Kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen: ”Kirjailija saa kolme euroa painetusta kirjasta – äänikirjasta 70 senttiä”

Kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen: ”Kirjailija saa kolme euroa painetusta kirjasta – äänikirjasta 70 senttiä”
Kirjailija Sirpa Kähkösen mukaan yksin töitä tekevät ja yksin palkkioistaan neuvottelevat ihmiset ovat digitaalisessa murroksessa todella heikoilla.
Julkaistu: 27.10.2021

Helsingin kirjamessut kokoavat 28.–31.10.2021 yhteen kirjallisuuden ystäviä. Viimeisen viiden vuoden aikana kirjoja on alettu kuluttaa yhä enemmän äänikirjoina. Äänikirjapalvelu Bookbeatin tilastojen mukaan eniten äänikirjoja kuluttavat 24–44-vuotiaat naiset ja eniten kuunnellaan fiktiota.

Vaikka kirjallisuuden elintilan laajeneminen on iloinen asia, tällä hetkellä se tarkoittaa kirjailijoille tulonmenetystä, kertoo Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

– Kirjailija saa keskimäärin kolme euroa jokaisesta myydystä painetusta kirjasta. Kirjailijaliiton vuonna 2020 tekemän kyselyn mukaan kuunnelluista äänikirjoista saadaan keskimäärin 70 senttiä.

"Musiikin puolella on nähty, mitä artisteille on tapahtunut sen myötä, kun kuukausimaksulliset suoratoistopalvelut ovat ottaneet markkinoilla vallan."
Sirpa Kähkönen

Korona vei kirjailijoilta palkkiot esiintymisistä ja teatterisovituksista. Siksi monet kirjailijat ovat vaikeuksissa.

– Kollektiivisen sopimisen mahdollisuutta ei ole, vaan jokainen neuvottelee palkkioistaan yksin. Yksin töitä tekevät ja yksin palkkioistaan neuvottelevat ihmiset ovat digitaalisessa murroksessa todella heikoilla.

Bookbeatin tilastoissa uutuudet ovat kolmasosa kuunnelluista kirjoista. Uutuuskirjan tulot ovat siis kirjailijalle aiempaa pienemmät. Luovan alan tekijät toivovat EU:n tekijänoikeuslain uudistuksesta mahdollisuutta kollektiiviseen sopimiseen.

– Kukaan ei kritisoi sitä, että on uusia muotoja, joissa ihmiset voivat nauttia tarinoista. Ongelma on, miten se näkyy tekijöille. Musiikin puolella on nähty, mitä artisteille on tapahtunut sen myötä, kun kuukausimaksulliset suoratoistopalvelut ovat ottaneet markkinoilla vallan, Kähkönen sanoo.

Sirpa Kähkönen

Kirjailija ja suomentaja. Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja vuodesta 2018.

4 kommenttia