Stubb: Ei eristetä Venäjää viisumipakolla!
Puheenaiheet
Stubb: Ei eristetä Venäjää viisumipakolla!
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vei viime viikolla suuren suomalaisen yritysvaltuuskunnan Jekaterinburgiin, Uralille. Apu oli mukana ministerin vienninedistämismatkalla.
13.6.2013
 |
Apu

Alexander Stubb on toiminut kaksi vuotta eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä. Jekaterinburgin-matka on hänen 50. vienninedistämiskohteensa. Matkoille on osallistunut 364 suomalaista yritystä.

– Olen saanut ylpeänä edustaa näitä suomalaisia yrityksiä. Vienninedistämismatkat eivät ole mitään vanhan ajan kännäysmatkoja. Täällä tehdään ihan tosissaan bisnestä. Kertaakaan ei ole tarvinnut hävetä suomalaisia yrityksiä tai niiden edustajien tapaa esiintyä maailmalla, hän sanoo, kun paripäiväisen vierailun ohjelma on kahta tilaisuutta vaille ohi.

Yritykset itse valitsivat matkakohteeksi Venäjän ja Jekaterinburgin. Syyt ovat selviä.

Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani ja toiseksi suurin vientimarkkina Ruotsin jälkeen. Suomen ja Venäjän välinen kauppavaihto oli viime vuonna 16,2 miljardia euroa.

Venäjällä toimii yli 600 suomalaista yritystä, joista suurin osa Pietarin kaupungissa ja Leningradin alueella. Suomalaisyritykset ovat investoineet Venäjälle 12 miljardia euroa ja työllistävät 50 000 henkeä.

Jekaterinburgin alueella toimii Pietarin ja Moskovan jälkeen eniten suomalaisyrityksiä.

Jekaterinburg kantoi neuvostoaikana Sverdlovskin nimeä. Se oli suljettu kaivostoimintaan ja raskaaseen metalliteollisuuteen keskittynyt kaupunki. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen se otti takaisin alkuperäisen nimensä ja avautui. Kaupungin kehitys on ollut huima.

– Jekaterinburg on kaunis esimerkki siitä, miten nopeasti yhteiskunta voi positiivisella tavalla muuttua. Minusta tämä on kerta kaikkiaan hieno paikka.

Stubb muistuttaa, ettei Jekaterinburg ole Suomesta katsoen edes kovin kaukana.

– Tänne lentää kahdessa tunnissa viidessäkymmenessä minuutissa. Lento Pariisiin vie kolme tuntia. Ural-vuoristo ei ole niin kaukana kuin ajatellaan.

Jekaterinburg sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla. Kaupunki on kuuden valtatien ja seitsemän rautatien solmukohta, ja siellä on Venäjän viidenneksi suurin lentoasema. Jekaterinburg pyrkii muun muassa näillä ansioilla vuoden 2020 maailmannäyttelyn pitopaikaksi.

– On hauskaa, että Jekaterinburg yrittää brändätä itseään samalla tavalla kuin Suomi, maantieteellisen sijainnin kautta. Mehän puhumme siitä, että olemme ovi Venäjän markkinoille, meillä on suora yhteys Aasiaan, ja olemme osa Euroopan unionia. Täällä korostetaan sitä, että he ovat lähellä Aasiaa, keskellä Venäjää ja muutenkin hyvä transitpaikka, Stubb sanoo.

Stubb puhuu vierailun aikana kaikissa tilaisuuksissaan EU:n ja Venäjän viisumivapauden puolesta.

– Se on minun ikuisuusaiheitani. Heti kun saadaan tekniset standardit kuntoon eli muun muassa biometriset passit, kannattaa siirtyä nopeasti viisumivapauteen.

Viisumivapaus ei tarkoita passivapautta.

– Silloinkin matkustetaan passien kanssa, mutta ei ole mitään syytä yrittää eristää Venäjää Euroopasta teennäisellä viisumipakolla.

Stubb ei pidä ”asenteellisuudesta, joka viisumivapauteen sekä Suomessa että muualla Euroopassa aika usein liittyy”.

– Venäläinen turisti on ihan yhtä hyvä kuin vaikkapa saksalainen turisti.

Myyntipäällikkö Susanna Mechniakov edustaa Jekaterinburgissa Kemin Matkailu Oy:tä.

– Tavoitteenamme on saada Venäjän-myyntimme kasvuun, uusia asiakkaita.

Kemin matkailuvaltteja ovat lumilinna ja Sampo-jäänmurtaja. Tähän asti niihin on käynyt tutustumassa yksittäisiä venäläisiä matkailijoita.

Viime talvena venäläinen turistiryhmä vuokrasi koko jäänmurtajan. Kemissä vierailivat myös venäläinen toimittajavaltuuskunta ja matkatoimistovaltuuskunta. Molemmissa oli edustaja Jekaterinburgista.

– Tavoitteenamme on solmia täällä muutama hyvä kontakti täkäläisiin matkatoimistoihin, Mechniakov kertoo.

Venäläisille myönnettiin viime vuonna 1 350 000 Suomen viisumia. Määrä kasvaa koko ajan. Rajanylityksiä oli kaksi vuotta sitten kymmenen miljoonaa rajanylitystä, viime vuonna jo kaksitoista miljoonaa. Venäläiset turistit käyttävät Suomessa noin miljardi euroa vuodessa.

– Se on aika paljon, jos miettii, että meidän bruttokansantuotteemme on 190 miljardia. Venäläiset ovat meidän ykkösturistiporukkamme.

Stubbilla on selvä aikataulutoive.

– Vuonna 2018 suomalaiset matkustavat ilman viisumia jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin Venäjälle katsomaan finaalia, jossa pelaavat Venäjä ja Suomi. Luulen, että viisumivapaus on realistisempi tavoite kuin finaalipaikka.

Venäjä on ollut elokuusta 2012 Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen. Alussa oli ”pieniä haasteita”.

– Löytyi yllättäviä teknisiä syitä tullien korotuksiin ja kaupan esteiden kasvattamiseen, mutta tämä kaikki on oppimisprosessia.

Muutos ei tapahdu Stubbin mukaan yhdessä yössä, mutta tapahtuu kuitenkin.

– Venäjä joutuu sopeutumaan WTO:n standardeihin ja kauppasääntöihin. Se vähentää mahdollisuuksia protektionismiin ja esimerkiksi äkkinäisiin tullien korotuksiin. Se vahvistaa kaupankäyntiä.

Jekaterinburgin-matkan järjestivät vientiä edistävien organisaatioiden yhteiselin Team Finland ja Suomalais-venäläinen kauppakamari. Matkalle osallistui peräti 60 suomalaisyritystä.

– Täällä on Suomen yritysten kerma pienistä ja keskisuurista innovatiivisista yrityksistä meidän jätteihimme. Kaikki keskeiset brändit ovat täällä.

Jotkut ovat arvioineet, ettei Stubb oikein viihtyisi nykyisessä tehtävässään. Hän vakuuttaa itse aivan toista – ja ainakin Jekaterinburgissa nähdyn perusteella häntä on syytä uskoa.

– Tämä on hirveän kivaa ja palkitsevaa. Tämä on hirmuisen paljon konkreettisempaa kuin edellinen työ ulkoministerinä. Minähän olen se ministeri, joka ei jaa kenellekään mitään. Minä vain tuon suomalaisen viennin kautta verorahoja Suomeen.

Stubb korostaa, että hän on vain ovien avaaja. Vastuu varsinaisesta bisneksestä kuuluu yrityksille.

– Jos voin toimia Oy Suomi Ab:n markkinointijohtajana, olen hirveän tyytyväinen. Suomea on tällä hetkellä helppo myydä, koska meidän maineemme on erittäin hyvä.

Stubb vakuuttaa, että vienninedistämismatkoille osallistuvat yritykset solmivat yleensä kauppoja ja löytävät bisnespartnereita.

– Kun olen jälkeenpäin vaikka paluulennolla pyytänyt niitä, jotka ovat saaneet aikaan sopimuksia, nostamaan käden ylös, yleensä 80 prosenttia nostaa kätensä.

– Honkarakenne on myynyt aiemmin yksittäisiä taloja Jekaterinburgin alueelle, myyntijohtaja Martti Kyyrönen kertoo.

– Lähin myyntitoimistomme on 350 kilometrin päässä Permissä. Tavoitteenamme on perustaa myös tänne toimisto. Toivomme, että löydämme täältä partnerin, joka etabloituu (sijoittautuu) tänne edelleen.

Jekaterinburg kiinnostaa Honkarakennetta, koska se on suuri ja ostovoimainen kaupunki.

Kyyrösellä on hyviä kokemuksia aiemmista myynninedistämismatkoista.

– Olin puoli vuotta sitten Stubbin mukana Kazanissa. Aiemmin olemme olleet Paavo Väyrysen ja Paula Lehtomäen mukana. Tämä on hyvä tapa saada ovet auki uusille markkinoille.

Ulkomaankauppaministeri sukkuloi vienninedistämismatkoilla tilaisuudesta toiseen. Yhteen päivään mahtui tälläkin matkalla toista kymmentä tapaamista – ministeri- ja viranomaistapaamisia, yritystapaamisia, yliopistoluento, bisnesseminaari ja vastaanotto.

Tällaista rumbaa ei jaksaisi kukaan, ellei pitäisi huolta kunnostaan. Triathlonisti Stubbin aamu alkaa matkoillakin tunnin liikunnalla.

– Sillä pysyy kaksi tuntia virkeänä.

Teksti Yrjö Rautio

Kuvat Petri Mulari

Stubb muuraa YIT:n asuinrakennuksen peruskiven Verhnaya Pyshmassa.
Jekaterinburgissa rakennetaan uutta.
Stubb tutustui Uralin kaivos- ja metallurgisen yhtymän suureen kuparitehtaaseen.
Jekaterinburg on siisti ja kaunis kaupunki. Pojat huvittelevat suihkulähteellä.
Kirjailija Maksim Gorkin rintakuva ja Alexander Stubb kohtaavat Uralin yliopiston portaikossa.
Kommentoi »