Apu

Syksyn kirjauutuudet 2021 – Näitä kirjoja Avun toimitus on lukenut tänä syksynä – Lue sinäkin!

Syksyn kirjauutuudet 2021 – Näitä kirjoja Avun toimitus on lukenut tänä syksynä – Lue sinäkin!
Perhe on salaisuuksia täynnä, kodinkoneet uusi Tinder, lapsuuden mysteeri luotu selvittämistä varten ja syli lämpöisempi siellä, mistä kaikki alkoi. Syksyn uutuuksia: Marian Keyes, P.Z. Reizin, Sally Thorne, Pamela Mandart ja Ruth Hogan.
Julkaistu: 13.10.2021

Perhe täynnä salaisuuksia

Marian Keyes: Aikuiset ihmiset (Tammi)

Marian Keyes taitaa koskettavan ja hauskan tarinankerronnan, eikä uusin Aikuiset ihmiset tee poikkeusta. Kirjan hahmot kiertyvät kolmen veljeksen – Johnny, Ed ja Liam Caseyn – ympärille. Etenkin veljesten vaimot, menestynyt Jessie, osaava Cara ja boheemi Nell, nousevat esiin.

Suku viettää lomia ja juhlia yhdessä Jessien ja Johnnyn rahoja säästämättä, mutta pinnan alla kuohuu. Salaisuudet tulevat lopulta julki, kun aivotärähdyksen saanut Cara puhuu suunsa puhtaaksi.

Kirjan rakenne maksimoi paljastusten tehon ja lukijan sitoutuneisuuden, sillä heti alkuun käy ilmi, että kohta pesee ja linkoaa, ja sitten jännitettä kasvatetaan tutustumalla hahmoihin ja taustoittamalla tapahtumia. Ihanaa mutta kuitenkin elämänmakuista viihdettä!

Kodinkoneet ovat uusi Tinder

P. Z. Reizin: Kysy mitä vain (Gummerus)

Tässä romanttisessa tarinassa on uusi koukku: sinkkunaista ujuttavat suhteeseen hänen omat kodinkoneensa!

Pääjehu on älyjääkaappi, jolla on hämmentävä kyky seurata omistajansa Daisy Parsloen tekemisiä. Kone liittoutuu kodin muiden älylaitteiden kanssa löytääkseen Daisylle tämän arvoisen miehen, ja pian myös Daisyn hissukseen höperöityvä äiti sotketaan samaan liemeen.

Kirja on soljuvaa viihdettä, mutta sen voi halutessaan ottaa myös hilpeänä kritiikkinä esineiden internetiä vastaan. Myös P. Z. Reizinin edellinen kirja Onnen algoritmi (Gummerus) liikkui tekoälylähtöisen deittailun maailmassa.

Epätodellinen rakkaustarina

Sally Thorne: Toinen ensi­vaikutelma (HarperCollins)

Sally Thornen Toinen ensivaikutelma on kepeä ja mukaansatempaava kirja rakkaudesta. Kirjan pääosassa on 25-vuotias Ruthie, joka työskentelee senioritalon vastaanotossa.

Ruthie rakastuu komeaan ja tatuoituun mieheen, joka etsii töitä ja kaiken lisäksi on vielä pomon poika. Ruthien rakkaus saa yksipuolisen ja hyytävän vastaanoton, joten hän keksii sopivan koston miehelle. Kostopaikka löytyy läheltä, Ruthien työpaikalta.

Thornen kieli on helposti luettavaa ja rikasta. Kirja sopii pimeneviin syysiltoihin, etenkin silloin kun kaipaa kesäpäivien kuplivaa kepeyttä.

Kun nainen tapasi miehen menneestä

Pamela Mandart: Syli (Basam)

Vuonna 1983 Pamela Mandart kirjoitti esikoisnovellikokoelmansa Elämä ilman paluulippua (Weilin + Göös), kertomuksia elämän laitapuolilta. Sen jälkeen syntyi novelleja, romaaneja, tieto- ja lastenkirjoja, dokumentti- ja luontoelokuvia.

Nyt Mandart palaa romaanin maailmaan. Nimensä mukaisesti kirja on erilleen ajautuneiden naisen ja miehen matka etsimään syliä, joka lopulta löytyy sieltä, mistä yhteinen matka kerran alkoikin.

Syli on erimittaisista palasista kokoon kasattu, eilisen ja tämän päivän yhdeksi liimaava rakkaustarina. Se ensin kronikoi kuin Peter von Bagh ja sitten löytää läheltä lämmön kuin Maaret Kallio. Kirjakaveriksi höyryävään kylpyammeeseen.

Lapsuuden mysteeri selviää vihdoin

Ruth Hogan: Queenie Malonen Paratiisihotelli (Bazar)

Tildan eli Tillyn lapsuus loppuu lyhyeen, kun isä kuolee. Tuntuu, että äitiä on sen jälkeen mahdoton miellyttää. Hetkeksi Tilly löytää kuitenkin vielä onnen, kun he muuttavat Paratiisihotelliin, joka on täynnä erikoisia persoonia.

Aikuisena Tilda löytää äitinsä jäämistöstä tämän päiväkirjat, joiden hän toivoo valaisevan hänen lapsuutensa mysteerejä ja äidin tekoja. Mikä äiti oikeasti olikaan naisiaan?

Kirjassa on jälleen Hoganille tyypillisesti moninainen hahmogalleria ja hyväksyvä ja lämminhenkinen tunnelma. Se ei ihan yllä kahden edellisen tasolle, mutta on silti aivan kelpo teos.

Kommentoi »