Sydän pysäytti Pirkko Mannolan
Puheenaiheet
Sydän pysäytti Pirkko Mannolan
Äkillinen sydänkohtaus itsenäisyyspäivänä pysäytti Pirkko Mannolan. Työt pitävät hänet yhä kiireisenä, mutta nyt tärkeintä on lapsenlapsi ja oma hyvinvointi.
Julkaistu 2.5.2014
Apu

Keikkoja, arkistojen penkomista, iso rooli Helsingin kaupunginteatterissa.

Pienen tyttärentyttären Ian kanssa seurustelua, lenkkejä Vili-koiran kanssa, matkoja.

Näyttelijä Pirkko Mannolaa on kautta aikojen luonnehdittu pirteäksi. Pirteys ja tehokkuus ovat fyysisiä ominaisuuksia. Se on elämänasenne.

Myönteinen asenne on kantanut häntä läpi vaikeidenkin aikojen. Yksi vaikeimmista oli vuosi 2009, jolloin Mannola osallistui Tanssii tähtien kanssa -kisaan, ja hänen puolisonsa, näyttelijä, ohjaaja Åke Lindman kuoli. Saman vuoden joulupäivänä kuoli hänen 95-vuotias May-äitinsä.

Åke Lindmanin kuva on ensimmäinen, joka tervehtii tulijaa Pirkko Mannolan kotona Espoon Tapiolassa. Åke on läsnä puheissa ja muistoissa, vaikka ei koskaan tässä kodissa ehtinyt asua.

Keittiönpöytänsä ääressä Pirkko Mannola, 75, ihmettelee ajan rientoa ja tulevien kuukausien kiirettä.

– Yhtäkkiä kalenteri alkoi täyttyä, mutta jäitä hattuun!

Nelisen kuukautta sitten tarvittiin jäitä hattuun.

Hyväkuntoinen ja ikänsä itseään hyvin hoitanut Pirkko Mannola havahtui itsenäisyyspäivänä kovaan rintakipuun. Hän lähti Jorvin sairaalan päivystykseen.

Tilanteessa sairaalassa oli näyttelijälle sopivaa dramatiikkaa.

– Olin tarkkailussa ja katsoin itkien Åkea television Tuntemattoman sotilaan Lehtona. Ajattelin, että tässäkö tämä elämä nyt oli.

Potilas päästettiin tarkkailun jälkeen kotiin nitrosuihke mukanaan ja häntä kehotettiin tilaamaan ambulanssi, jos kivut yltyvät.

Eiväthän ne mihinkään talttuneet.

Pirkko Mannola päätti mennä Mehiläisen yksityissairaalaan. Varjoainekuvauksessa todettiin kaksi tukkeumaa.

– Lääkäri kysyi, että tehdäänkö heti pallolaajennus. Vastasin kyllä, ja niin minulle tehtiin kahden suonen laajennus. Enkelit olivat mukanani, koska selvisin tilanteesta niin hyvin.

Kivut loppuivat siihen paikkaan, ja uudenvuodenaattona Pirkko Mannola oli jo keikalla Vieno Kekkosen ja Marjatta Leppäsen kanssa Turussa.

– Minusta on tärkeää, että varsinkin naiset tietäisivät salakavalan sydänkohtauksen oireet ja vaarat. Minä liikun paljon, syön terveellisesti enkä kärsi korkeasta verenpaineesta. Tilanne pääsi silti yllättämään, vaikka Vieno väitti havainneensa minussa syksyllä joitain väsymyksen oireita.

Pirkko Mannola haluaa edelleen käydä puhumassa eri tilaisuuksissa hyvinvoinnista, ei sairauksista.

Joogaa, pilatesta ja kävelylenkkejä harrastava näyttelijä on erinomaisessa kunnossa.

– Kiukuttelin itseni kanssa, kun aloitin taannoin kuntosaliharjoittelun. Inhoan sitä, mutta personal trainerini pakottaa tekemään treenin kunnolla!

Terveenä, suonet rassattuina Pirkko Mannola on valmis isoon haasteeseen ja on täysillä mukana työelämässä.

Syyskuussa hän tekee näyttävän debyytin Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Herttainen mummeli paljastuu näytelmässä Ladykillers – Sarjahurmaajat aivan muuksi kuin luullaan. Farssi on tuttu Alexander Mackendrickin ohjaamana elokuvana vuodelta 1955 ja Coenin veljesten uusintaversiona vuodelta 2004.

Vaalea peruukki päässään Pirkko Mannola on mustan farssikomedian höpsön oloinen vuokraemäntä, joka luulee vuokralaisikseen tulevaa rikolliskoplaa klassisen musiikin soittajiksi.

Hölmäkät rikolliset joutuvat huomaamaan, että mummelin kolkkaaminen ei ole suinkaan läpihuutojuttu. Mustan komedian valopilkku on Mannolan esittämän ladyn olemus.

Näytelmä tulee ensi-iltaan syyskuun lopussa. Näyttelijän edessä ammottaa vielä suuren näyttämön kokoinen aukko.

– Helsingin kaupunginteatterin suuri näyttämö on melkein pelottavan iso, suurempi kuin esimerkiksi tutussa Turun kaupunginteatterissa. Näyttämössä on syvyyttä ja leveyttä, ja tila on hallittava farssin vaatimalla nopeudella. Olen mukana lähes kaikissa kohtauksissa.

Vuokraemännän rooli on iso, se on yksi päärooleista. Konnajoukkion johtajana ja vastanäyttelijänä nähdään Asko Sarkola, uusi tuttavuus Mannolalle, aivan kuten näyttämökin.

– Aloitamme harjoitukset Neil Hardwickin johdolla vasta elokuussa, mutta harjoittelen jo nyt kohtauksia, en vielä repliikkejäni.

Keittiönpöydällä on näytelmän plari, johon Pirkko Mannola on tehnyt punakynällä merkintöjä. Opittavaa riittää.

– Suhtaudun haasteeseen luovan sukelluksen periaatteella, hän sanoo ja näyttää mustavalkoista valokuvaa legendaarisesta näyttelijästä Nanny Westerlundista.

– Haluaisin olla sellainen kuin Nanny oli. Hän oli mukana Åken ohjaamissa Oscar Parlandin romaaneihin perustuvissa elokuvissa ja oli aina valmis yhdellä otolla.

Syy, miksi Nanny Westerlundin kuva on keittiönpöydällä, selviää seuraavaksi.

Varasuunnitelmia pitää aina olla, sellainen on Pirkko Mannolan elämänasenne.

Ennen kuin hän tiesi mitään tulevasta roolistaan, hän oli päättänyt ryhtyä melkoiseen urakkaan. Urakka on Åke Lindmanin arkistojen läpikäyminen.

Kuvia, lehtileikkeitä ja muuta materiaalia riittää Lindmanin pitkältä uralta. Aineistosta on tarkoitus koota tarina suomalaisten rakastaman näyttelijän elämästä.

Kirjoitustyön tekevät kaksi kokenutta elämäkertakirjailijaa, toimittajat Pirkko Vekkeli ja Ismo Loivamaa. Kertojaäänenä on Pirkko Mannola.

– Kirja dokumentoi Åken elämää ja karriääriä, ja suunnitelmana on, että se ilmestyy vuonna 2015. Otin kaimani Pirkon heittämän haasteen vastaan ja ajattelin, että kirja sopii hyvin tämän vuoden aikatauluihini. Ajattelin, että se on sellainen sopiva välityö.

Välityö se ei materiaalin laajuuden ja Pirkko Mannolan ison roolin takia ole.

– Nyt sitten osuu kaksi isoa työtä samaan syksyyn. Niiden lisäksi käyn esiintymässä palvelukodeissa haitaristin kanssa ja puhumassa kaikenlaisissa terveyteen liittyvissä tilaisuuksissa.

Karkeakarvainen mäyräkoira Vili urahtaa tässä vaiheessa ja vaatii huomiota.

Alkujaan Pirkko Mannolan tyttären Heidin ja puolisonsa Teemu Karan koira on itse asiassa vaatinut niin paljon huomiota, että muutti pari kuukautta sitten kokonaan Pirkko Mannolan luo.

Hyväluontoinen ja säyseä Vili muuttui murisevaksi mäyräkoiraksi, kun Heidin ja Teemun esikoinen Ia syntyi. Viliä nuorempi, perheen toinen mäyräkoira ei ollut moksiskaan uudesta perheenjäsenestä.

Yksitoistavuotiasta Viliä otti koiramaiseen tapaan päähän.

– Se oli saanut aiemmin kaiken huomion, mutta yhtäkkiä perheessä oli uusi keskipiste. Heti Ian lähestyessä se alkoi murista.

Siinä syy, miksi Vili, jota Pirkko Mannola kutsuu terapianakikseen, urahtelee hänen keittiössään.

Terapianakin kanssa hän tekee kolme kertaa päivässä lenkin. Kun emäntä on poissa, on keittiössä päällä Radio Suomi eli Mannolan sanoin Viliradio.

Isovanhemmuudestaan Pirkko Mannola on haltioissaan. Hän on Ialle Mumi, joka leikkii ja laulaa.

– Kun leikin pari tuntia Ian kanssa, kaikki muu unohtuu. Hänessä on huumorintajua ja karismaa jo nyt, ja kun isänsä, joogaopettaja Tepi joogaa, Ia tekee perässä liikkeitä.

Ia on vastikään saanut jalat alleen, ja Mumi ihmettelee tytön vauhtia ja energiaa.

Mistä lie periytynyt?

– Ia juoksentelee ympäriinsä, availee laatikoita ja touhuaa koko ajan. Olen huomannut, että lasten kanssa seurustellaan nykyään paljon enemmän kuin ennen. Kun kerroin Heidille, että pidin häntä samanikäisenä leikkikehässä, Heidi oli suorastaan loukkaantunut. Eihän niin saa lasta kasvattaa!

Kun Ia kasvaa, hän saa ihailla Mumia, jolla on kauniita vaatteita, kenkiä, koruja ja meikkejä. Ja toivottavasti Mumi löytää varastostaan Heidin lapsuuden aikuiset My Little Ponyt. 1980-luvun ponit kun ovat nykyään keräilytavaraa.

– Hiiret söivät Heidin barbit, mutta ponit ovat paremmassa säilössä.

Pirkko Mannolan tavoin monet isoäidit ovat nykypäivänä meneviä ja nuorekkaita naisia.

Pullantuoksuiseksi mummiksi hän ei aio ryhtyä.

Pariisi huhtikuussa toteutuu kuin keväinen unelma, kun Pirkko Mannola lähtee kollegoidensa Vienon ja Marjatan kanssa esiintymään Seinen-risteilylle.

– Meillä on yhden illan keikka ja pari päivää vapaata. Kaiken kiireen keskelle osuu sellainen miniloma.

Kesällä rouvat keikkailevat jälleen oopperalaulaja Matti Salmisen kanssa. Salminen saaristossa -kiertue vei heidät muun muassa Uittamolle ja Naantaliin.

Mikä Pirkko Mannolan elämässä on parasta juuri nyt?

– Ia, kesän odotus ja terveys!

Vastaus tulee salamannopeasti, sillä Pirkko Mannola tietää elämänarvojensa järjestyksen.

Teksti Liisa Talvitie

Kuvat Timo Pyykkö

Kommentoi »