Täältä ikuisuuteen
Puheenaiheet
Täältä ikuisuuteen
Yrjö Rautio: "Nyt alkaa tuntua, että on menty jo liian pitkälle: poliisi joutuu tekemään itse rikokset, joita hänen tulisi tutkia ja ehkäistä."
Julkaistu 20.11.2013
Apu

Vasemmistoliitto pohtii, lähtisikö hallituksesta kesken vaalikauden vai eikö lähtisi.

Vasemmistoliiton edeltäjällä Skdl:llä oli siitä kokemusta. Se lähti Kalevi Sorsan kolmannesta hallituksesta joulukuussa 1982 puolustusvoimien hankintamäärärahojen vuoksi. Ei siitäkään hyvää koitunut. Määrärahat pysyivät, ja Skdl:n kannatus laski.

Vaikka nyt ei kamppaillakaan armeijan määrärahoista vaan lähinnä kuntien säästötavoitteista, pohjimmiltaan on kyse samasta asiasta: puolueen sisäisestä taistelusta, puolueen luonteesta ja tehtävästä.

Reformistit ovat ylivoimaisena enemmistönä puolueen eduskuntaryhmässä. He ovat sitoutuneet demokratian pelisääntöihin – myös siihen, että puolueella on juuri niin paljon – tai vähän – sananvaltaa kuin on kannatusta. Heille on tärkeintä se, että puolue pystyy vaikuttamaan edes vähän asioihin, jotka koskettavat sen kannattajakuntaa.

Puolueessa on yhä vahva asema myös niillä, jotka ovat valmiita hallitusvastuuseen vasta, kun muut puolueet on kielletty. Heille eduskunta on pelkkä puhujalava, kuten Lenin opetti. Sillä, miten kannattajille käy, ei ole heille väliä, kunhan julistus pysyy puhdasoppisena.

Järkevintä olisi, että puolueen reformistit siirtyisivät Sdp:hen – ja vihreät vihreisiin. Puolue jäisi niille, jotka haluavat tehdä siitä museon vaalimaan stalinististen aatteiden rippeitä.

Politiikassa ei tehdä läheskään aina niin kuin on järkevintä. Siksi nykyinen tilanne jatkunee täältä ikuisuuteen.

Kohtalokas Keva

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan edellinen toimitusjohtaja Markku Kauppinen joutui lähtemään, kun oli osallistunut Korruptoituvien Maakuntien Suomen KMS:n vaalirahojen jakoon.

Nykyinen toimitusjohtaja Merja Ailus (kesk) saattaa joutua lähtemään, koska on osallistunut työsuhde-etujen jakamiseen itselleen.

Julki tulleet Ailuksen edut ovat rahallisesti melko pieniä, mutta ne kertovat asenteesta, jota on vaikea sietää. Näin pröystäilee muiden rahoilla hän, jonka muut ovat vihreälle oksalle nostaneet!

Kevan toimitusjohtajan tehtävä on niitä harvoja paikkoja, joita enää jaetaan poliittisin perustein. On niitä tosin muitakin, mutta niitä ei myönnetä.

Sekä Kauppisen että Ailuksen tärkein ansio on, että heillä on Suomen Keskustan jäsenkirja.

Kuka uskaltaisi Kevan toimitusjohtajaksi, jos Ailuksellekin tulisi lähtö? Niin tosin tuskin käy. Jotkut pelastaa se, että on tuttu tuomari. Ailuksen tekemisiä taas tutkii hänen oma alaisensa, Kevan talousjohtaja. Varmuuden vuoksi.

Törkeää

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio on vangittu epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja avunannosta törkeään petokseen. Hänen vaimonsa on pidätetty epäiltynä rahanpesusta.

Suomi ja muut länsimaat ovat kulkeneet viime vuosikymmenet kohti itsepalveluyhteiskuntaa. On päästy jo niin pitkälle, että esimerkiksi pankkiasiakas maksaa siitä, että saa palvella itse itseään.

Nyt alkaa tuntua, että on menty jo liian pitkälle: poliisi joutuu tekemään itse rikokset, joita hänen tulisi tutkia ja ehkäistä.

*****

Heittolaukauksia:

1. Yle-veron indeksikorotusta ei peruta, koska eläkeläiset suuttuisivat taitetusta indeksistä.

2. Rötöstelevät poliisit saadaan satimeen, kun rikolliset varustavat heidät seurantalaittein.

3. Moni valmistautui jo viimeiselle lentoaterialle, kunnes Esa Lonka sovitteli lakkouhan.

4. Suomen Keskusta on velkaa enää vain Santeri Alkiolle, eikä hänellekään rahaa.

5. Ei oikeutta maassa saa, ken ei itse vastapuolta häpäise (vanha AKT:läinen sanonta).

6. Myrsky katkaisi sähköt sadalta­tuhannelta sekä Rädyn ja Ahteen välit.

Kommentoi »