Suomalaisen SS-miehen poika kohuväitteistä: ”Outoa ja julkisuushakuista”
Puheenaiheet
Suomalaisen SS-miehen poika kohuväitteistä: ”Outoa ja julkisuushakuista”
Uutuuskirja kertoo uutta tietoa pahamaineisissa SS-joukoissa palvelleista suomalaisista vapaaehtoisista.
Julkaistu 26.10.2018
Apu

Suomessa toimii Saksassa palvelleiden SS-miesten muistoa vaaliva Veljesapu-Perinneyhdistys. Oman kuvauksensa mukaan sen tehtävä on toimia ”Waffen-SS-vapaaehtoisten epäpoliittisena yhdyssiteenä”. Yhdistys avustaa taloudellisissa vaikeuksissa olevia SS-miehiä ja heidän perheitään. Sen jäsenlehti Achtung ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Yhdistyksen puheenjohtaja, myös Lammin Sahdin perustajana tunnettu Pekka Kääriäinen ei ole mielissään André Swanströmin kirjassa Hakaristin Ritarit (Atena) esittämistä väitteistä.

– Olen tuntenut satoja SS-miehiä enkä ole kohdannut yhtäkään fasistia tai natsia. Swanströmin väitteet ovat outoja ja julkisuushakuisia. SS-joukkoihin lähteneen 18-vuotiaan suomalaispojan poliittinen kanta ei varmasti ollut kovin vakiintunut.

Pekka Kääriäinen on SS-miehenä palvelleen Keijo Kääriäisen poika.

– Muistan, että isällä oli kova hinku lähteä maailman parhaan sotavaltion aseelliseen koulutukseen. Ei hän tiennyt lähtevänsä SS-joukkoihin.

Taustalla oli Kääriäisen mukaan Suomen painostava välirauha, jossa pelko miehityksestä oli käsinkosketeltava.

– Kukaan muu ei auttanut, paitsi Saksa. Kun mahdollisuus lähtöön aukesi, Saksaan lähdettiin paitsi seikkailumielellä, myös isänmaan asialla. Ne SS-miehet, jotka olen tavannut, olivat harvinaisen suoraselkäisiä. Siltäkin osin Swanström vetää mutkat suoriksi.

"Ei siellä saksalaisia tai heidän politiikkaansa kehuttu"

Swanström kirjoittaa kirjassaan, että merkittävä osa SS-miehiksi lähteneistä oli radikalisoituneita. Kääriäinen löytää tähän yksinkertaisen syyn.

– Moni yritti päästä mukaan väärentämällä tietonsa hakukaavakkeeseen. Yritettiin näyttää hyvältä hakijalta. Ei kaavakkeiden tietoihin voi luottaa. Jos nykynuorisolta kysyttäisiin poliittista suuntautumista, se jäisi monelta kertomatta.

Kääriäinen muistaa isän kertoneen varsin avoimesti kokemuksistaan. Pekka-poika muistaa myös kuunnelleensa suomalaisten SS-miesten tarinoita näiden yhteisissä kokoontumisissa.

– Ei siellä saksalaisia tai heidän politiikkaansa kehuttu. Jos joku sanoo, että suomalaiset SS-miehet ihailivat kansallissosialismia, hän on väärässä.

Kääriäinen ei sulata Swanströmin väitteitä suomalaisten osallisuudesta natsien julmuuksiin.

– Kun puhutaan sotarikoksista, täytyy pitää mielessä, että Wiking-divisioonan komentaja Felix Steiner sai puhtaat paperit sotarikostuomioistuimessa. Isä piti päiväkirjaa ja kommentoi jokaisen päivän tapahtumia. Ei hän ollut edes tietoinen keskitysleirien olemassaolosta.

– Swanström yrittää vetää johtopäätöksen, että palveleminen SS-joukoissa on yhtä kuin olla natsi. Se on erityisen ikävää suomalaisten SS-veteraanien kannalta. Koen aikamoisen piston heidän puolestaan.

Suomalaisista SS-miehistä yhdeksän on hengissä. Nuorin heistä on 94-vuotias ja vanhin saavutti juuri 100 vuoden iän.

Kommentoi »