"Suomi kybervallaksi"
Puheenaiheet
"Suomi kybervallaksi"
Suomi voi laittaa NSA:n ja muut tiedustelupalvelut kuriin, uskoo kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll.
Julkaistu 26.2.2014
Image

Ennustus: kolmen vuoden sisällä Suomesta tulee kyberturvallisuuden suurvalta.

Miten niin muka? Ja mitä väliä jonkun kyberin turvallisuudella on?

Katsotaanpa.

Jarno Limnéll on tietoturvayhtiö Intel Securityn kyberturvallisuusjohtaja. Hän jakaa ajattelussaan nykymaailmamme kahtia: toinen puoli on perinteinen atomien maailma, toinen on bittien maailma, joka ottaa muotonsa tietoverkoissa. Se kasvattaa koko ajan vaikutusvaltaansa atomien maailman kustannuksella.

”Kyberturvallisuus on turvallisuutta bittien maailmassa”, Limnéll sanoo.

Ongelma on, ettei se turvallisuuden tunne ole enää kovin vahva. Edward Snowdenin NSA-paljastusten jälkeen on entistä epäselvempää, mihin verkossa voi luottaa. Olo on kuin itäsaksalaisella: tuntuu, että minkä tahansa virtuaalikulman takana saattaa väijyä yksityisyyttämme uhkaava isoveli, jokuveli tai mikälieveli.

”Voinko mä luottaa mun iPhoneen? Vai pitääkö mun lähteä siitä, että kaikkea seuraa joku?” Limnéll kysyy, ja vastaa itse.

Kyllä, ihmisten luottamus verkon turvallisuuteen on heikentynyt ihan syystä. Bittien maailman käyttäytymissäännöistä ei ole vieläkään saatu sovittua. Ei, vaikka sähköverkkomme, vedenjakelumme ja – no, koko elämämme on jo tehty täysin riippuvaiseksi uudesta maailmasta. Tilanne on vähän samanlainen kuin 1940-luvulla ydinaseiden kanssa. Ensin keksittiin liian tuhoisa ase, ja vasta 15 vuotta myöhemmin saatiin sovittua, miten sitä rajoitetaan.  

Mutta uhkien lisäksi kehitys tuo mukanaan mahdollisuuden.

”Nyt pitää miettiä, miten me tehdään Suomesta kyberturvallisuuden kärkimaa”, Limnéll sanoo.

Atomien maailmassa odotetaan Limnéllin mukaan nyt, että joku keksisi keinot ja loisi normit, joilla bittien maailmasta kitketään siellä rehottava anarkia. Kuka laittaa Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n ja verkkorikolliset kuriin? Siinä voi piillä pienen Suomen suuri mahdollisuus.

”Bittien maailmassa osaaminen on hauiksen kokoa merkityksellisempää.”

Kyberturvallisuuden suurvallaksi Suomella on kaikki tarvittava: vakaa yhteiskunta, korkea koulutustaso, sopiva ilmasto ja maine luotettavana valtiona.

”Suomi voisi lähteä luomaan säännöstöä, johon koitettaisiin sitten saada vahvimmat toimijat, eli Yhdysvallat ja Kiina, sitoutumaan. Uskon, että moni muu voisi sen jälkeen seurata perässä.”

Erikoistuminen antaisi Suomen äänelle painoa kansainvälisen politiikan neuvottelupöydissä. Ja luultavasti tietoturvan Sveitsi hyötyisi myös rahallisesti. Limnéll uskoo, että suuryritykset keskittävät tulevaisuudessa toimintojaan maihin, joissa tiedot ovat turvassa.

Mutta miten tällainen suur-kyber-Suomi luodaan?

Limnéll on mukana kokoamassa alan asiantuntijoista ja poliitikoista tiimiä, joka vihkiytyy tarvittavan ”tahtotilan” luomiselle: alkaa aktiivisesti rakentaa kyberturvallista Suomea ja miettiä bittien maailmassa tarvittavaa säännöstöä. Asialla on jo vähän kiire, koska samoille apajille on tunkua.

”Tehdään Suomesta mallimaa, jossa on maailman puhtaimmat verkot”, Limnéll sanoo.

Sitten hän vilkaisee puhelintaan. Kyberturvallisuusjohtaja varmistaa, ettei viimeisillään raskaana oleva vaimo ole soittanut.

Jos se on Limnéllistä kiinni, hänen toinen lapsensa opiskelee jo koulussa oppiainetta nimeltä kyberturvallisuus. ■

Limnell ja kumppanit luovat parhaillaan Mahdollisuuksien kyberturvallisuusjulistusta, jonka on tarkoitus olla pohjapaperi kyberturvallisuus-Suomelle: www.mahdollisuuksienkyber.fi

Kommentoi »