Suunnitteletko makumatkaa Italiaan? Lue gastronomiset vinkit Apulian, Umbrian ja Ligurian alueille

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Enit Agenzia Nazionale Del Turismo
Suunnitteletko makumatkaa Italiaan? Lue gastronomiset vinkit Apulian, Umbrian ja Ligurian alueille
Italia on tunnettu ainutlaatuisesta ruokakulttuuristaan, joten miksei herkuttelu voisi olla koko Italian-loman pääteema? Suosittelemme vierailemaan kolmella upealla ruoka-alueella: aurinkoisessa Apuliassa, Umbrian vihreässä sydämessä maan keskiosissa ja Ligurian ihastuttavalla rivieralla pohjoisessa.
Julkaistu: 5.9.2022

Suunnitteletko makumatkaa Italiaan? Suosittelemme vierailemaan ainakin aurinkoisessa Apuliassa, Umbrian vihreässä sydämessä maan keskiosissa ja Ligurian ihastuttavalla rivieralla pohjoisessa. Vieraile paikallisilla maatiloilla ja astele viehättävissä keskiaikaisissa kylissä, joissa ruokaa valmistetaan taivasalla. Seurustele ruokafestivaaleilla muiden kulinaristien kanssa ja nauti tuoreista raaka-aineista sekä sukupolvelta toiselle siirtyneistä resepteistä.

Apulia: Välimeren herkkujen koti

Apulian historia on tarina ensiluokkaisista raaka-aineista, joita saadaan maalta ja mereltä. Etelä-Italian keittiö onkin alkukoti Välimerelliselle ruokavaliolle, joka on saanut Unescon aineettoman kulttuuriperinnön tunnustuksen. Sen alkuperä on niin sanottu cucina povera eli köyhien keittiö, johon kuuluu sesongin mukaisia ja paikallisia raaka-aineita kuten kala, vihannekset, pavut ja perinteisten reseptien mukaan valmistetut viljatuotteet.

Orechiette-pasta tarjoiltuna vihreiden nauristen kanssa on klassinen apulialainen ruoka. Kuva: Andrea Ruggeri

Tämä näkyy myös erittäin suositussa Tiella Pugliese -ateriassa eli riisiä, perunaa ja tuoreita simpukoita sisältävässä gratiinissa. Toinen Apuliasta peräisin oleva katuruokahitti on Panzerotti eli hurmaavan tuoksuinen paistettu taikinapallo, joka on täytetty tomaattikastikkeella ja mozzarellalla.

Apuliassa leivotaan ja paistetaan puu-uuneissa yli sataa erilaista leipää. Pastaa valmistetaan lukemattomissa eri muodoissa. Arkisin voi nähdä Barin historiallisen kaupunginosan perinnenaisia juttelemassa, vaivaamassa taikinaa orecchiettea varten ja kuivaamassa korvanmuotoista pastaa ulkona kadulla.

Muita Apulian tunnusherkkuja on muun muassa pasta filata eli venytetyt juustot kuten pisaran muotoinen caciocavallon ja kermainen burrata. Haluaisitko tutustua juuston valmistamisen salaisuuksiin? Voit syventyä niihin paikallisilla maatiloilla. Ehkä päätät pulahtaa syvälle maaseudun rauhaan; alueen erikoisuutena ovat monet historialliset maalaistalot eli niin sanotut masseriat, jotka ovat nykyään kauniita ja mukavia, toisinaan jopa todella ylellisiä majapaikkoja.

Polignano a Maren kylä on yksi Italian rannikon kauneimpia. Kuva: Paolo Petrignani.

Omistautunut suhtautuminen ruokaan näkyy hyvin kaikissa vuoden gourmet-tapahtumissa. Sadonkorjuufestivaalit vievät sinut aitoihin kyliin ja pikkukaupunkeihin, joista et ole koskaan kuullutkaan. Tutustu ainakin kesäkuun alussa järjestettäviin Conversanon ja Turin kirsikkafestivaaleihin, elokuun ensimmäisellä viikolla pidettävään hienoon ruokafestivaaliin Magliessa sekä katuruokafestivaali Libandoon Foggiassa huhtikuussa. Jos sienet kiinnostava, suuntaa marraskuun lopussa Murgeen sienifestivaali Minervinoon. Tekemistä ja festivaaleja riittää ympäri vuoden!

Lue lisää Apuliasta.

Umbria: Oliivitarhat, tryffelimetsät ja uuden sadon viinit

Umbria on synonyymi kukoistaville oliivi- ja viinitarhoille, koskemattomalle luonnolle, viehättäville pikkukylille ja maanläheiselle maalaisruoalle. Täällä vieraat otetaan suurella lämmöllä vastaan ja luonnon piilotettu kauneus, elävä keittiö sekä makurikkaat viinit odottavat sinua.

Alueen perinteiset maalaisruoat koostuvat usein kotitekoisesta tuorepastasta, palkokasveista ja vihanneksista sekä sienistä ja tryffeleistä. Aterian aloittaminen juusto- ja leipätarjottimella on mukava tapa tutustua paikalliseen tuotantoon. Jokaiselta trattorialta löytyy niistä oma versionsa.

Viehättävä Perugia on Umbrian pääkaupunki. Kuva: Umbria Region

YK on tunnustanut Spoleton ja Assisin välisillä rinteillä vihannoivat oliivitarhat maailmanlaajuisesti tärkeäksi maatalousperinnöksi. Pienet historialliset kylät kukkuloiden huipuilla ovat vierailun arvoisia. Tutustumisen arvoinen on myös frantoio eli käsiteolliseen öljyntuotantoon tarkoitettu oliivimylly, jonka edustalla voi nähdä vuoroaan odottavat, keskenään turisevat maanviljelijät. Täällä voi nauttia tuoreesta, pippurisen makuisesta oliiviöljystä, joka on parhaimmillaan avotulella paahdetun leipäsiivun kanssa.

Syksy on sadonkorjuuviinin aikaa, jota nautitaan tyypillisesti yhdessä paahdettujen kastanjoiden kanssa. Tryffelien metsästys sen sijaan ei ole Umbrian alueella kaudesta kiinni; matkailijat voivat varata ajan tryffelien metsästykseen mihin vuodenaikaan tahansa ja lähteä koirien jäljissä kaivamaan esiin luonnon mustia timantteja.

Gubbion metsissä voi koittaa onneaan tryffelinmetsästyksessä. Kuva: Commune di Gubbio.

Umbria on myös paikka todellisille suklaan ystäville: Perugiassa järjestetään joka vuosi suuri suklaafestivaali, jossa sekä paikalliset että kansainväliset näytteilleasettajat jakavat toinen toistaan ihastuttavampia herkkuja.

Lue lisää Umbriasta.

Koe Ligurian makukirjo syksyllä

Ligurian rivieran ekstra-neitsytoliiviöljy on alueen pullotettu ylpeys, jolle on myönnetty eurooppalainen nimisuoja. Yhä useammat turistit valitsevatkin Ligurian paitsi paistatellakseen auringossa kauniilla rannoilla myös tutustuakseen maalauksellisiin Apricalen ja Dolceacquan vuoristokyliin sekä lähempänä rannikkoa löytyvään Taggiaan, jossa kylmäpuristetaan oliiveja vanhan menetelmän mukaisesti oliivimyllyillä. Alueen rypäleet korjataan syys-lokakuussa. Suurin osa viinistä tulee käsityöläistuottajilta, jotka kasvattavat viiniköynnöksiään kuivaseinäisillä tasanteilla jyrkkien rinteiden päällä lähellä merta.

Sadonkorjuu tehdään usein kokonaan käsin ja joillain alueilla, kuten Cinque Terressä, viljelijät kantavat viinirypäleet harteillaan koreissa. Alueella tuotetaan suhteellisen vähän viiniä useimpiin muihin tuottaja-alueisiin verrattuna, mutta laatu on sitäkin korkeampi ja kysyntä ylittää nykyisen tarjonnan. Vermentino, Pigato ja Rossese ovat tyypillisiä paikallisia rypäleitä.

Cinque Terren viinitarhat kasvavat jyrkillä rinteillä meren läheisyydessä. Kuva: Agenzia In Liguria.

Syksy, talvi ja kevät eivät ole Ligurian matkailun huippusesonkia, mutta ne tarjoavat ihanan leudon päivälämpötilan ja runsaasti festivaaleja – esimerkiksi Lilla Badaluccon festivaaleilla syyskuussa juhlitaan kuivattua norjalaista kalaa, jolle on alueella vuosisatoja vanhat perinteet. Monet Umbrian paikat liittyvät vahvasti tiettyihin tunnettuihin herkkuihin, kuten esimerkiksi Reccon juustotäytteinen focaccia. Farinata taas lämmittää viileinä päivinä sekä vatsaa että sydäntä: kyseessä on kikhernepannukakku, joka kypsennetään puulämmitteisessä uunissa ja syödään heti.

Viini ja oliiviöljy ovat alueen tärkeimmät makulähettiläät. Kolmas ja edelleen kirkkain jalokivi Ligurian gastronomian kruunussa on pesto genovese, joka on Ligurian oliiviöljystä ja basilikasta, valkosipulista, pinjansiemenistä, parmesaanista ja pecorinosta valmistettu vihreä kastike.

Genovan tunnelmallinen vanha kaupunki tarjoaa viini- ja makuelämyksiä lukuisissa trattorioissaan. Kuva: Agenzia In Liguria.

Miksi et siis viettäisi syksyistä viikonloppua Genovan historiallisessa satamakaupungissa auringon lämmöstä nauttien ja paikallisia herkkuja sekä ligurialaisia viinejä vanhan kaupungin kujien hämyisissä trattorioissa maistellen?

Lue lisää Liguriasta.

Vinkki! Keskiyöllä 6. marraskuuta on tämän vuoden uuden viinin – vino novellon – julkistaminen eri puolilla Italiaa viinijuhlien kera. Jos ajankohta ei sovi sinulle, niin suuntaa sen sijaan viinintuottajafestivaali Cantine Aperteen toukokuussa, jolloin lukuisat viinitilat avaavat ovensa.

Kommentoi »