Suomalaisopiskelijoille voitto Valkoisessa talossa - ja tapaaminen Obaman kanssa!
Puheenaiheet
Suomalaisopiskelijoille voitto Valkoisessa talossa - ja tapaaminen Obaman kanssa!
 Viisi turkulaisopiskelijaa pääsi maanantaina tapaamaan nopeasti Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Valkoisessa talossa Washingtonissa.Suomalaisryhmä oli paikalla edustamassa Turun kauppakorkeakoulun noin 50 opiskelijan perustamaa kotouttamishanketta
2Kommenttia
Julkaistu 4.2.2016
Apu

Viisi turkulaisopiskelijaa pääsi maanantaina tapaamaan nopeasti Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Valkoisessa talossa Washingtonissa.

Suomalaisryhmä oli paikalla edustamassa Turun kauppakorkeakoulun noin 50 opiskelijan perustamaa kotouttamishanketta. Opiskelijat osallistuivat Valkoisen talon järjestämään kilpailuun, jossa yliopistot eri puolilta maailmaa kehittivät radikalisoitumista ennaltaehkäiseviä palveluita - ja voittivat koko kisan.

- Meidät ohjattiin ulos portaille ja yhtäkkiä huomasimme presidentti Barack Obaman ja varapresidentti Joe Bidenin kävelevän luoksemme, Joonas Lyytikäinen muistelee ikimuistoista hetkeä.

- Obama kysyi kilpailusta, johon me olimme osallistuneet. Meidän hankkeen vetäjä Tommi Pirilä vastasi lyhyesti parin muun ryhmän edustajan kanssa, Lyytikäinen jatkaa.

Miten tämä on mahdollista? Vain ani harva ihminen maailmassa pääsee edes tervehtimään Yhdysvaltain presidenttiä Valkoisessa talossa.

- Isäntämme Yhdysvaltain ulkoministeriöstä totesivat, että hekään eivät ole koskaan aikaisemmin nähneet Obamaa, Lyytikäinen hymähtää puhelimessa.

Opiskelijoiden kilpailuhankkeen tavoitteena on opettaa Turun alueella asuville turvapaikanhakijoille paikallistietoutta sekä tietoa suomalaisesta arjesta ja saada turvapaikanhakijat tutustumaan turkulaisiin.

- Me lähdimme liikkeelle positiivisuuden kautta. Ääriliikkeet saavat uusia jäseniä syrjäytyneistä maahanmuuttajista. Me lähdimme miettimään, miten turvapaikanhakijat kotoutettaisiin mahdollisimman nopeasti, Joonas Lyytikäinen kertaa.

Kilpailuun osallistui 50 hanketta, joista kuusi pääsi loppukilpailuun Washingtoniin. Loppukilpailussa oli kaksi kategoriaa, ulkoministeriön ja Facebookin loppukilpailu. Suomalaishanke valittiin Facebookin loppukilpailuun, jonka voittajiksi turkulaiset julistettiin keskiviikkona.

- Saimme kiitosta erityisesti siitä, että meillä oli digitaalisen yhteisön lisäksi tapahtumia todellisessa elämässä. Esimerkiksi järjestimme Turussa ravintolapäivän, jossa turvapaikanhakijat ja suomalaiset kokkasivat perinneruokiaan. Lisäksi järjestimme jalkapallopelejä, joissa oli mukana suomalaisia ja turvapaikanhakijoita, Lyytikäinen toteaa.

Choose Your Future -nettisivuilla on englanninkielistä hyötytietoa turvapaikanhakijoille. Lisäksi sivustolla on tapahtumakalenteri, johon kuka tahansa voi ilmoittaa turvapaikanhakijoille tarkoitetusta tapahtumasta.

- Kyse voi olla vaikka siitä, että jotkut pyytävät turvapaikanhakijoita pelaamaan pleikkaria heidän kanssaan, Lyytikäinen kertoo.

Yksi osa kotouttamishanketta on myös yhteistyö suomalaisen mobiilioppimisen palvelun Funzin välillä. Funzin nettisivuilta turvapaikanhakijat saavat omalla äidinkielellään arabiaksi hyödyllistä ja ajankohtaista informaatiota. Lisäksi Facebookiin on perustettu aktiivinen oma Choose Your Future -yhteisö.

Turkulaisopiskelijat ovat Yhdysvalloissa kymmenen päivän ajan Valkoisen talon vieraina. Torstaina he esittelivät hankettaan kuuluisassa West Pointin sotilasakatemiassa New Yorkin lähistöllä. Lisäksi ohjelmassa on esitelmät NYU-yliopistossa New Yorkissa ja Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa, missä he vierailevat myös Facebookin pääkonttorissa.

Joonas Lyytikäinen on Apua kustantavan A-lehdet oy:n hallituksen jäsen ja Lyytikäisen lehtikustantajasuvun neljättä polvea.

teksti Teppo Kuittinen

2 kommenttia