Syväkurkku: hallituksen suurimmaksi ansioksi näyttää muodostuvan omien hankkeidensa tuhoaminen
Puheenaiheet
Syväkurkku: hallituksen suurimmaksi ansioksi näyttää muodostuvan omien hankkeidensa tuhoaminen
Syväkurkku käy läpi hallituksen tilinpäätöstä, pisararataa ja ennakoi Borgin-Vartiaisen raporttia
Julkaistu 5.3.2015
Image

Alexander Stubbin pätkähallituksen suurimmaksi ansioksi näyttää muodostuvan omien hankkeidensa tuhoaminen.

Satasivuisesta hallitusohjelmasta on kätevästi onnistuttu karsimaan puolet pois viimeisen puolen vuoden aikana. Tehokkuus on ollut ilmiömäistä. Rahankeräyslain ampuivat alas demarit, metropolihallinnon kokoomus, kuntauudistuksen demarit, pisararadan kokoomus ja perhepaketin demarit.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin sote-uudistus: Kun vetovastuu siitä on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehulalla (kesk.) eivät Kokoomus ja demarit kykene yksin pakettia kaatamaan. Onneksi on perustuslakivaliokunta.

Pisararatahan ehdittiin jo kesäkuussa hallitusohjelmassa sopia hallituksessa. Pääkaupunkiseudun kuntien kanssa lyötiin kättä päälle: nimet olivat paperissa, sopimus voimassa. Tarkoitus oli radan avulla lisätä asuntotuotantoa 25 prosenttia aiemmin sovitusta.

Kun valtuudet piti avata, kokoomus pani jarrut päälle. Perusteena oli, että ennen vaaleja ei voida avata miljardin valtuutta. Demarit ihmettelevät, että miksi ihmeessä asia sitten kirjattiin yhteistuumin hallitusohjelmaan? Ja miksi asiasta sovittiin kuntien kanssa. Vaalit eivät varmasti tulleet yllätyksenä. Eikä se, että keskusta vastustaa kaikkea, mikä tapahtuu pääkaupunkiseudulla. Demaripiireistä muistutettiin, että hankkeeseen olisi saatu lypsettyä EU_rahaa: TEN-T -tukihakemuksella hankkeeseen voidaan saada 200 miljoonaa euroa tukea. Hakemus oli jätetty, mutta komission mukaan mukaan myöntävää päätöstä ei saa ellei omaa valtuutta ole avattu. Toisin sanoen komissio halusi varmistaa, että hankkeelle on tehty kansallinen tukipäätös.

Jos hallitustaivalta olisi jäljellä yhtään pidempään, hallitus kaatuisi saman tien. Demarien mukaan Stubb lupasi kahteen kertaan hoitaa homman sovitusti perille. Toisin kävi: kokoomuksen ministeriryhmä ja eduskuntaryhmä kävelivät pääministerin yli, koska pelkäsivät kepulaisten vastaiskua.

Sisäpiiristä kuiskitaan, että pääministeri omat ovat jo käytännössä hylänneet pääministerin.

Ensi viikolla jännitetään Borgin-Vartiaisen raporttia. Anders Borgin hävittyä vaalit Ruotsissa Kokoomus pyysi häntä arvioimaan Suomen taloustilannetta. Loistava temppu, jossa Juhana Vartiainen on otettu mukaan panttivangiksi. Tosin hän on halukas sellainen.

Odotettavissa on samoja lääkkeitä kuin kaikissa aiemmissakin papereissa, joita löytyy osoitteesta www.eva.fi. Verot alas, työehdot alas.  työehdot helvettiin jotta työn tarjonta lisääntyisi.

Antti Rinnekään ei voi iskeä raporttia vastaan kovin kovaa. Hänelle voi aina vastata: ”Mutta Antti, Juhana Vartiainenhan on demari”.

Syväkurkku on Imagen eduskunnassa työskentelevä lähde, joka yhä useammin päätyy osoitteeseen www.whateva.fi

Kommentoi »