Sodankylä vuonna nolla: Mitä Peter von Baghin jälkeen?
Kulttuuri
Sodankylä vuonna nolla: Mitä Peter von Baghin jälkeen?
Elokuva | Peter von Baghin pitkään johtama Sodankylän elokuvajuhlat vaalii elokuvan historiaa voimakkaammin kuin yksikään toinen tapahtuma Suomessa. Taiteellisen johtajan poismenon myötä Sodiksen tulevaisuus on auki. Vaikka jääräpäinen nostalgia myös tympäisee, ainutlaatuisen elokuvajuhlan toivoo pysyvän ihan ennallaan.
Julkaistu 10.6.2015
Image

Siihen on viisi syytä. Sodankylän elokuvajuhlat viettää 30-vuotisjuhlaansa 10.–14.6.

Formaatti

Elokuvia ei näytetä oikealta filmiltä enää kuin elokuva-arkistolla ja satunnaisesti toisilla festivaaleilla. Digiformaattien syöstyä filmin markkinoilta on arvokasta, että vanhasta formaatista pidetään kiinni. Filmillä on konkreettisesti elokuvan koko historia.

Taide

Sodiksessa elokuva on jalustalla, taiteenlajeista ylväimpänä. Viisipäiväinen festivaali on omistettu sen taialle, kaikki muu on toissijaista. Elitismiä ei tarvitse pelätä, sillä tärkeintä on innostus. Ja se tarttuu Sodiksessa kuin tauti.

Ihmiset

Sodis on sosiaalinen festivaali. Se kerää jopa 20 000 vierasta, mutta tunnelma on intiimi. Ihmisten kanssa voi keskustella spontaanisti, ja aina on aikaa rupattelulle. Sitä harrastetaan laiturilla helposti

Tähtivieraat

Peter von Bagh oli ylettömän verkostoitunut, ja Sodiksessa nähtiin vuosien varrella mm. Francis Ford Coppola, Jim Jarmusch, Terry Gilliam ja Claire Denis.  Tänä vuonna mukaan ovat lupautuneet esimerkiksi Mike Leigh ja Whit Stillman, joten vahva linja jatkuu.aamuun asti.

Sodankylä

Sodiksen isoin valtti on kaikesta huolimatta sijainti. Festivaali osoittaa, että elokuvakulttuuria voi olla muuallakin kuin Helsingissä. Pieni kunta pohjoisessa tarjoaa kaiken tarvittavan eikä mitään ylimääräistä. Pari baaria, pari pitseriaa ja paljon elokuvia.

Kommentoi »