Apu

Syyriasta paennut Ali Barakat menestyy Suomessa: ”Haluan auttaa naisia mukaan yhteiskuntaan”

Syyriasta paennut Ali Barakat menestyy Suomessa: ”Haluan auttaa naisia mukaan yhteiskuntaan”
Harva tuore yrittäjä voi ylpeillä isoilla asiakkailla kuten Supercellillä. Ali Barakatin vuonna 2018 perustettu catering-yritys Alexi’s Kitchen voi. Sen maine on kiirinyt suusta suuhun, ja se on tehnyt ruokaa jo yli 50 yritykselle. – Suomi on avannut minulle tärkeän oven ja on nyt kotimaani. Haluaisin jatkaa työtäni ja avata ravintolan, Barakat haaveilee.
Julkaistu: 9.12.2019

Syyriasta kotoisin oleva Ali Barakat muistaa ikuisesti helsinkiläisen vastaanottokeskuksen ystävällisen naisen ja sen hetken, kun hän tajusi painajaisen olevan ohi. Barakatilla ja hänen vaimollaan Wafaa Arabella oli takanaan neljän vuorokauden hermoja repivä matka ihmissalakuljettajien kontissa yllään samat, jo haisevat vaatteet.

– Nainen sanoi, että syökää ja käykää suihkussa, tässä on teille vaatteita. Se oli uskomatonta. Hän muistutti minua äidistäni, suomea puhuva Barakat kuvailee.

Siinä tilassa pariskunta ei kuitenkaan ensin uskonut virkailijaa eikä sitä, että he olisivat vihdoin turvassa.

– Lopulta hän hymyili ja sanoi: ”Ei hätää, kaikki on hyvin. Tervetuloa Suomeen!” Silloin vasta käsitin, että se on totta.

Arabikevät muutti elämän

Liikemies Ali Barakat ja poliisi Wafaa Arabe avioituivat vuonna 2010 ja kuvittelivat aloittavansa pian seesteisen perhe-elämän. Kuitenkin jo seuraavana vuonna arabikevät pani suunnitelmat uusiksi. Olot muuttuivat nopeasti epävakaiksi, ja Damaskoksessa asunut pariskunta ymmärsi vuonna 2012, että kotimaa oli pakko jättää.

Ali Barakat ja Wafaa Arabe joutuivat jättämään omaisuutensa ja lahjomaan salakuljettajat päästäkseen ulos Syyriasta ensin Turkkiin ja sieltä lopulta Suomeen.

Pariskunta maksoi salakuljettajille 20 000 euroa pääsystä turvaan. Heitä kuljetettiin kuin rahtitavaraa kontissa, ja aina auton pysähtyessä he pelkäsivät jäävänsä kiinni ja pahimmassa tapauksessa menettävänsä henkensä.

– Ensin minulla oli kaikki, mutta yhtäkkiä elämäni olikin muiden käsissä. Piileskelimme laatikoiden välissä ja pelkäsimme pahinta. Suurin huoli minulla oli vaimostani. En uskonut, että pääsemme Eurooppaan asti.
Ali Barakat

Tässä mielentilassa pariskunta saapui Suomeen ja päätyi lopulta vastaanottokeskukseen.

Barakat ja Arabe lepäsivät Helsingissä vuorokauden, minkä jälkeen heidät siirrettiin Ouluun ja myöhemmin Rovaniemelle. Kun he saivat oleskeluluvan, he siirtyivät pääkaupunkiseudulle.

Erehdyksen kautta maaliin

Ali Barakatille oli selvää, että hän perustaa heti yrityksen. Uudessa maassa oli kuitenkin vaikea saada tarvittavaa tietoa asioista, ja ensimmäinen autokorjaamo-kahvila ei pysynyt kauan pystyssä. Ongelma oli selvä: Barakat ei voinut olla käytännön työssä mukana.

– En tiennyt autoista mitään, hän hymähtää.

Sinnikäs Barakat päättikin panostaa alaan, joka oli hänelle tuttu jo Syyriasta: ruokaan. Hän suoritti seuraavaksi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa ravintola- ja cateringalan perustutkinnon, mutta toden teolla hänen yrityssuunnitelmansa lähtivät lentoon, kun Startup Refugees otti häneen yhteyttä ja tarjosi apua. Järjestö tarjosi ennen kaikkea neuvoja yrittämiseen, tässä tapauksessa ravintolayrityksen perustamiseen.

Valmistuttuaan Barakat perusti 2018 Alexi’s Kitchen -catering-yrityksen. Toiminta lähti käyntiin vauhdikkaasti, sillä ensimmäinen asiakas oli Euroopan vihreä puolue, joka tilasi tarjoilut 40 hengelle.

– Minua jännitti, pitävätkö he syyrialaisesta ruoasta. Yllätyksekseni se keräsikin paljon ylistystä, Barakat muistelee.

"Haluan rohkaista ja voimaannuttaa arabitaustaisia naisia"

Barakat kiittelee vuolaasti Startup Refugeesia saamastaan avusta ja on omalta osaltaan halunnut antaa apua myös eteenpäin.

– Olen antanut töitä neljälle irakilaisnaiselle. Naiset ovat rehellisiä ja kovia tekemään työtä. Haluan rohkaista ja voimaannuttaa heitä, etenkin arabitaustaisia naisia, ja auttaa heitä pääsemään mukaan yhteiskuntaan.

Sama koskee myös omaa vaimoa Wafaa Arabea. Pariskunnan perhehaaveet ovat toteutuneet kolmen lapsen myötä, ja nyt vaimon suunnitelmissa on oppia suomen kieli.

Mikä Startup Refugees?

Startup Refugees on vuonna 2015 perustettu voittoa tavoittelematon, vapaaehtoistyöhön perustuva verkosto. Se tukee pääosin pakolaisia, mutta myös maahanmuuttajia, työllistymään ja yrittämään.

Organisaatio toimii Suomessa 18 kaupungissa. Sen verkostoon kuuluu 500 tahoa: yrityksiä, viranomaisia, yhdistyksiä, yliopistoja, seurakuntia, tutkimuskeskuksia, yhteisöjä ja yksilöitä, jotka auttavat uusia tulokkaita yritysten perustamisessa ja työmarkkinoille pääsyssä.

Tähän mennessä Startup Refugees on kartoittanut yli 3 500 pakolaisen, turvapaikanhakijan ja maahanmuuttajan osaamisen ja tarjonnut heille yli 700 työpaikkaa. Lisäksi 4 500 henkilöä on saanut koulutusta ja mahdollisuuden parantaa muuten osaamistaan.

Startup Refugees tarjoaa yrittämisestä kiinnostuneille monenlaista apua ja tukea. Tällä hetkellä verkosto tukee 124 yrityksen käynnistymistä.

Kommentoi »