Apu

Suomalainen Anne Italiassa: Tunnelma rauhallinen, mielialat positiivisia — Kauppa on auki, mutta kaikilla on hengitysuojaimet ja kirurginhansikkaat

Suomalainen Anne Italiassa: Tunnelma rauhallinen, mielialat positiivisia — Kauppa on auki, mutta kaikilla on hengitysuojaimet ja kirurginhansikkaat
Monilla saattaa olla mielikuva siitä, että Italiassa eletään tällä hetkellä puhtaan paniikin keskellä. — Oikeasti asiat otetaan aika rauhallisesti. Italiassa on sellainen mentaliteetti, että otetaan vastaan mitä annetaan ja odotetaan, miten käy, koska muutakaan ei voida, suomalainen Anne de Meo sanoo.

Italian terveysviranomaiset kertoivat viime viikonloppuna, että koronatartunnan saaneita on 42 681. Koronavirus on vaatinut 4 825 ihmisen hengen. Pelkästään lauantai-iltana (21.3.) päättyneellä 24 tunnin jaksolla koronavirus vei 793 ihmisen hengen.

Tilastojen mukaan koronaan menehtyneiden italialaisten keski-ikä on 79,5 vuotta ja menehtymisten syynä on korkea ikä yhdessä perussairauksien kanssa. Yhdeksi syyksi on sanottu myös se, ettei sairaaloissa yksinkertaisesti ole enää tilaa.

Hirvittävät uutiset lähes 800 ihmisen kuolemasta yhdessä vuorokaudessa hätkähdyttivät kuitenkin Eurooppaa. Monilla suomalaisillakin on Italiassa niin läheisiä, sukulaisia kuin ystäviäkin, joten huoli saattaa olla kova.

Elämä on muuttunut

Keski-Italiassa sijaitsee renessanssin kehtona tunnettu Toscana, kolmionmuotoinen alue meren ja Apenniinien vuoriston välissä. Sen naapureina ovat etelässä Lazio, idässä Umbria ja Marche, pohjoisessa Emilia-Romagna ja Liguria.

Toscana on jaettu kymmeneen maakuntatason alueeseen. Yksi niistä on lähellä Umbrian rajaa sijaitseva Tuscia Etrusca Romana, jota antiikin aikana hallitsivat etruskit. Täällä henkeäsalpaavan kauniiden maisemien keskellä piileskelee maaseudun rauhassa pieni kylä, 1600-luvulta peräisin oleva Castel Cellesi, jossa asuu noin 200 ihmistä.

Ja juuri sieltä, kakkosasunnoltaan, alun perin Salosta kotoisin oleva Anne de Meo vastaa puhelimeen.

Anne on asunut Italiassa 30 vuotta. Aviomies työskentelee Roomassa, vanhin tytär perheineen asuu Milanossa ja kolme muuta tytärtä Roomassa. Annella on kolme lapsenlasta.

"Kaikki puuhailevat omiaan kotonaan. Pesen pyykkiä, pidän kodin tavallista puhtaampana, siis desinfioin, vaikka asunkin yksin. Ystävien kanssa olemme yhteydessä puhelimitse."

Kun koronavirus alkoi kiihtyvällä vauhdilla levitä Italiassa, maa joutui ottamaan siihen ankaran kannan ja tekemään rankkojakin rajoituksia viruksen leviämisen estämiseksi.

— Rajoitukset ovat sattuneet eniten nuorimpaan tyttäreeni. 25-vuotiaalle on ollut normaalia mennä töiden jälkeen ottamaan ystävien kanssa aperitiivi, mutta nyt ravintolat ja baarit ovat kiinni. Elämä on muuttunut, Anne kertoo.

Toisaalta muutos voi olla myös hyväksi. Vanhin tytär tekee finanssialan etätöitä kotonaan. Etätyömahdollisuus ei ole ollut Suomea vanhoillisemmassa Italiassa yritysten keskuudessa kovinkaan suosittua, mutta nyt kaikki ovat siihen pakotettuja, joten etätyö on tullut tutummaksi. Tytär totesi Annelle, että todennäköisesti etätyömahdollisuus myös jää käyttöön, kun suhtautuminen siihen muuttuu kokemuksen ja käytön vuoksi positiivisemmaksi.

— Kaikki puuhailevat omiaan kotonaan. Minä palasin maaliskuun alussa Intiasta ja ensimmäisenä piti siivota joulukoristeet pois. Pesen pyykkiä, pidän kodin tavallista puhtaampana, siis desinfioin, vaikka asunkin yksin. Ystävien kanssa olemme yhteydessä puhelimitse, Anne kertoo.

Kirkko on kiinni.

Paniikia sairaaloiden etulinjalla

Millaiset tunnelmat Italiassa on tällä hetkellä?

— Vanhuksille tämä ei ole mitään uutta, tällaisista epidemioista on luettu näet jo lapsena.

Anne kertoo, että Kihlautuneet – italiaksi I promessi sposi – on Alessandro Manzonin kirjoittama historiallinen romaani, joka kuuluu Italiassa kirjallisuuden klassikoihin. Se kertoo kahdesta rakastavaisesta 1600-luvun Milanossa, mutta myös rutosta, joka iski Milanoon noin vuonna 1630.

— Voin sanoa, että joka ikinen keskikoulun käynyt italialainen on lukenut sen kirjan.

— Kun tuli tieto, että 800 ihmistä oli kuollut vuorokauden aikana koronaan, mieheni soitti ja sanoi, että Italiassa kuolee muutenkin 1 000 ihmistä joka päivä influenssaan ja yleisin kuolinsyy on keuhkokuume.

"Pelkoa on toki ilmassa, mutta pahin paniikki on koronaa vastaan taistelevien etulinjassa: sairaaloissa."

Moni on ihmetellyt, miksi korona iski ennen kaikkea Italiaan? Italiassa on Euroopan vanhin ja maailman toiseksi vanhin väestö. Enemmän yli 60-vuotiaita on vain Japanissa. Italialaiset ovat myös sosiaalisia, ja tervehtiessä vaihdetaan poskisuukkoja, vanhukset hoidetaan kotona ja saman katon alla saattaa asua useita sukupolvia. Nuoret ovat hyvin liikkuvaisia ja veivät virusta kotiin vanhuksille.

— Pelkoa on toki ilmassa, mutta pahin paniikki on koronaa vastaan taistelevien etulinjassa: sairaaloissa, joissa potilaita ei ole voitu ottaa tilanpuutteen takia hoitoon tai joista on puuttunut hoitohenkilökuntaa tai tärkeää välineistöä. Toisaalta italialaiset reagoivat nopeasti ja asiat pistetään eteenpäin konstilla millä hyvänsä. Puutteet korjataan heti.

Tiedonlähteistä suosituin on televisio, missä joka päivä lääkärit päivittävät tilannetta ja vastaavat kysymyksiin. Annen mukaan on myös toivottu, etteivät ihmiset koko ajan seuraisi koronauutisia, sillä niistä voi seurata turhaa pelkoa, mikä vie voimat.

Uusia sääntöjä koko ajan

Kautta historian Italian yli on kulkenut kulkutauteja aina influenssasta espanjantautiin ja rutosta lintuinfluenssaan. Sota-aikana ihmiset oppivat elämään niukemmin ja oppi jäi vanhusväestön päähän.

— Yleensäkin italiassa vanhukset ovat tottuneet elämään vaatimattomasti ja pysymään kotosalla eli karanteenit ovat heille helpompia.

Yksi Annen tyttäristä tuskailee ennen kaikkea sitä, että joka päivä tuntuu tulevan uusia sääntöjä.

— Se pakottaa elämään päivän kerrallaan, Anne kertoo.

— Epävarmuutta tuo ennen kaikkea taloudellinen puoli. Jos työt loppuvat, kuinka pärjää taloudellisesti? Italiassa ei ole samanlaista turvaverkkoa kuin Suomessa.

Castel Cellesin kylän aukio, piazza, on hiljentynyt. Penkeillä ei enää istu ketään.

Vain 300 metrin päähän kotoa

Liikkumista alettiin rajoittaa koko Italian alueella 10. maaliskuuta. Ravintolat, baarit ja ei-välttämättömät kaupat suljetiin. Uusimmat rajoitukset koskevat ulkoilua. Puistot laitettiin kiinni ja maan sisäinen matkustelu esimerkiksi maaseuduilla sijaitseviin kakkosasuntoihin kiellettiin. Ihmisiä on käsketty pysymään paikoillaan.

Anne kertoo, että tytär vuokrasi kakkosasunnon maaseudulta, ja Anne ehdotti, että tämä menisin lapsen kanssa sinne karkuun Milanossa riehuvaa virusta. Sitten selvisi, että virus leviää etenkin maaseudun pikkukylissä, joten tytär palasi takaisin Milanoon ja pysyttelee nyt siellä.

— Tällä hetkellä liikuntarajoituksissa on muun muassa sellainen, ettei omasta kodistaan saisi mennä 300:aa metriä kauemmaksi — jopa täällä meidän pienessä kylässämme. Poliisi saattaa tarkistaa osoitteen.

— Ulkona liikkumisen kieltäminen on vähän naurettavaa. Eihän täällä maalla noissa metsissä ole yhtään ketään.

Tottelemattomuutta on edelleen. Anne kertoo nähneensä televisiossa kuvaa mantereen ja Sisilian väliä kulkevasta laivasta, mihin jonotti valtava määrä ihmisiä.

— Ei saisi liikkua eikä kokoontua. Sääntöjen rikkomista tapahtuu, se on ihan tosiasia.

Ihmiset ilmoittautuneet vapaaehtoistöihin

Kylän baarin yhteydessä toimii pieni kauppa. Kauppapuolta pidetään auki, mutta baarista on poistettu pöydät, ettei kukaan jää sinne istuskelemaan. Ruokakaupat ja apteekit pidetään edelleen auki.

— Mutta kaikilla on hengitysuojaimet ja kirurginhansikkaat.

Joka aamu kylään ajaa leipäkauppias, joka myy vastaleivottua leipää omasta autostaan. Kerran viikossa keskustan aukiolle ajavat myös vihanneskauppias ja kalakauppias.

— Voi olla, että leipäkauppias vielä käy, mutta niitä kahta muuta en ole nähnyt, Anne sanoo.

Castel Cellesissä ei ole vielä kukaan sairastunut. Kylä sijaitsee noin 400 kilometrin päässä Lombardiasta, jossa on Italian pahin koronakeskittymä.

Mutta läheisessä pikkukaupungissa, noin 10 minuutin ajonmatkan päässä turistien suosimassa Bagnoregiossa asuva keuhkolääkäri sai virustartunnan käytyään auttamassa pohjoisen kollegoja. Lääkäri on tällä hetkellä sairaalahoidossa ja perhe karanteenissa.

"Tällä hetkellä liikuntarajoituksissa on muun muassa sellainen, ettei omasta kodistaan saisi mennä 300:aa metriä kauemmaksi — jopa täällä meidän pienessä kylässämme. Poliisi saattaa tarkistaa osoitteen."

Italialaiseen tapaan myös Castel Cellesin kyläläisillä on aina ollut tapana istuskella yhdessä iltaa kylän keskusasukiolla, piazzalla, päivän päätteeksi. Pitkät penkit ovat täynnä mummoja ja pappoja. Porukassa muistellaan, juoruillaan, tarkkaillaan ja laitetaan maailmaa paremmaksi.

— Nyt piazalla ei ole ketään, ei missään. Vain lappu, jossa suositellaan kotona pysymistä.

Kylän vanhusten hyvinvointia auttaa se, että tarvittaessa kauppatarvikkeet tuodaan kotiin. Valtava määrä ihmisiä on ilmoittautunut Italiassa vapaaehtoistyöhön, ja moni hoitaa muun muassa näitä ruokien kotiinkuljetuksia. Eläkkeellä olevat sairaanhoitajat ja lääkärit ovat palanneet sairaaloihin auttamaan.

— Tällainen Italia on! Italialaisessa mentaliteetissa ajatellaan aina ensin muita ihmisiä, Anne de Meo kertoo.

Julkaistu: 23.3.2020
Kommentoi »