Maailmanmestari Susanna Tapani täyttää 30 vuotta ja harkitsee lätkäuraa ulkomailla – ”On jo jalka oven välissä”
Ringette ja jääkiekko
Maailmanmestari Susanna Tapani täyttää 30 vuotta ja harkitsee lätkäuraa ulkomailla – ”On jo jalka oven välissä”
Susanna Tapani kertoo, että uran jatkaminen Suomen ulkopuolella on hänelle potentiaalinen vaihtoehto. Ruotsista ja Yhdysvalloista on jo otettu yhteyttä, mutta Tapani ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä. Tällä hetkellä hän taistelee ringeten Suomen mestaruudesta.
Julkaistu 1.3.2023
Apu

Susanna Tapanin molemmat vanhemmat olivat erittäin urheilullisia, ja lapset omaksuivat aktiivisen elämäntavan kuin itsestään. Ringetestä Tapani innostui pitkälti siksi, että hänen äitinsäkin pelasi sitä.

– Kotipaikkakunnallani Laitilassa oli vahva jääpelikulttuuri. Tytöt pelasivat ringetteä ja pojat jääkiekkoa. Tuntui siltä, että kaikki nuoret olivat jäähallilla.

Jääkiekon Tapani aloitti 14-vuotiaana, jolloin hän harrasti paljon muutakin, kuten yleisurheilua, jalkapalloa, salibandyä ja pesäpalloa.

– Pikkuveljeni pelasi jääkiekkoa. Pojilla oli sattumoisin pulaa pelaajista, ja valmentaja tiedusteli, haluaisinko tulla kokeilemaan. Ensin epäröin, koska yksikään tyttö ei pelannut jääkiekkoa. Kun päätin lähteä joukkueeseen, muutamia tyttöjä tuli myös pelaamaan.

Ringette on rakkain

Ringette on Tapanille edelleen rakkain urheilulaji, mutta uran rakentamisen kannalta laji ei ole helpoin mahdollinen. Ringetteä ei nimittäin voi juuri missään maassa pelata niin, että se tarjoaisi riittävän toimeentulon.

– Ammattimaisen uran rakentaminen on lähes mahdotonta naiselle sekä ringetessä että jääkiekossa. Siksi kaikki käyvät samaan aikaan töissä tai koulussa.

Tapani on elänyt valmentajan töillä ja erilaisilla someyhteistöillä. Hän ei aio päättää uraansa, paloa pelaamiseen on edelleen. Hän uskoo, että kehittyminen pelaajana on vielä mahdollista. Uran jatkaminen Suomen ulkopuolella on potentiaalinen vaihtoehto.

– Ulkomailla on joitakin yksittäisiä vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat ammattimaisen jääkiekon pelaamisen, Tapani sanoo.

Käytännössä kyse on Ruotsista tai Yhdysvalloista. Molemmista on jo otettu yhteyttä, mutta Tapani ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä. Tällä hetkellä hän taistelee ringeten Suomen mestaruudesta. Kuluvalla kaudella jääkiekko jäi paitsioon, sillä Tapani halusi lähteä tavoittelemaan ringeten MM-kultaa. Sitä hän myös sai upean esityksen jälkeen. Maajoukkueen kapteenina toiminut Tapani teki ottelussa peräti viisi maalia.

– Tämän kauden jälkeen tulevat isot pohdinnat. Ulkomaille olisi helppo lähteä, olen pelannut siellä ennenkin. Lähtö on helpompaa, kun on jo jalka oven välissä.

Susanna Tapani

  • Syntynyt: 2.3.1993.
  • Ura: kaksi olympia­pronssia jääkiekossa, useita MM-mitaleita, ringetessä viisi maailmanmestaruutta.
  • Perhe: äiti, isä ja pikkuveli.
Kommentoi »