Apu

Korona synnytti koirabuumin – Kennelliitto: Huomioi nämä asiat pennun hankinnassa ja koulutuksessa, sillä etätyö ei jatku ikuisesti

Korona synnytti koirabuumin – Kennelliitto: Huomioi nämä asiat pennun hankinnassa ja koulutuksessa, sillä etätyö ei jatku ikuisesti
Labradorinnoutaja, jämtlanninpystykorva ja saksanpaimenkoira ovat kolme suosituinta rotua Suomessa.
Julkaistu: 18.3.2021

Suomessa on hankittu koiria koronapandemian aikaan ennätysmäärä. Vuonna 2020 Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 48 895 koiraa, kun rekisteröintejä vuonna 2019 oli 45 111. Rekisteröintien määrä kasvoi 8,3 prosenttia. Samanlainen pentubuumi on ollut vuonna 2010.

Suosituimpia rotuja ovat kuluneen vuoden ajan olleet labradorinnoutaja, jämtlanninpystykorva ja saksanpaimenkoira. Kolmen suosituimman koirarodun kärki on pysynyt samana kuin viime vuonnakin.

Suosituista koiraroduista suurin kasvu rekisteröintimäärissä verrattuna edeltävään vuoteen oli cockerspanieleilla, jackrussellinterriereillä ja kääpiösnautsereilla.

– Labradorinnoutaja on sekä metsästys- että seurakoira. Lisäksi labradorinnoutaja on myös helposti koulutettava. Metsästyskoira jämtlanninpystykorva on pysynyt myös kestosuosikkina. Saksanpaimenkoiran kanssa pystyy harrastamaan monipuolisesti ja se on myös oiva talonvahti, kertoo Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen.

Tästä syystä jonottaminen on hyvä asia

Lähes kaikki rotuja joutuu tällä hetkellä jonottamaan.

– Aika hyvä tuuri käy, jos soitat ensimmäistä kertaa kasvattajalle, ja hän sanoo, että saat koiran heti.

Laitisen mukaan jonottaminen on hyvä asia. Ihmiset joutuvat harkitsemaan pidempään koiran hankkimista. Hän kehottaa ihmisiä ottamaan aina rekisteröidyn koiran, jotta pennun tausta on selvillä.

On hyvä, että ihmiset pohtivat ajan kanssa, onko heistä ottamaan koiraa, joka sitoo elämän kuitenkin jopa 15 vuodeksi, ja jonka kanssa pitää elää koronan jälkeenkin.

Asiantuntijan vinkit koiran hankintaan

Laitinen antaa muutaman vinkin koiraa pohtiville. Tärkeintä on ottaa selvää rodusta ja miettiä, sopiiko tämä rotu omaan elämäntyyliin.

– Eri rotuihin kannattaa tutustua ja rotuja voi yrittää tavata, jotta saa käsityksen, millainen kukin rotu on. On syytä miettiä, haluaako todella aktiivisen rodun, joka vaatii lenkkeilyä vai rodun, joka tykkää olla enemmän sohvalla. Koiraa ei oteta vain siksi, että koira on kivan näköinen, vaan asiaa tulee pohtia monipuolisesti, Laitinen toteaa.

Korona-aikana moni on elänyt etätöissä koiranpennun kanssa. Entä, kun joskus palataan takaisin toimistoille ja koira jää kotiin yksin?

– Opettakaa koira olemaan yksin jo pienenä. Ensiksi vaikka siten, että viette roskat ja koira odottaa sen ajan yksin kotona. Seuraavaksi käytte vaikka kaupassa.

– Kouluttakaa koira myös siihen, että niitä voidaan käsitellä. Se helpottaa sekä omistajan että koiran arkea. Koira on kuitenkin eläin ja se pitää opettaa yhteiskuntakelpoiseksi, Laitinen neuvoo.

Kommentoi »