Apu

Speden tyttärenpoika Roy Unho pestasi 9-vuotiaana isoisänsä mainosvideon ohjaajaksi: "Meissä on sama elokuvan tekemisen kipinä"

Speden tyttärenpoika Roy Unho pestasi 9-vuotiaana isoisänsä mainosvideon ohjaajaksi: "Meissä on sama elokuvan tekemisen kipinä"
Spede Pasanen teki viihdettä omalla tavallaan, ja kansa tykkäsi. Pasasen tyttärenpoika Roy Unho työskentelee kuvaajana ja haaveilee oman elokuvan ohjaamisesta. Tämä on Kuulua sukua -sarjan osa 3/6.
Julkaistu: 27.10.2022

Yhtäkkiä talvella 1964 kuopiolainen Pertti Pasanen oli koko Suomen tuntema mies. Ei tietenkään aivan yllättäen, sillä suuri osa kansasta tunsi hänen äänensä radiosta ja jotkut olivat nähneet omalaatuisen koomikon tv-ohjelmien vierailijana. Yhden ison elokuvaroolinkin hän oli ehtinyt tehdä Mikko Niskasen ohjaamassa Hopeaa rajan takaa -leffassa. Mutta nyt viimeistään ”Speden” nimi oli kaikkien huulilla.

Sketsiohjelma Spede Show esitettiin ensimmäisen kerran 10. tammikuuta 1964 Mainostelevisiossa. Sen sisältö edusti suomalaisille uutta pähkähullua kreisihuumoria, jollaista Amerikassa oli jo tehnyt esimerkiksi koomikko Jerry Lewis. Suomeen tämän suuntauksen toi Spede Pasanen, joka jatkoi televisiossa omista radiohupailuistaan tuttua tyyliä.

– Rumaluistelun lajit ovat yksinruma­­luistelu, parirumaluistelu ja ryhmäruma­­luistelu. Sitten on vielä rulla­ruma­luistelu. Jos ryhmä on ruma, on se ryhmä­rullarumaluistelu. Jos taas rullat ovat rumat, on se rullaryhmärumaluis… rullaruhmaryh… rullaryhmärumaluistelu.

15-minuuttiset Spede Show’t olivat vasta alkua. Vielä samana vuonna teattereihin tuli Speden esikoiselokuva X-paroni, jonka hän ohjasi vielä yhdessä Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran kanssa. Sen jälkeen Spede lähti omille teilleen ja loi uran, jolle pitää hakea vertaa kaukaa ulkomailta. Hänestä tuli Suomen Charlie Chaplin.

Spede ja Pirjo Pasanen 1970-luvulla. (Kuva: Arto Jousi)

Kiinnostus elokuva-alaa kohtaan kulkee suvussa

Yhdeksänvuotias Roy Unho makasi sohvalla ja nappaili suuhunsa perunalastuja. Ei kuitenkaan tarpeeksi ahneesti.

– Eiku ota kunnolla! Oikein silleen kahmit niitä! kuului Spede Pasasen ohje.

Roy oli päättänyt osallistua koulussa mainostettuun kilpailuun, jossa piti tehdä mainosvideo liikunnan tärkeydestä. Hän keksi näytellä velttoa ja laiskaa poikaa, joka ei koskaan harrastanut liikuntaa. Royn kaveri taas esitti pitkäpartaista, atleettista vanhusta, joka oli liikkunut koko elämänsä. Videon ohjaajaksi ja kuvaajaksi Roy rekrytoi oman isoisänsä Pertti Pasasen.

– Hän suhtautui työhön yllättävän vakavasti ja ohjasi minua ihan tosissaan. Jos tehdään, niin tehdään kunnolla! Kaverini vanhemmat olivat aika ihmeissään, kun kuulivat poikansa olleen Speden ohjauksessa, Roy nauraa.

Kilpailusta ei tullut minkäänlaista palkintoa, mutta eipä Roy myöskään ratsastanut Speden nimellä. Kukaan ei tiennyt tämän osallisuudesta.

Roy on Speden ainoan tyttären Pirren poika. Royn kiinnostus elokuva-alalle periytyy kenties molempien vanhempien puolelta. Hänen isänsä Juha Unhon vanhemmat olivat näyttelijä Eila Peitsalo ja Tuntematonta sotilastakin (1955) kuvannut Pentti Unho. Isänisän vanhemmat olivat elokuvaohjaaja Ilmari Unho ja näyttelijä Kaisu Leppänen.

– Vanhempani erosivat, kun olin hyvin pieni. En muista, että kulttuurisukujen vaikutus olisi näkynyt meillä oikein mitenkään, Roy tuumii.

Royn haave pitkän elokuvan ohjaamisesta elää yhä, ja nyt projekti on taas nytkähtänyt vähän eteenpäin. Isoisä-Pertiltä Roylla olisi paljon kysyttävää.

Spede keskittyi taiteellisuuden sijaan viihdyttämiseen

Kolmen vuosikymmenen ajan melkein kaikki, mitä Spede teki, onnistui ja menestyi. Spede Show keräsi koko kansan television ääreen, ja Speden elokuvat, kuten Pähkähullu Suomi, Noin seitsemän veljestä ja Leikkikalugangsteri saivat satojatuhansia katsojia.

Spede ei keskittynyt elokuviensa taiteellisuuteen, vaan puhtaasti ihmisten viihdyttämiseen.

– Kyllä mekin osaamme panna kameran oksanreikään, kuvata verhon tai varpaiden välistä, mutta kun ei ole mitään syytä. Tarina pitää kuvata ihmisen näkemänä suunnilleen silmien korkeudelta niin, että yleisö ikään kuin katsoo, mitä tapahtuu.

Kun tahti meinasi hyytyä, Spede keksi aina jotain uutta. Kun ihmiset alkoivat kyllästyä hänen naamaansa, hän löysi lahjakkaan Vesa-Matti Loirin ja teki hänestä ykköskoomikon. Kun yksittäisten Spede-elokuvien katsojaluvut laskivat, hän keskittyi Uuno Turhapuro -elokuvasarjan tekemiseen. Välillä hän kokeili myös ravintolabisnestä, mutta epäonnistuessaan lopetti ne puuhat nopeasti.

Spede ymmärsi, että tarvitsi rinnalleen luotettavia ihmisiä, joita Loirin lisäksi edustivat ohjaaja Ere Kokkonen ja koomikko Simo Salminen sekä kourallinen Spedeä ymmärtäviä näyttelijöitä. Tästä lähipiiristään hän piti huolta, mutta toisaalta piti heistä myös kiinni taloudellisella otteellaan.

Kymmenen vuoden menestysputken jälkeen Spede lopetti televisio-ohjelmansa ja muiden kuin Turhapuro-leffojen tekemisen. Hän alkoi tympääntyä julkisuuteen ja jatkuvaan huomioon. Mieluummin hän ryhtyisi keksijäksi.

Isoisällä oli lempeä lapsenlapsilleen, riitelyä hän ei kuitenkaan katsonut hyvällä

Pertti oli hyvä isoisä kolmelle lapsen­lapselleen. Roy ja hänen siskonsa tapasivat häntä usein, ja kaava oli melkein aina sama. Ensin mentiin syömään lauttasaarelaiseen ravintolaan Casa Mareen ja sen jälkeen lähistöllä sijaitsevaan Speden kotiin. Siellä lapset pääsivät saunomaan ja uimaan altaassa. Jäätelöä oli riittämiin.

Pertti oli yleensä aina hyvällä tuulella ja jälkipolvilleen lempeä. Yhtä asiaa hän ei kuitenkaan sietänyt: riitelemistä. Roy ja hänen siskonsa ottivat joskus rajustikin yhteen, mutta yrittivät piilottaa tappelut isoisältään. Kerran saunassa istuva Pertti kuitenkin kuuli sisarusten mukiloivan uima-altaassa toisiaan. Hän raivostui ja löi löylykauhalla seinään.

– Täällä ei kukaan lyö ketään!

Spede tunnettiin äkkipikaisena ja voimakastahtoisena miehenä. Myös Roy tuntee perineensä ainakin osan Pertin temperamentista.

Roy Unhon isoisä Pertti Pasanen asui Helsingin Lauttasaaressa Laukkaniemen puisen sillan vieressä. – Lapsena ajelimme Pertin kanssa tästä sillan alta mustalla kumiveneellä.

Viime keväänä Speden nimi nousi esiin ikävien asioiden yhteydessä. Lenita Airisto kertoi Speden käyneen hänen päälleen ja myös pari muuta tunnettua naista kertoi kokemuksistaan. Tiedot tulivat Roylle yllätyksenä.

– Niistä tuli tietenkin hirveä fiilis. Olen täysin puolueellinen sanomaan Pertistä mitään enkä asioista tiedäkään.

Elokuvaohjaaja oli unelma-ammatti jo lapsena

Kun Roy oli lapsi, kaikki tiesivät, kuka hänen isoisänsä oli. Roy itsekin katsoi enemmän kuin innoissaan Spede-elokuvia. Muuten Pertin asema yhtenä Suomen suosituimmista koomikoista ja elokuvavaikuttajista ei näkynyt Royn elämässä. Elokuvien ensi-illoissa lapsenlapset eivät käyneet, jos ei juuri Spede itsekään.

– Todennäköisesti olisin katsonut hänen elokuviaan yhtä innokkaasti, vaikka emme olisi sukua olleetkaan, Roy arvelee.

Pertti kuoli, kun Roy oli 12-vuotias. Perhe muutti hetkeksi asumaan Speden kotiin Lauttasaaren Luoteisväylälle, josta Roy teki merkittävän löydön: pienen videokameran, jonka sai omaan käyttöönsä.

Roy oli jo ekaluokkalaisena ilmoittanut aikovansa elokuvaohjaajaksi. Nyt hän otti ensimmäiset askeleensa unelmaansa kohti.

Kavereidensa kanssa Roy alkoi tehdä elokuvaprojekteja, jotka tosin eivät koskaan valmistuneet. Hän haki kahdeksan vuoden ajan Aalto-yliopistoon ohjaaja­linjalle, mutta ei tullut valituksi.

Roy teki kuitenkin pitkäjänteisesti töitä, käsikirjoitti lyhytelokuvan ja kuvasi sen. Leikkausvaiheeseen hän pyysi apua lapsuudenkaveriltaan. Yksi asia johti toiseen, ja kaverukset perustivat yhteisen tuotantoyhtiön, Halla Tuotannon.

Firma alkoi menestyä, mutta Roy itse jätti firman osakkuuden pian ja lähti omille teilleen.

– Toisin kuin Pertillä, minussa ei ole tippaakaan yrittäjähenkisyyttä. En myöskään ole tarkka rahasta, vaan pikemminkin tykkään elää kädestä suuhun.

"Hiljattain tapasin 18-vuotiaan naisen, joka ei ollut koskaan kuullut Spede Pasasen nimeä eikä tiennyt, kuka hän on. Purin huultani, mutta en sanonut mitään."
Roy Unho

Tieto isoisän kuolemasta tuli autoradion kautta

Spede Pasanen kuoli Kirkkonummella Sarfvikin golfkentällä syyskuisena iltapäivänä vuonna 2001. Vielä samana iltana uutinen nousi koko kansan puheenaiheeksi. Roy itse kuuli asiasta autoradiosta matkallaan isän kanssa Espoon Kalajärvelle.

– Olin muutaman päivän pois koulusta. Kun palasin, ihmiset tuntuivat katsovan minua oudosti. Kaikki tiesivät, mitä oli tapahtunut. Opettaja sanoi, ettei minun tarvinnut selittää poissaolojani, Roy muistaa.

Speden värikäs persoona muistetaan yhä, hänen elokuvansa pyörivät televisiossa ja sketsit elävät uutta elämäänsä YouTubessa.

– Hiljattain tapasin 18-vuotiaan naisen, joka ei ollut koskaan kuullut Spede Pasasen nimeä eikä tiennyt, kuka hän on. Purin huultani, mutta en sanonut mitään, Roy naurahtaa.

Pakko vielä kysyä, pyydetäänkö Speden tyttärenpoikaa koskaan illanvietoissa matkimaan isoisänsä maneereita.

– No kyllä sitä tulee tehtyä ihan pyytämättäkin. Mutta hyvin lyhyesti.

Roy Unho työskentelee kuvaajana tuotantoyhtiössä ja harrastaa valokuvaamista.

Askeleen lähempänä unelman toteutumista

Nelisen vuotta sitten Roy työskenteli Alkossa, kun puhelin soi. Kaveri Halla Tuotannosta soitti ja kysyi, lähtisikö Roy puoleksi vuodeksi Espanjaan asunto­kuvaajaksi.

– Olin edellisenä päivänä alkanut seurustella nykyisen avovaimoni kanssa ja kysyin asiaa häneltä. Päätimme lähteä Marbellaan, samaan paikkaan, jossa aikoinaan oli kuvattu Uuno Epsanjassa. Tunnistin maisemasta saman vuoren, jota olin katsonut lapsuudessa Pertin Espanjan-asunnolla.

Suomeen palattuaan Roy siirtyi pysyvästi Halla Tuotannon kuvaajaksi ja kokee nyt olevansa unelma-ammatissaan. Hän tekee mainos- ja kiinteistökuvauksia, mutta haaveilee edelleen elokuvan ohjaamisesta.

– Erästä pitkää elokuvaa olen työstänyt jo vuosien ajan. Tyyliltään se edustaa uudenaikaista film noiria eli neo noiria. Jossain vaiheessa projekti hyytyi, mutta nyt se taas etenee ja olemme hakeneet sille rahoitusta, Roy paljastaa.

Roylla olisi paljon kysyttävää Pertiltä, joka onkin hänen mielessään lähes päivittäin. Hän harmittelee sitä, ettei koskaan ehtinyt kunnolla keskustella isoisän kanssa elokuva-alasta ja elokuvantekijän ammatista.

– En osaa sanoa, onko meissä ihmisinä paljon yhteistä, sillä en ehtinyt tuntea häntä kovin pitkään. Mutta uskon, että meissä on sama elokuvan tekemisen kipinä.

Ajoitus elokuvauran aloittamiselle ainakin tuntuu sopivalta. Spede Pasanen teki esikoiselokuvansa 34-vuotiaana. Roy on nyt 33-vuotias.

Pertti Olavi ”Spede” Pasanen

  • Syntyi 10.4.1930 Kuopiossa, kuoli 7.9.2001 Kirkkonummella.

  • Elokuvatuottaja, -ohjaaja, -käsikirjoittaja ja -näyttelijä, koomikko, liikemies ja keksijä.

  • Tunnettuja elokuvia X-paroni, Pähkähullu Suomi, Noin seitsemän veljestä sekä Uuno Turhapuro -elokuvasarja. Televisiosta tuttu ohjelmista Spede Show ja Speden Spelit.

  • Puoliso Pirjo Pasanen (o.s. Vainimäki, s. 1945), ero 1970-luvun lopussa. Tytär Pirre Alanen (o.s. Pasanen, s. 1965).

Roy Merlin Unho

  • Syntynyt 6.8.1989 Helsingissä

  • Vanhemmat Pirre Pasanen ja Juha Unho (1957–2018).

  • Kuvaaja mm. mainoksia ja kiinteistökuvauksia tekevässä tuotantoyhtiö Halla Tuotannossa.

  • Avoliitossa, ei lapsia.

Kommentoi »