Apu

Suomalainen Joonas Suotamo on ChewbaccaSuomalainen Joonas Suotamo on Chewbacca

Entinen koripalloilija Joonas Suotamo, 31, on sukeltanut Chewbaccan roolissa Star Warsin tarinaan jo kolmessa elokuvassa.
Teksti Juhani Nurmi
Kuvat Walt Disney Motion Pictures Finland

Tähtien sodassa (1977) kookas ja muriseva karvaturri, äkkipikainen Chewbacca (Peter Mayhew) oli hyvää pataa ihmiskumppaninsa, salakuljettaja Han Solon (Harrison Ford) kanssa.

Vuonna 2018 elokuvassa Solo: A Star Wars Story Han Soloa esittää Alden Ehrenreich. Sympaattisesti älisevän Chewbaccan sisälle puolestaan kätkeytyy suomalainen Joonas Suotamo, 2,11-metrinen entinen koripallopelaaja.

Joonas peri Chewbaccan roolin liikuntakykynsä menettäneeltä 73-vuotiaalta Peter Mayhew’lta, joka on todellisuudessa vielä kymmenen senttiä suomalaista seuraajaansa pidempi.

Joonas toimi ensin Mayhew’n sijaisnäyttelijänä uuden Tähtien sota -trilogian käynnistäneessä elokuvassa Star Wars: The Force Awakens (2015). Sen jälkeen hän teki kaikki Chewbacca-kohtaukset Star Wars: The Last Jedissä (2017) ja nyt Solo: A Star Wars Storyssa.

Han Soloa esittävä amerikkalainen Alden Ehrenreich on aiemmin esiintynyt elokuvissa Hail, Caesar! ja Rules Don’t Apply. Kansainvälinen elokuvayleisö ei tunne häntä käytännössä lainkaan.

Koripalloilijasta Hollywood-tähdeksi

Espoolaisissa koripallojoukkueissa ja Lappeenrannan NMKY:ssä uransa varrella pelannut Suotamo on luonut vuosien varrella hyvät henkilökohtaiset yhteydet koripalloyhteisössä.

Tämä auttoi häntä myös todellisen Hollywood-unelman saavuttamisessa.

– Walt Disneyn omistaman Lucasfilm-yhtiön roolittaja otti yhteyttä Suomen koripalloliittoon. Kiitos koripallotoimittaja Hippo Taatilan ja Susijengin valmentajan Henrik Dettmannin tieto tiedustelusta kantautui myös omiin korviini, Joonas Suotamo muistelee.

Roolittaja oli kertonut etsivänsä pohjoismaalaista, sinisilmäistä ja pitkää hujoppia tärkeään sivurooliin.

– Onneksi liitto muisti minut. Agenttiyhteyksien kautta päädyin lähettämään Lucasfilmille kuvia ja videoita itsestäni.

Joonaksen mukaan yhteydenpitoa kesti viisi pitkää kuukautta. Lopulta hänet ­kutsuttiin Lontooseen, jossa Joonas tapasi ohjaaja J. J. Abramsin.

– Siinä vaiheessa aloin aavistella, että nyt ollaan lähellä lopullisia roolivalintoja. Erään suomalaisen kauppakeskuksen parkkihallissa iloni pääsi ylimmilleen, kun puhelin soi ja lopullinen vahvistus tuli: Sinut on valittu Chewbaccan rooliin, Joonas kertoo virnistäen koko elämänsä suunnan muuttaneesta soitosta.

Star Wars -fani jo pienenä

Tähtien sota oli merkittävä osa Joonaksen lapsuutta ja nuoruutta. Hän ihaili Luke Skywalkerin hahmoa jo pikkupoikana.

– Muistan yhä, kun katselin nelivuotiaana VHS-nauhalta ensimmäistä Tähtien sotaa. Se taisi olla joltain tv-kanavalta nauhoitettu. Nauhan nimitarrakin oli käsinkirjoitettu. Luke joi jotain sinertävää maitoa, ja leikki avaruusaluksen pienoismallilla kotonaan Owen-sedän ja Beru-tädin luona.

Joonas ihmetteli jo tuolloin, miten yhteen kohtaukseen voidaan saada ahdettua niin paljon yksityiskohtia ja realismia.

– Samalla Luke haaveilee pääsevänsä kuumalta aavikkoplaneetalta osaksi suuria galaktisia seikkailuja. Enpä olisi voinut edes kuvitella, miten tuo kohtaus heijasti myös omia tulevaisuuden haaveitani.

Jokainen uransa alussa oleva näyttelijä tietää, että hyvät neuvot ja oikeanlainen nöyryys ovat kultaakin kalliimpia. Oikean asenteen lisäksi Joonaksen täytyi käydä myös pakollinen karvaturrikoulu.

– Kävimme yhdessä alkuperäisen näyttelijän Peter Mayhew’n kanssa viikon mittaisen Chewbacca-alokasleirin. Siellä Peter havainnollisti minulle erilaisten videokohtausten kera, miten Chewbaccaa tulee esittää oikeaoppisesti. Peterin lempeä ja kannustava opastus auttoi minua todella paljon.

Joonas sai toisen arvokkaan neuvon prinsessa Leiaa esittäneeltä, joulukuussa 2016 menehtyneeltä Carrie Fisheriltä.

– Carrie korosti minulle, että näyttelijän pitää olla nykyään jatkuvasti esillä eri medioissa. Fanien täytyy voida tuntea olevansa kosketuksissa näyttelijään. Arvostan suuresti Carrien neuvoa, ja olen soveltanut sitä parhaani mukaan.

Vanhat tähdet ansaitsevat ihailunsa

Joonas Suotamo myöntää, että hänen kaltaiselleen Tähtien sota -perheen uudelle tulokkaalle sarjan vanhojen tähtien tapaamiset ovat olleet erittäin sykähdyttäviä. Hän sanoo ystävystyneensä erityisesti Harrison Fordin kanssa ja jutelleensa hänen kanssaan paljon The Force Awakensin kuvausten aikana.

– The Force Awakensia tehdessämme tiedustelin huvikseni ohjaaja J. J. Abramsilta, mikä oikein on Chewbaccan motivaatio katsoa taakseen eräässä kohtauksessa. Huomasin Harrisonin pysähtyvän ja mulkoilevan minua tiukasti. ”Etkö muka tiedä, miksi sinun täytyy katsoa taaksesi?” hän kivahti. Pudistin tietämättömänä päätäni. ”No, rahan takia tietenkin!” Harrison lisäsi sarkastisesti.

Joonaksen mukaan Harrison Ford viljeli vastaavantyyppistä hurttia huumoria läpi kuvausten.

– Pohjimmiltaan Harrison on äärimmäisen keskittynyt ja rautainen ammatti­lainen. Sama pätee myös Alden Ehrenreichiin, joka peri Solon hahmon Harrisonilta, Suotamo kiittelee

Suotamo sanoo molempien olevan huipputyyppejä, joiden kanssa on todella rentoa ja antoisaa työskennellä yhdessä.

Uusin Star Wars viihdyttää

Uutta Han Solo -elokuvaa on luonnehdittu viihdyttäväksi ryöstötarinaksi, jossa Han ja Chewbacca tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa.

Vauhdikkaasta seikkailusta ei puutu myöskään käänteitä tai värikkäitä henkilöhahmoja. Näihin lukeutuu myös Han Solon vanha ystävä, Lando Calrissian, jonka nuorempaa versiota esittää tällä kertaa hurjassa uranosteessa oleva Donald Glover. Elokuvissa Imperiumin vastaisku (1980) ja Jedin paluu (1983) Landoa esitti Billy Dee Williams.

Solo: A Star Wars on ollut myös arvostelun kohteena. Alkuperäinen ohjaajapari Phil ja Christopher Lord sai yllättäen potkut viime vuonna, kun elokuvan kuvaukset lähestyivät jo loppuaan. Lucasfilm piti tiettävästi heidän otettaan liian kepeänä ja komediallisena.

Uudeksi ohjaajaksi palkattiin vanha ja luotettu konkari Ron Howard, joka on aiemmin kunnostautunut muun muassa Apollo 13 (1995) ja Kaunis mieli (2001). Hänen kerrotaan kuvanneen Solo-elokuvan 70-prosenttisesti uusiksi.

Joonas sanoo, että edellisten ohjaajien työn jälki aiheutti paljon näkemyseroja Lucasfilmillä.

– Kun Ron Howard saapui kuvauksiin, koko tuotannon tunnelma muuttui. Kaikenlainen kireys ja yliyrittäminen hävisivät kertaheitolla. Ronin rakkaus Tähtien sotaa ja sen alkuperäistä luojaa George Lucasia kohtaan paistoi läpi niin selvästi. Ron oli valmistautunut huolellisesti ennakkoon. Jokainen kuvauspäivä oli silkkaa nautintoa, koska hän tiesi tarkkaan mitä halusi. Se nopeutti myös huomattavasti työtämme. Kuvausottojen määrää vähensi suuresti se, että Ron Howard on itse entinen näyttelijä, Suotamo kiittelee.

Aivan kuten muut hahmot, myös Joonaksen esittämä Chewbacca on uudessa Solo-elokuvassa aiempaa nuorempi iältään.

– Chewbacca ja Han Solo nähdään elokuvassa yhteisellä pakomatkalla. He joutuvat tekemisiin monenlaisten hämärien tyyppien kanssa. Elokuvan juonessa on paljon yllätyksiä. Ennen kaikkea se on paluuta hauskaan, entisaikojen kesähenkiseen Star Wars -elokuvaan.

Suotamo uskoo, että myös ne, jotka eivät ole koskaan aiemmin edes nähneet Tähtien sota -elokuvia, tulevat pitämään Solosta.

Joonas Suotamo on erityisen mielissään siitä, että Solo-elokuvassa Chewbacca nähdään tavallista merkittävämmässä roolissa.

– Lupaan, että Chewbacca tulee tekemään juttuja, joita hän ei ole tehnyt aiemmin. Haluamme näyttää hänestä elokuvayleisöille hieman erilaisemman, jopa aiempaa hieman hempeämmän puolen.

Työt vievät Joonas Suotamoa maailmalle

Perheenlisäystä helmikuun alussa kihlattunsa Milla Pohjasvaaran kanssa saanut Joonas asuu yhä pääosin Helsingissä. Star Wars -aiheiset työt vievät kuitenkin kiireistä ja suosittua miestä maailmalle koko ajan.

Joonas Suotamo ei kiellä, etteikö jatkuva matkustelu Atlantin halki veisi sekä voimavaroja että aikaa.

Hän pitää täysin mahdollisena sitä, että Helsingin lisäksi on hankittava pian myös toinen asunto.

– Olen henkisesti valmis siihen, että muutamme lähiaikoina asumaan joko Lontooseen tai Yhdysvaltoihin. Lyhyempi välimatka kieltämättä helpottaisi kovasti kansainvälisten töiden tekemistä. Sinnehän on aina mentävä ja muutettava, missä työt ovat.

Mitä teet vapaa-aikanasi?

– Musiikki on minulle erittäin tärkeä juttu ja rakas harrastus. Yritän lisäksi tehdä entistä enemmän YouTube-videoita, jotta voisin olla paremmin yhteydessä faneihini, aivan kuten Carrie Fisher minua evästi.

Pikkufani kasvamassa

Onko Joonaksen ja Millan pienestä pojasta mahdollisesti tulossa myös Star Wars -fani?

– Luulenpa, että reilu kolmikuukautinen Aatos-poikamme tulee vihkiytymään Star Warsiin aivan itsestään. Hänellä on jo nyt niin paljon erilaisia Chewbacca-aiheisia leluja. Pitää varmaan alkaa miettiä mittavan lelukasan varastointia!

Suotamo sanoo haluavansa antaa pojalleen hyvät eväät elämään, jotta hän kasvaisi itsenäiseksi ja reippaaksi pojaksi.

– Oman pojan syntymä on ollut paras asia elämässäni, ja saan joka päivä suurta nautintoa hänen nuoren elämänsä seuraamisesta.

Julkaistu: 27.5.2018