Suomalaiset SS-miehet otsikoissa: kuka oli mystinen Ruth Munck?
Puheenaiheet
Suomalaiset SS-miehet otsikoissa: kuka oli mystinen Ruth Munck?
Suomalaisista SS-miehistä kertovaan historiaan liittyy osana vapaaherratar Ruth Munck, jonka rakkaus Saksaan ja saksalaisiin on poikinut ristiriitaisia tulkintoja.
Julkaistu 26.10.2018
Apu

Ruth Munck asui koko elämänsä hänelle varta vasten rakennetussa Leponiemen kartanossa, joka sijaitsee Hausjärvellä Erkylän tilan alueella. Hän oli toinen kahdesta suomalaisesta naispuolisesta jääkäristä, jotka palvelivat Saksan armeijan Jääkäripataljoonassa. Munckia pidetään ristiriitaisena hahmona, josta on nostettu esiin epäilyjä natsien myötäilemisestä.

Elina Virtanen sivusi aihetta vuoden alussa väitöskirjassaan Schwester, lotta ja maanpetturi.

"Saksalaismielisyys ajalta ennen Hitleriä"

Kiistatonta on, että Munck oli erittäin isänmaallinen ja saksalaismyönteinen. Erkylän kartanon nykyinen isäntä Ilkka Brotherus ei kuitenkaan näe Munckissa viitteitä natsien sympatisoinnista.

– Munckin saksalaismielisyys on peräisin ajalta, jolloin Adolf Hitler ei ollut vielä vallassa. Ruth Munck ei liittynyt millään tavalla Saksan hirmutekoihin eikä hän ollut natsimielinen. Kyse oli enemmänkin maailmankatsomuksesta, joka liittyi paljon kauemmas historiaan.

Lottapukuinen Ruth Munck (kesk.) oli SS-vapaaehtoisten tuki. Valatilaisuudessa 15.10. 1941.

Jääkärivuosina syntyneitä siteitä Saksaan kuvaa se, että Ruth Munckia kävi Hausjärvellä tervehtimässä kenraalimajuri Rüdiger von der Goltz, joka komensi Suomeen vuonna 1918 lähetettyä Saksan Itämeren divisioonaa.

Munckin mystisyyttä lisäsi se, että hän järjesti kartanossaan sekä jääkärien että SS-miesten kokoontumisia. Kartanotapaamiset eivät olleet salaisia, sillä jokaisesta on merkinnät tallessa olevissa Munckin vieraskirjoissa.

– Jääkärit kävivät kartanossa kuolemaansa asti kerran vuodessa. Uskon, että Munck oli eräänlainen äitihahmo, joka piti huolta kaikista. Jäljellä olevissa päiväkirjoissa Saksan vuosilta on muun muassa merkintä tapauksesta, jossa Ruth Munck lainasi sittemmin jalkaväen kenraalina toimineelle Erik Heinrichsille viisi Saksan markkaa. Hän oli miesten tukena monin tavoin, Brotherus kertoo.

"Aidosti innostunut jääkäriliikkeestä"

Riihimäen Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Olli Puputti muistaa tavanneensa parikymppisenä nuorukaisena Ruth Munckin vuonna 1974.

– Munck oli kunniavieraana Kallen Päivillä 60-luvun alusta lähtien. Hän kävi seuraavanakin vuonna, mutta se jäi viimeiseksi kerraksi ennen hänen kuolemaansa, Puputti kertoo.

Kallen Päivät on perinteinen vapaussodan alkamisen muistotilaisuus, jolla kerätään varoja veteraaneille. Puputti muistaa elävästi lyhyen keskustelunsa Ruth Munckin kanssa.

– Muistan hänen ihmetelleen, miksi paikalla oli muutama nuorukainen kaikkien 60–70-vuotiaiden joukossa. Sitten hän uteli, mitä aineita luin koulussa. Kun kerroin, että olen lukenut pitkän saksan kielen, hänen silmänsä loistivat. Hän kehui että on hienoa, että kaltaisiani ihmisiä löytyy vielä nykyaikana.

Puputin mukaan Munckin imago on liioiteltu.

– Munck oli aidosti innostunut jääkäriliikkeestä ja loi Saksassa paljon suhteita. Talvisodassa hän oli kuitenkin normaalisti suomalaisena lottana muiden joukossa. Sitten hän lähti SS-miesten mukana Saksaan, jossa hän keskittyi hoitamaan rintamalla loukkaantuneita miehiä. Varmasti hän oli myös seikkailunhaluinen, aivan kuten moni suomalainen SS-mieskin.

Ruth Munck kuoli 1976. Hänen hautansa sijaitsee Hausjärven vanhalla hautausmaalla. 

Kommentoi »