Suloiset majapaikat lähellä Helsinkiä
Matkailu
Suloiset majapaikat lähellä Helsinkiä
Mistä löytää ihanan majapaikan viikonlopun pienelle irtiotolle kotimaassa? Katso poimintamme Uudenmaan suloisimmista majapaikoista.
Julkaistu 10.8.2017
Mondo

Tee pieni, ihana irtiotto arjesta. Etsimme Uudenmaan suloisimmat majapaikat, joihin kannattaa lähteä viikonlopun minilomalle.

Mäntsälän Downton Abbey Tämän lähemmäs Downton Abbeyssä yöpymistä Suomessa harvemmin pääsee. Lehmus­kujan päässä kohoaa komea rakennus kauniine pihoineen. On suihkulähde, koristeelliset pylväät paraatiovien edessä. Ympärillä tosin levittäytyy tuiki tavallista mäntsäläläistä peltoa.

Omistaja Arto Hakala toivottaa tervetulleeksi Hirvihaaran kartanoon. ”Tässä talossa on tapahtunut sadan vuoden aikana melkeinpä enemmän kuin missään toisessa talossa koko Suomessa”, hän sanoo.

Tulitikkutehtailija Herman Holmbergin vuonna 1918 rakennuttama kartano on ollut oikeistoradikaalin kapinan pääkallonpaikka, sotilassairaala ja alkoholistien ukkokoti. Sotien aikana pikkulotta Elisabeth Rehn tarkkaili sen vintiltä venäläiskoneita.

Nyt Hirvihaara on toiminut hotellina pian 25 vuotta. Huoneita on 29, ja ne on kaikki sisustettu kartanoromantiikkaa kunnioittaen: on kauniita tapetteja, kristallikruunuja, antiikki­huonekaluja. Ravintola on avoinna kesällä keskiviikosta lauantaihin lounaalla ja illallisella. Muina aikoina tilauksesta.

Hirvihaaran kartano, 2 hh alkaen 150 e (aami­aisella). hirvihaarankartano.fi

Porvoon pikku Ida Parempaa sijaintia on vaikea keksiä. B&B Ida-Marian ruokahuoneesta aukeaa näkymä Vanhan Porvoon torille. Viiden minuutin kävelymatkan sisältä löytyy kaikki, mitä Porvoon-hemmottelulomalta kaipaa: erinomaisia ravintoloita, söpöjä kahviloita ja hauskimmat putiikit.

Ida-Maria sijaitsee 1760-luvulla rakennetussa hirsitalossa. Päärakennuksessa on vain neljä huonetta, mutta juuri pieni koko tekee paikasta viihtyisän. Vessa ja suihkutilat jaetaan muiden vieraiden kanssa. Käytössä on myös moderni sauna.

Kesällä erityisen ihana on Ida-Marian Paakaritupa, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä joenvarren vanhassa ranta-aitassa. Modernisti sisustetussa tuvassa on oma keittiö, ja sinne majoittuu neljä henkeä.

B&B Ida-Maria, 2 hh alkaen noin 85 e, tupa 165 e. (aamiaisella). idamaria.fi

Huvilaelämää Hangossa ”Hangosta on hyvä tietää se, että täällä saa kävellä pelkässä aamunutussa vaikka rannalle uimaan”, sanoo Villa Maijan vakiovieras Hellevi Putkonen.

Hän on viettänyt osat kesistään hotellissa sen jälkeen, kun myi oman Hangon-loma­kotinsa muutama vuosi sitten.

”Ihan kuten ennen vanhaan. Olen kaupunkilainen, joka tulee maalle pensionaattiin”, Putkonen kuvailee.

Hangon kesävieraille Villa Maija on instituutio. ”Osa huoneista varataan vuosi etukäteen”, nykyinen omistaja Elisa Rosenberg kertoo. Hän otti hotellin hoitoon perheensä kanssa neljä vuotta sitten. Villa Maijassa on ollut täysi­hoitolavieraita jo huvilan rakennuttajan, hovineuvos Frans von Haartmanin, ajoista 1800-luvun lopusta saakka.

Villa sijaitsee keskellä Kylpyläpuiston pitsihuvila-aluetta. Lähimpään rantaan on neljäsataa metriä, Itäsataman huvituksiin alle kilometri. Huoneissa on puulattiat ja osassa myös kaakeliuuni. Tarjolla on buffetaamiainen.

 Hienointa: vanhan puuhuvilan tuoksu ja tunnelma. Mondon suosikkihuone on M2, jossa on oma lasiveranta ja jonne ovat tervetulleita myös lemmikit.

Villa Maija, auki pääsiäisestä marraskuuhun. 2 hh alkaen 110 e (aamiaisella). villamaija.fi

Maalaisromantiikkaa Inkoossa Maisemat ovat kuin vanhasta Suomi-filmistä. Hiekkatie kaartelee viljapeltojen välissä, kunnes pienen kuusikon keskeltä erottuu punainen puurakennus. Pihamaalla vastaan viipottaa espanjanvesikoira Mimmi.

Inkoolaisten lapsuudenystävien Gunilla Nordbladin ja Jeanette Bäckströmin pyörittämä Westerby Gård sijaitsee Nordbladin suvun maatilalla. Huoneita on yhdeksän, ja jokainen on nimetty hauskasti: Sofie-tädin huone, Piian kammari, Ruusuhuone.

Tarjolla on aamiaista, ja iltapalaksi voidaan pyynnöstä järjestää vaikka hirvimakkaraa grillattavaksi. ”Olemme joustavia. Paikka on sen verran pieni, että voimme mennä asiakkaiden ehdoilla”, Bäckström sanoo. Hotellissa on sauna ja poreamme. Aamiaisella tarjoillaan esimerkiksi itse leivottua saaristolaisleipää.

Westerby Gård, 2 hh alkaen 119 e (aamiaisella). westerby.fi

Herkkusuiden linna Hyvän ruuan ystävät huomio: Mustion Linna on täydellinen pakopaikka mini­lomalle. Päivän voi viettää kartanon kauniissa ruukki­miljöössä, illaksi pääsee erinomaiselle aterialle kartanon ravintolaan, joka on saanut kehuja pohjoismaista

White Guide -opasta myöten.

Linnankrouvissa pöytään kannetaan Bo­vik­­in kyytöstä tehtyä tartaria, luomu­kanaa, Piipanojan silakkaa tai vaikka lupiinista valmistettua, tofun tavoin käytettävää tempeä. Aamiaisella tarjoiltava, oman myllyn kauraryyneistä haudutettu puuro

on täydellistä.

Eikä miljöö jää ruuan varjoon. Kartanon rakennutti Magnus Linder 1700-luvun lopussa. Vuosien varrella vieraisiin ovat kuuluneet niin tsaari Aleksanteri I kuin säveltäjä Jean Sibeliuskin. Nykyään Mustion Linnaa pyörittävät Filip ja Christine Linder.

Puisto on avara, ja siihen kuuluu myös laitureita pitkin kulkeva lummepolku. Museoituun pää­rakennukseen pääsee tutustumaan opaskierroksilla, joita järjestetään kesällä useasti viikossa (10 e), muina aikoina tilauksesta. Huoneita löytyy eri rakennuksista, 1800-luvun Edelfeltissä on brittiläistä romantiikkaa, paanu­talossa maalaisromantiikkaa. Hotellin vastaanotossa myydään kartanon omia tuotteita, kuten mehuja, hilloja ja oluita.

Mustion Linna, 2 hh alkaen 120 e (aamiaisella). mustionlinna.fi

Kommentoi »