Apu

Suomessa on 300 000 yksinäistä vanhusta – Joulukukka tuntemattomalta voi olla joulun tähtihetki

Suomessa on 300 000 yksinäistä vanhusta – Joulukukka tuntemattomalta voi olla joulun tähtihetki
Näin joulun alla alkaa useilla paikkakunnilla jälleen perinteinen kampanja, jonka kautta voi lahjoittaa pienellä eleellä iloa ja valoa pimeyteen.
Julkaistu: 27.11.2019

Kuvittele, että on jouluaatto, mutta kukaan ei ole kiinnostunut sinusta. Ovikello ei soi, vieraita ei käy, kukaan ei soita eikä lähetä edes postikorttia.

Ei ole ketään, jonka kanssa istua yhdessä jouluaterian ääreen. Jouluaatto ei millään tavalla erotu vuoden muista päivistä, se on yhtä hiljainen ja tapahtumaköyhä kuin eilinen ja huominen.

Mutta äkkiä kaiken apeuden keskellä ovikello soi. Joku antaisi sinulle yllättäen paketin ja siihen kiinnitetyn kortin. Paketista kurkistaisi joulukukka, kortissa olisi lämmin joulutervehdys.

Ja äkkiä sydämessä tuntuisi lämpöä.

Joku välittää.

300 000 yksinäistä vanhusta

Tuhannet vanhukset viettävät tänäkin vuonna joulunsa yksin. Oma yksinäisyys saattaa tuntua hyvinkin musertavalta, kun muut ympärillä valmistautuvat joulunviettoon.

Helsinki Missio on laskenut, että arviolta 300 000 yli 70-vuotiasta kärsii Suomessa yksinäisyydestä usein tai jatkuvasti.

Eläkeliiton mukaan ikäihmisen yksinäisyyteen liittyy usein jokin elämäntapahtuma tai muutos kuten muutto, puolison menetys, avioero, oma sairaus tai eläkkeelle jääminen.

Myös ihmisen oma arkuus, persoonallisuuden piirteet sekä yhteiskunnan asenteet ikäihmisiä kohtaan voivat lisätä yksinäisyyden kokemusta.

Yksinäisyyttä ei voi aina poistaa, mutta pienellä teolla voi ilahduttaa yksinäisen ikäihmisen joulua. Joulukukka tuntemattomalta saattaa olla monelle vanhukselle tänäkin jouluna tähtihetki.

Vanhempi väki arvostaa perinteisiä joulukukkia ja monelle joulukukka kuuluu tiiviisti jouluun. Monilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai varaa ostaa kukkaa, saati lähipiiriä, jolta sellaisen saisi lahjaksi.

Kukkalahjoituksia kymmenille tuhansille vanhuksille

Kotona Asuen Seniorihoiva tuo jouluiloa yksinäisille vanhuksille jo kymmenettä kertaa. Vuonna 2010 alkanut Ole joulupukkina seniorille -hyväntekeväisyyskampanja tarjoaa mahdollisuuden ilahduttaa yksinäisiä vanhuksia pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla sekä Päijät-Hämeessä kukkalahjoituksen muodossa.

Vuosien saatossa kampanja on jakanut joulukukkia kymmenille tuhansille yksinäisille vanhuksille, viime vuonna joulun alla se välitti 7 250 kukkatervehdystä.

Kampanjaan osallistuvat Kotona Asuen Seniorihoivan kanssa yhteistyössä kaupunkien kotihoidot, vanhuspalvelut ja järjestöt, jotka ovat valinneet kukkalähetysten saajiksi yksinäisiä ja vähävaraisia vanhuksia, jotka erityisesti ilahtuvat siitä, että joku muistaa.

Kukan saa ostaa oman makunsa ja lompakkonsa mukaan, mutta hyasintteja ja leikkokukkia tulisi välttää mahdollisten allergioiden vuoksi. Kukkakaupat neuvovat mielellään kukkien valinnassa.

Ole joulupukkina seniorille -hyväntekeväisyyskampanja toimii vain pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä, mutta vastaavia joulutempauksia järjestetään useilla muillakin paikkakunnilla – kannattaa pitää silmät auki kukkakaupoissa.

1 kommentti