Apu

Stephen Kingin pahuutta parhaimmillaan: Castle Rock 2 ja Mr. Mercedes 3 – Näin HBO ja C More vievät yöunesi

Stephen Kingin pahuutta parhaimmillaan: Castle Rock 2 ja Mr. Mercedes 3 – Näin HBO ja C More vievät yöunesi
HBO-sarja CastIe Rockin toinen kausi on King-viitteillä kyllästettyä herkkua tosifaneille. Apu peukuttaa myös C Moren Mr. Mercedes -sarjan kolmoskautta. Paikallaan lienee myös pieni varoituksen sana niille, jotka saavat Maissilapsista vieläkin vatsanväänteitä.
Julkaistu: 7.11.2019

Stephen Kingin luomien aiheiden, henkilöiden ja paikkojen vapaaseen muokkaukseen perustuva kauhusarja Castle Rock (HBO Nordic) jatkaa toisella tuotantokaudellaan sekä katsojan varsin ansiokasta pelottelua että King-fanien iladuttamista sinne tänne sirotelluilla viitteillä miehen tuotantoon.

Uuden kauden päähenkilö on Annie Wilkes, Piinan (1987) sairaanhoitaja helvetistä, kun taas epämääräinen liikkeenharjoittaja Pop Merrill (Tim Robbins) esiintyy Sydänyö-kokoelman (1990) kertomuksessa Aurinkokoira.

Lizzy Caplan on Annie Wilkes Castle Rockin toisella kaudella.

Kathy Bates sai vuonna 1991 naispääosan Oscarin Piinan elokuvaversiosta. Mielenvikaisen Annie Wilkesin roolin muokkaa nyt omakseen suurisilmäinen Lizzy Caplan (Suuri puhallus 2, Liittoutuneet).

Pikkukaupunkiin asettautuneella Wilkesillä on mukanaan tyttärensä Joy (Elsie Fisher), joka ei tunne kuin matkalaukkuelämää, mutta nyt hän onnistuu vihdoin luomaan kontakteja ikäisiinsä eikä äiti ole enää ehdoton auktoriteetti.

Lääkeriippuvaisen Wilkesin mielenterveys on vahvimmillaankin hauras, ja nurkkaan ajettuna naiselta löytyy kekseliäitä, joskin karuja konsteja: Castle Rockin katsomisen jälkeen jäätelökauha ei ole enää koskaan pelkkä jäätelökauha.

Kaistapäinen Mersumies

Brady Hartsfield, ei kovin mukava ihminen. Tai edes ihmisen kaltainen: Stephen Kingin niin sanottuun Bill Hodges -trilogiaan perustuvan Mr. Mercedes -sarjan lähtöpiste ja pääpiru (jota esittää hyytävästi Harry Treadaway) ajoi autolla ihmisjoukkoon, yritti salakuljettaa pommin lapsia tulvivaan konserttiin ja pystyi manipuloimaan mieliä vielä sairaalassa koomassa maatessaan.

C Morella esitettävän Mr. Mercedesin paholainen on kolmannella kaudella hoidettu pois kuvioista, mutta silti vahvasti mukana vangitun Loun (Breeda Wool) mielikuvituksessa.

Mr. Mercedesin Charlie Tacker (vas.), Kate Mulgrew ja Gabriel Ebert.

Oikeudenkäynnin ohella kauden kantava teema on murhattu kirjailija John Rothstein (Bruce Dern) ja hänen varastetut, julkaisemattomat tekstinsä.

King käsitellyt kirjailijoiden ja heidän luomiensa tarinoiden pakkomielteistä fanitusta myös muun muassa Piinassa ja Liseyn tarinassa.

Rothsteinin vaikutus ulottuu laajalle, eikä vain positiivisella tavalla. Olipa Rothstein ollut kuinka kestämätön ihminen tahansa, hänen tekstinsä on merkityksellistä, eikä se ole ikä- tai sukupuolisidonnaista: proosa vetoaa niin eläköityneeseen etsivä Bill Hodgesiin (sympaattisesti ärhentelevä Brendan Gleeson) kuin entisiin rakastajattariin tai nuoreen rikolliseen.

Mr. Mercedes säikyttelee vähemmän kuin Castle Rock. Vastapainoksi se kerronta on perinteisemmin rullaavaa ja uskottavampaa, oli kyse oikeussalidraamasta tai Rothsteinin kirjoitukset käsiinsä saaneen nuoren miehen (Charlie Tacker) kasvavasta syyllisyydestä.

Älä sotkeennu huonoon ruohoon

Netflixin oma vuioden 2019 tuotanto, Kingin ja hänen poikansa Joe Hillin tarinaan perustuva, hiljattain ensi-iltansa saanut In the Tall Grass (Netflix) on pelkkä kevyesti säikäyttelevä niittykirmailukuriositeetti, joka vertautuu väkisinkin Kingin huonomaineiseen Maissilapsiin, eikä ole olennaista katsottavaa kuin kirjailijan omistautuneimmille faneille.

Jos toisaalta on aina halunnut katsoa elokuvan, jossa palvotaan kiveä, tässä se on.

In the Tall Grass julkaistiin alkujaan Esquire-lehdessä vuonna 2012.

Vuonna 2020 tv:n King-versioiden tulva jatkuu. Luvassa ovat ainakin The Outsider (HBO), Lisey’s Story (Apple TV+) ja The Stand (CBS). Kingiä on luvassa myös valkokankaalle (Salem’s Lot, From a Buick 8 ja The Long Walk).

Ja jotta miehen varsinainen leipätyö ei unohtuisi, Stephen King julkaisee toukokuussa 2020 neljän tarinan kokoelman If it Bleeds. Edellinen teoksesta onkin jo aikaa: The Institute julkaistiin syyskuussa, ja suomeksi se saadaan tammikuussa 2020 nimeltä Laitos.

Kommentoi »