä Särkyneet syleilyt naisena, joka pääsee toteuttamaan unelmansa filmitähteydestä dramaattisin seurauksin.

Penélope Cruz elokuvassa Kaikki äidistäni.

Cruz oli mukana samana vuonna myös Almodóvarin lyhytelokuvassa The Cannibalistic Councillor. Komediassa Matkarakastajat (2013) hän teki cameon, ja tätä haastattelua tehtäessä oli työn alla Antonio Banderasin kanssa elokuva Dolor Y Gloria.

– Tulemme hyvin toimeen, emme riitele. Luotamme toisiimme, se on vuosien yhteistyön tulos. Olen Pedrolle kiitollinen menestyksestäni.

Antonio Banderas, Penelope Cruz ja Pedro Almodovar juhlivat Dolor y Gloria -elokuvaa Cannesin filmifestivaaleilla toukokuussa 2019.

Alku amerikkalaiselokuvissa oli rankka

Myös Hollywoodissa Cruz sai tuulta siipiensä alle. Vaikka hän oli tehnyt vuosia töitä toteuttaakseen unelmansa, menestys yllätti silti hänet. Kun uusia töitä tuli, Cruz paikkasi englannin kielen taitoaan.

– Opiskelin koulussa ranskaa, englantia aloin opiskella vasta nuorena aikuisena. Alku amerikkalaiselokuvissa oli rankka, koska kaikki ylimääräinen energiani meni vuorosanojen opetteluun. En liioin ymmärtänyt, mitä muut sanoivat minulle.

– Minulla oli opettaja mukana kaikkialla. Olen iloinen, että nykyään voin miettiä tarinaa kokonaisuutena ja että ymmärrän sen.

Psykologisen scifitrillerin Vanilla Sky (2001) kuvauksissa Cruz tutustui Hollywoodin suurtähteen Tom Cruiseen, kun tämä oli mediahuomion keskipisteenä erottuaan Nicole Kidmanista.

Kaksikko alkoi seurustella. Tuolloin Cruz kuvasi Cruisea energiseksi, fiksuksi, ahkeraksi ja muut huomioon ottavaksi.

Penélope Cruz ja Tom Cruise vuonna 2004. Pariskunta tutustui Vanilla Skyn kuvauksissa 2001.

"Suhteeni alkavat ystävyydestä"

Kolmen vuoden seurustelun aikana Cruz tutustui myös Cruisen uskontoon, skientologiaan. Eri uskonnot ovat aina kiinnostaneet häntä. Hän kasvoi katolisessa perheessä ja kiinnostui 17-vuotiaana buddhismista.

– Kunnioitan eri uskontoja, mutta minulla ei ole ollut tarvetta valita yhtä yli muiden. Yritän pitää mieleni mahdollisimman avoimena ja olla vahingoittamatta itseäni ja muita.

Draamassa Blow (2001) Penélope Cruz pääsi vihdoin näyttelemään Johnny Deppin kanssa. – Pedro esitteli meidät Madridissa, kun olin parikymppinen.

Komediallisen seikkailuelokuvan Sahara (2005) kuvauksissa Cruz lähentyi näyttelijä Matthew McConaugheyn kanssa. Heitä yhdisti intohimo matkustamiseen. Kyyhkyläiset styylasivat reilun vuoden.

Yksittäisistä suhteistaan Cruz ei käytännössä puhu. Sen päätöksen hän teki jo ­nuorena – ja se pitää. Yleisellä tasolla hän avaa hieman romanttista maailmaansa.

– En rakastu työpaikalla. Suhteeni alkavat yleensä ystävyydestä, ja ne kestävät pitkään. Rakkaus on mysteeri, sitä ei voi suunnitella. Ennen kaikkea se on toisen kunnioittamista ja asioiden jakamista. Minut kasvatettiin itsenäiseksi, ja opin, että omaa identiteettiä ei saa hukata rakkauden takia.

Komediallisessa toimintaelokuvassa Bandidas (2006) Cruz ystävystyi Salma Hayekin kanssa.

Elämä muuttui 10 vuotta sitten

Uranainen alkoi hidastaa tahtiaan vähän päälle kolmekymppisenä.

– Tein vuosia töitä ilman taukoja. Asetin uran etusijalle, mutta en suunnitellut sitä laskelmoivasti, vaan otin rooleja, jotka vetosivat minuun. Runsaat kymmenen vuotta sitten opin pitämään vapaapäiviä, ottamaan lomaa ja syömään hyvin. Elämäni ei keskittynyt enää pelkästään töihin.

Myös Cruzin suhtautuminen työhön muuttui.

Komediasta Volver – paluu (2006) Cruz sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa.

– Kun olin nuori, saatoin pysyä hahmossa ja synkissäkin mielentiloissa pitkään. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että synkkyys ja henkinen kipu eivät tee hahmoistani parempia. Olen tajunnut, että työn ja arkielämän ei tarvitse olla sidoksissa toisiinsa. Molemmat voivat paremmin, kun en sekoita niitä keskenään. Nyt voin hypätä monta kertaa päivässä fiktiosta tosielämään ja toisin päin. Pidän siitä.

Cruz kaipasi myös vaihtelua jatkuvalle matkustelulle ja hotellielämälle. Sitten rakkaus roihahti Javier Bardemin kanssa. Cruz oli tavannut hänet ensimmäisen kerran 16-vuotiaana. Suhde syventyi, kun he kuvasivat yhdessä Woody Allenin ohjaaman elokuvan Vicky Cristina Barcelona (2008).

– Emme pahemmin nähneet toisiamme 1990-luvulla. Työt veivät meitä eri paikkoihin.

Cruz palkittiin Oscarilla elokuvan Vicky Cristina Barcelona (2008) sivuosasta.

Sisukas, ihana ja tiukka äiti

Bardem kertoi ihastuneensa Cruzin sisukkaaseen luonteeseen. Pari meni naimisiin Bahamalla vuonna 2010. Leo-poika syntyi vuonna 2011 ja tytär Luna vuonna 2013.

– Kun Leo syntyi, vähensin töitä huomattavasti. Nyt, kun Luna on neljä, olen ottanut muutaman lisäkeikan. Se vaatii organisoimista ja vähiä yöunia. Työni hyvä puoli on se, että keikkojen välissä voi olla kuukausia, ja silloin saan olla kotona perheen kanssa.

– Ennen äitiyttä pystyin nukkumaan melkein kellon ympäri, ja yleensä ainakin kahdeksan tunnin yöunet. Nykyään se ei ole mahdollista, mutta en ole enää vihainen, vaikka uni jää vähiin. Nautin joka hetkestä.

Javier Bardem ja Penélope Cruz lomailivat vuonna 2013 Korsikalla Leo-poikansa kanssa vain muutama päivä pariskunnan toisen lapsen syntymän jälkeen.

Cruz kasvattaa lapset ilman televisiota ja videopelejä.

– Haluan, että he leikkivät ulkona mahdollisimman paljon ja oppivat kommunikoimaan muiden kanssa. Silloin tällöin he saavat katsoa hetken lastenohjelmia.

Cruz ja Bardem nähtiin yhdessä trillerissä The Counselor (2013). Viimeksi he ovat kuvanneet draamat Rakastin Pabloa, vihasin Escobaria ja Everybody Knows. Ensin mainittu pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. Jälkimmäisestä he saivat Cruzin mukaan samansuuruisen palkkion.

– Luotan Javieriin ja kunnioitan hänen mielipiteitään. Se helpottaa näyttelemistäni. Emme silti aio tehdä jatkuvasti elokuvia yhdessä, vaan silloin tällöin, kun sopiva osuu kohdalle.

Päivitetty 15.9.2020 – Ilmestynyt 14.7.2018

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »