Apu

Suosikkikirjailija Cecilia Samartin Avulle: Ihmiskauppaa on kaikkialla

Suosikkikirjailija Cecilia Samartin Avulle: Ihmiskauppaa on kaikkialla
Cecilia Samartinin uusimmassa teoksessa Kirottu kauneus nuori tyttökolmikko pakenee nykypäivän orjakauppiaita.

Hiljattain uutisoitiin, että Yhdysvalloissa rajalla vanhemmistaan erotettuja siirtolaislapsia on kadonnut, mahdollisesti ihmiskaupan uhreina. Asiaan perehtynyt kirjailija, Kuubassa syntynyt amerikkalainen Cecilia Samartin kertoo, että lapset ja köyhien maiden ihmiset ovat haavoittuvaisimpia.

– Orjakauppiaat kidnappaavat ihmisiä köyhistä maista seksi- tai muuhun työhön ja kuljettavat heidät rajojen yli rikkaisiin maihin. Tämä jatkuvasti paheneva ongelma on samalla sekä todella huomaamaton ja vaikeasti hahmotettava että aivan silmiemme edessä, Samartin kertoi Avulle vieraillessaan lokakuussa Suomessa.

Ihmiskaupan laajuus on käsittämätöntä. Samartin kertoo, että sen povataan kehittyvän seuraavien viidestä kymmeneen vuoden aikana jopa ase- tai huumekauppaakin pahemmaksi ongelmaksi. Verkostot kasvavat koko ajan ja myös mafia on mukana.

"Moni potilaani saattoi olla uhri"

Samartin on työskennellyt psykoterapeuttina vuosia, mutta hänen silmänsä avautuivat vasta romaania Kirottu kauneus (Bazar) varten tekemänsä tutkimustyön myötä.

– Nyt huomaan, että moni potilaistani saattoi olla ihmiskaupan uhri. Olin kuitenkin kovin tietämätön tästä todellisuudesta, enkä osannut kysyä oikeita kysymyksiä. Nykyään ensiapuklinikoiden työntekijöillä on hyvä ymmärrys näistä asioista ja he tietävät, mitä kysyä ja mitä merkkejä etsiä.

Nykyään Samartin huomaa asioita eri tavalla kuin ennen.

– Saatan vain kadulla kulkiessani huomata jotain, sillä tämä ongelma on kaikkialla, sitä tapahtuu aivan neniemme alla. Se on samalla sekä todella huomaamaton ja vaikeasti hahmotettava että aivan silmiemme edessä. Se on samanaikaisesti sekä kauhistuttavaa että kiinnostavaa.

Lukijoiden herättelyä

Ihmiskauppa tuntuu tavallisen länsimaisen ihmisen näkökulmasta kaukaiselta, minkä lisäksi se kilpailee muiden ongelmien kanssa mediahuomiosta.

– Maailmassa on niin paljon pahoja uutisia, että useimmat eivät enää välitä siitä [ihmiskaupasta]. Orjuus on kuitenkin hirveintä ja ällöttävintä, mitä ihmiskunta voi itselleen tehdä, Samartin pamauttaa.

Samartin halusi romaanillaan herätellä lukijoita, jotka ajattelevat, ettei ihmiskauppa voisi koskea heitä tai heidän läheisiään. Päähenkilöt, kolme tyttöä, voisivat olla keitä tahansa, kenen tahansa ystäviä tai siskoja. Eri maista kotoisin olevia tyttöjä yhdistää vain toivo paremmasta.

– Jopa kaikkein synkimmissä paikoissa on toivon siemen ja mahdollisuus rakkauteen. Sen tavoittelu voi auttaa löytämään tien ulos. Toisen auttaminen on usein paras keino auttaa itseään.

Osallistu Avun Facebookissa kisaan ja voita Kirottu kauneus -teos Cecilia Samartinin nimmarilla:

Tietoa ihmiskaupasta ja apua uhreille: www.ihmiskauppa.fi.

Julkaistu: 5.12.2018
Kommentoi »