Suomen söpöin hevonen on suurperheen poika
Puheenaiheet
Suomen söpöin hevonen on suurperheen poika
Avun Suomen söpöin lemmikki -kilpailun hevossarjan voitti lempeäkatseinen shetlanninponi Marjamäen Jaajo, jonka kotona riittää vilskettä.
Julkaistu 24.11.2016
Apu

Vanhan kansakoulun pihalla on kova haukunta päällä. Aitauksessa jackrusselinterrierit Jerome ja Pipsa tekevät tulijoille selväksi, että nämä on nähty ja kuultu, turha luulla tulevansa salaa. Oven takana hyppii vielä kaksi isoa mustaa koiraa, Kikka ja Hilma. Pihamaalle on rakennettu hevosille iso kenttä, mutta heppoja ei näy missään.

Soitto Anne Pasaselle.

– Tulkaa tänne talleille. Täällä myö ollaan.

Tallit löytyvät puolen kilometrin päästä, Pasasten entisen kodin pihalta. Ja siellä pilttuussa seisoskelee Marjamäen Jaajo, Juvan uusi julkkis, otsatukka silmillään ja sininen fleece-loimi yllään.  

Marjamäen Jaajo tykkää harjaamisesta ja syömisestä, ja on hyvin ihmisrakas. Se inhoaa kavioiden vuolemista ja ruokailun keskeytymistä. 

Kaksivuotiaan shetlanninponi Jaajon perheeseen kuuluu Anne Pasanen, joka tekee koti- ja yrityssiivouksia Juvalla sekä Annen aviomies Kimmo, joka työskentelee metsäkoneiden kuljettajana. Pariskunnalla on neljä lasta:  Eino, 9,  ja Pinja, 13, asuvat vielä kotona, Inka, 16, opiskelee valokuvausta Jyväskylässä ja Heta, 18, opiskelee lähihoitajaksi Mikkelissä. Inka on se, joka lähetti Jaajon kuvan Avun lemmikkieläinkilpailuun.

Perheeseen kuuluu myös kahdeksan kanaa, yksi kukko, kuusi ponia, neljä koiraa ja kolme kissaa.  

– Niitä kissoja olisi enemmänkin, mutta Inka nappasi kaksi kissaa mukaansa muuttaessaan Jyväskylään, Anne kertoo.

Kuudesta ponista viisi ovat kilpaponeja, isolla ponilla ratsastetaan.

Perheen hevosihastus sai alkunsa siitä, kun Heta alkoi noin 9-vuotiaana käydä talleilla ja poniravikoulussa. 

– Minttu ostettiin Hetalle raviponiksi ja siitä se ponimäärä alkoi sitten kasvaa. Se tietysti auttaa, että heinät ja kaurat saadaan omilta pelloilta ja myös pehkut tehdään itse. Jos kaiken joutuisi ostamaan, tulisi aika kalliiksi, Anne kertoo.

Kun Heta lähti opiskelemaan, Pinja jatkoi hevosharrastusta. Tyttö suoritti kesällä poniajokortin ja on ottanut lähes kaiken vastuun ponien hoidosta sekä niiden ajokoulutuksesta. Velipoika Eino on enemmän kiinnostunut isän metsäkoneista, pyörästä, moposta sekä mönkijästä.

Jaajo asuu Juvalla, suuressa perheessä ison eläinlauman kanssa. Kuvaushetkellä paikalla olivat emäntä Anne Pasanen, 9-vuotias Eino ja 13-vuotias Pinja.

Tilan nimi on Marjamäki, minkä mukaan myös Jaajo on saanut nimensä. Ponin korkeus on 96 senttiä ja paino huitelee 150 kilon paikkeilla. Jaajo on edelleen pienikokoinen verrattuna muihin kaksivuotiaisiin.

– Mutta kyllä se kasvaa. Ei välttämättä enää korkeutta, mutta lihasta. Jaajo on myös emäänsä korkeampi, mutta näyttää jostain syystä pienemmältä, Pinja kertoo.

Shetlanninponi saavuttaa täyden mittansa vasta 6–7-vuotiaana. Rotumääritelmän mukaan shetlanninponi voi olla enintään 107 cm korkea. Alle 86 cm korkeita shettiksiä sanotaan minishetlanninponeiksi.

Maallikon silmin Jaajo on väriltään ruskea, mutta ammattilaiset ovat todenneet sen olevan punarautiaanpäistärikkö.

Jaajosta tulee isona kilpaponi, ja koulutus kilpakentille on juuri alkanut. Tällä hetkellä poni vasta totuttelee Pinjan ohjauksella kärryihin ja harjoittelee pysähdyksiä ja peruutuksia niiden kanssa.

– Mutta Jaajo on hyvä oppilas, mitä nyt alussa vähän hyppeli kärryjen edessä, Pinja kertoo.

Perheen ponijoukkoon kuuluva Sonata on pärjännyt hyvin kilpailuissa.

Jaajo oli syntyessään niin pieni, ettei se osannut edes imeä. Eläinlääkäri hälytettiin antamaan plasmaa suoraan suoneen. 

Heta alkoi isänsä Kimmon kanssa ruokkia  Jaajoa tuttipullolla kahden tunnin  välein, ympäri vuorokauden, kuin pientä lasta. Lopulta Jaajo alkoi vahvistua ja oppi myös itse syömään. 

Lienee hankalan alun syytä, että Jaajosta tuli vähän mammanpoika.

– Kun Jaajo erotettiin hetkeksi äidistään, se tuli melkein aidoista läpi, Anne kertoo.

Jaajon emä on 10-vuotias, mustanpäistärikkö Minttu ja isä vuonna 2005 syntynyt punarautias Promisehill Moonshine. 103 senttiä korkealla isällä on 66 jälkeläistä ja se on pärjännyt erinomaisesti poninäyttelyissä. 

– Minttu on aika kipakka tapaus, vielä Jaajoa enemmän karkailuun taipuvainen, mutta seurallinen. Ajossa Minttu on vähän säikky, Pinja kertoo.

Kun Minttu ja Jaajo otetaan hetkeksi samaan kuvaan, äiti moiskauttaa pusun poikansa turvalle.

Minttu-äiti pussaa Suomen söpöintä poikaansa turvalle.

Shetlanninponi, tuttavallisemmin shettis, on alkuperäisrotu Iso-Britanniasta Shetlannin saarilta. Rotu on sopeutunut karuihin olosuhteisiin. Se on Suomen yleisin ponirotu, ja niitä on rekisteröity Suomessa noin 6 000.

Ponista saa itselleen monipuolisen harrastuskaverin. Se jaksaa vetää kärryissä paljon suurempaa kuormaa kuin se voi kantaa selässään. Huviajelun tai valjakkoajokilpailun osallistumisen ohella rotu soveltuu myös työajoon. 

Moni harrastaa myös ponien näyttelytoimintaa tai viime vuosina suuren suosion saanutta poniagilitya.

Shettikset ovat neuvokkaita, älykkäitä ja vilkkaita, ja niillä on erittäin vahva oma tahto. Ne oppivat helposti temppuja ja koiruuksia, mikä tekee niistä hyvin persoonallisia.  Luonteeltaan ne ovat ystävällisiä ja seurallisia. 

– Jaajo on ponimaisen itsepäinen. Jos se ei halua liikkua, niin se ei sitten liiku, Pinja kertoo.

 Hetkeä myöhemmin Jaajo painaakin jarrut pohjaan. Pihaton ulkopuolella olisi niin mukava astella ja popsia ruohoa.

Ponipojan päivät ovat leppoisan rauhallisia. Aamulla se saa heinää, kauraa ja proteiinia. Koulun jälkeen Pinja vie Jaajolle päiväheinät. Pinja myös ajattaa tai juoksuttaa Jaajoa kahdesta kolmeen kertaa viikossa. 

Illemmalla poni saa loimen, iltaheinät ja veden. Se asuu kaverinsa Justuksen kanssa samassa pihatossa, josta pääsee tarpeen mukaan myös suojaan.

– Tosin joskus Jaajolla on tapana hieman pomotella Justusta. Ja on myös vahdittava, ettei se syö Justuksen ruokia, Pinja naurahtaa. ●

Hevossarjan voittaja sai palkinnoksi Welltex-vuorilla varustetun Back on Track kevyttoppaloimen (arvo 249 e).

Teksti Eve Hietamies, kuvat Risto Hämäläinen

Kommentoi »