Apu

Sinileväsesonki elää sään sykkeessä – helteistä huolimatta loppukesää ei ole vielä tuomittu

Sinileväsesonki elää sään sykkeessä – helteistä huolimatta loppukesää ei ole vielä tuomittu
Lämmin kesäkuu ei väistämättä tuo runsasta sinilevien kukintaa koko kesäksi.
Julkaistu: 27.6.2020
Kesä alkoi sinilevien kannalta otollisilla säillä. Kukinnan runsastuminen vaatii parin viikon lämpimän jakson, joka jo juhannuksen jälkeen oli kasassa.
Järvissä sinileväesiintymiä on paikoitellen ollut keskimääräistä aikaisemmin. Pääosin järvien levätilanne noudattelee kuitenkin pitkän ajan keskiarvoa, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vesikeskuksen tutkija Laura Härkönen.
Merialueilla rannikolla tehtiin jo juhannuksen jälkeen runsaitakin paikallisia levähavaintoja, mutta kukinnan huippu osuu Suomessa yleensä vasta heinäkuulle ja elokuun alkuun.
Itämeren ravinnetilanne vaikuttaa levien kukintaan. Syken ja Ilmatieteen laitoksen laatiman riskiarvion mukaan voimakkaiden ja laajojen sinileväkukintojen todennäköisyys Suomen merialueilla on nyt viime vuotta pienempi. Riski on kuitenkin kohtalainen Selkämeren eteläosissa, Saaristomerellä sekä Suomenlahden itäosassa ja suuressa osassa Suomenlahtea ja eteläisellä Saaristomerellä.
Vaikka levälautta hajoaisi tuulessa, siinä olevat myrkyt voivat jäädä veteen joksikin aikaa.
Järvissä ravinnekuormitus, veden vaihtuvuus sekä kalasto vaihtelevat. Nämä seikat vaikuttavat myös sinilevien määrään. Levien kukinnan runsauden vesistöissä ratkaisevat kuitenkin sääolot.
­– Sinilevä ja lomailijat viihtyvät samoissa oloissa, Syken merikeskuksen tutkija Heidi Hällfors sanoo.
Viileä ja sateinen kausi helteiden välissä katkaisee levien runsastumisen. Siksi koko leväsesonkia ei voi ennustaa kesäkuun lämpimien säiden pohjalta.
Kukinnan aikana tietoa vesistöjen tilanteesta voi seurata esimerkiksi järvi-meriwiki-verkkosivustolta. Uimarantojen tilanteesta tiedotetaan rantojen lisäksi usein verkossa.
Erikoissuunnittelija Outi Zacheus THL:stä neuvoo katsomaan järvi-meriwikistä kuvia, jotka auttavat vähäisen sinilevämäärän tunnistamisessa.
­– Sinilevän ulkonäöstä ei voi koskaan päätellä, onko siinä levämyrkkyjä vai ei.
Vaikka levälautta hajoaisi tuulessa, siinä olevat myrkyt voivat jäädä veteen joksikin aikaa.
Levätilannetta voi seurata muun muassa Itämeri.fi-sivustolta ja kuntien omista kanavista.
Kaikkiin sinileväesiintymiin tulee suhtautua varovaisesti, ja lapset sekä lemmikit on pidettävä poissa leväisestä vedestä.
Kommentoi »