Suomi nousuun paskapuheella, Ruben Stillerin kolumni
Puheenaiheet
Suomi nousuun paskapuheella, Ruben Stillerin kolumni
Kolumni | On aika opetella esitystalouden kieltä, kirjoittaa Ruben Stiller.
Julkaistu 22.12.2016
Image

Haluatteko kuulla esitystalouden paskapuhetta? Olkaa hyvä, täältä pesee:

Digitaalinen asiakaskokemus on asiakaskokemus.

Luitte aivan oikein. Asiakaskokemus on asiakaskokemus.

Lause on peräisin Suomen markkinointiliiton MARKin nettisivulta. Se on tyypillistä tämän ajan paskapuhetta: sana digitalisaatio yhdistetään sanaan asiakkuus ja lisätään puheeseen vähintään kerran sana rajapinta.

Joten opetellaan nyt tätä esitystalouden tyhjää paskapauhetta. Toista seuraavat lauseet kaksi kertaa:

Tunsin outoa kutinaa asiakkuuteni rajapinnassa.

Prosessini prossessoi itseään ja innovoi synergisesti digitalisaatiostrategiani.

Hienoa, mutta tämä on vasta alkua. Onko Lean-johtamisfilosofia tuttu, oletko harjoittanut ”imuohjausta” missään muualla kuin kännissä yhden illan tutun kanssa?

Et? Pitihän se arvata. Et tiedä, että Lean-filosofiassa imuohjaus on tuotannon ohjauksen muoto, jossa tuotteita valmistetaan vain jos asiakkaat niitä tilaavat. Näin kertoo suomenkielinen Wikipedia, jossa on mainio artikkeli Leanista.

Joten hoe nyt pariin kertaan seuraavaa lausetta: Imuohjausprojektimme masturboi kokoushuoneessa 3215 ja kiitos kuuluu koko tiimille.

Lean kehitettiin Toyotan tehtailla tuotannon tehostamiseksi ja se tarjoaa Suomessa valtavat mahdollisuudet paskapuheeseen. Mahdollisuuksia parantavat johtamisfilosofian japanilaiset termit, jotka sopivat palaveriin kuin palaveriin. Jidokaa peliin!

Wikipedian mukaan jidoka viittaa Lean-kielessä kykyyn keskeyttää tuotanto ihmisvoimin tai koneellisesti mikäli koneessa ilmenee tuotantohäiriö, laatuvirhe tai muu vastaava.

Oletko törmännyt muriin? Muri tarkoittaa tehtävää, joka on kohtuuton tai liian vaikea tehtäväksi.

Hoshin taas tarkoittaa niitä tavoitteita, keinoja ja priorisointeja, joilla organisaatio viedään seuraavalle suoritustasolle.

Toista seuraavaa lausetta, kun harjaat hampaita: Jidoka meni ihan murin päreiksi, mutta hoshinia pukkaa ensi viikolla.

Suomi nousuun! Valoa näkyy jo!

Meillä on valmisteilla fantastinen soteuudistus, joka on jo tuottanut kerrassaan mahtavaa paskapuhetta. Kun ihminen lukee soten valmistelupapereista putkiohjauksesta, elinvoimayhteisöstä ja eteenpäinmenoasiakirjasta, hän voi heti paremmin. Kukaan ei toistaiseksi tiedä, mitä sote tarkoittaa sängyssä makaavalle potilaalle. Mutta me saimme maakuntahallinnon! Ja maakuntahallinto parantaa taudin kuin taudin!

Tehdään tästä vientituote: maailman ensimmäinen sairaanhoitojärjestelmän uudistus, jossa potilas on paskapuheen mykkä objekti. Myydään maailmalle maailman ensimmäinen norminpurkutalkoo, jossa hallinnon määrä kasvaa.

Eikö ole mahtava tsäänssi?

Meillä on YYA-perinteitä liturgian tuottamisessa, ja organisaatioissamme on valtava byrokraattinen potentiaali.

Tavoitteena on Suomi, jota hallitsee copywritereiden ja käytettyjen autojen myyjien hengenmaisema. Jos innovaatioseminaarien määrä saadaan nousemaan, pääsemme vihdoinkin kansantaloudelliseen tavoitteeseemme: innovaatiosta puhuvien määrä on noin miljoonakertainen innovaatioiden tekijöihin verrattuna.

Se on edistystä, eikä mikään ole niin kaunista kuin edistys suomalaisen dynaamisuuden teatterissa. Muutos on Jeesus ja Jeesuskin puhui paskaa. Suomi nousuun ja soteveteraanit kunniaan! ■

Ruben Stiller on paskapuheen asiantuntija, joka harrastaa vapaa-aikanaan sotea ja Kafkaa. Seuraavassa numerossa Reetta Räty.

Kommentoi »