Image

Suu puhtaaksi: Mikä oli suurin Finlandia-vääryys?

1

Kirjailijat ja alan ihmiset kertovat, mikä on historian suurin Finlandia-vääryys.

Mikä on suurin Finlandia-vääryys? Image kysyi kirjailijoilta ja alan ihmisiltä, mikä on heidän mielestään suurin Finlandia-palkintovääryys.

Kari Hotakainen, kirjalija: ”Voi jumalauta. Jokainen Finlandia-palkinto on helvetillinen vääryys. Riippuen näkökulmasta. Joka helvetin kirja, joka on saanut Finlandian, on vääryys. Se on järjetön ajatus, mikä tahansa valitaan. Kyse on yhden henkilön aidosta mielipiteestä tai kompromissista.”

Jaakko Lyytinen, kulttuuritoimittaja, HS: ”Ettei Asko Sahlbergin Tammilehto voittanut palkintoa 2004. Se on kielellisesti omalakinen ja erottuva teos Sahlbergin komeassa tuotannossa. Silloin voitti Helena Sinervon Runoilijan talossa.”

Sofi Oksanen, kirjailija: ”Arto Salminen olisi ansainnut eläessään Finlandian ja Asko Sahlbergille se olisi kuulunut aikoja sitten myös, useammastakin kirjasta.”

Aki Ollikainen, kirjailija: ”Suurin Finlandia-vääryys on varmaan joka syksyinen ilmiö. Julkeimpana tietysti se, etten minä saanut Finlandiaa. Jos nyt ihan vakavasti, niin hämmästelen, ettei Katja Ketun Kätilö ollut aikoinaan ehdolla.”

Silja Hiidenheimo, kustantaja: ”Kun runot, novellit ja esseet irrotettiin pois kisasta, mikä puolestaan on myötävaikuttanut siihen, että kirjallisia toimia arvioidaan lähinnä romaanin kautta.”

Touko Siltala, kustantaja, Siltala: ”Se, että vuonna 1985 Finlandia-palkintoa ei saanut Matti Pulkkisen Romaanihenkilön kuolema. Tai Leena Krohnin Tainaron.”

Riku Korhonen, kirjailija:  ”Se, että palkinto vuonna 1984 perustettiin.”

Karo Hämäläinen, kirjailija: ”Se, että saan ensimmäisen Finlandia-palkintoni vuonna 2015 mutta toisen vasta 2020-luvulla.”

Katja Kettu, kirjailija: ”Se että Finlandia-ehdokkaat valitsee kolmihenkinen tiimi, ja valitsijoiden kommentteja kuulleina (en ehtinyt lukea, kaveri haukkui, liiaksi samanlainen kuin se josta jo tykkäsin) tulee vahva fiilis, että mennään mutu-tuntumalla ja palkinnon painoarvoon nähden heppoisin perustein. August-palkintoa Ruotsissa on valisemassa lukuisa joukko eri alojen henkilöitä.”

Miina Supinen, kirjailija: ”Finlandia on alusta loppuun pelkkää vääryttä. Se vie kaiken huomion ja myyntitulot joka syksy yhdelle ainoalle kirjalle ja kirjailijalle. Muille ei jää mitään. Tämä vääryys harmittaa melkein kaikkia kirjailijoita, jopa niitä, jotka ovat sen Finlandian joskus sattuneet voittamaan.”

Juha Itkonen, kirjailija: ”Yhden sattumanvaraisesti valitun diktaattorin jakama palkinto on vääryyttä jo lähtökohtaisesti, en osaa niitä vääryyksiä lähteä erittelemään.”

Julkaistu: 14.11.2014