Apu

Simo Silmu ei pääse pakoon viinanhuuruista menneisyyttään: "Päivi-vaimo ansaitsee ison kiitoksen, että voin näin hyvin"


Vuosi sitten avioituneet Simo ja Päivi Silmu elävät seesteistä avioarkea. Pariskuntaa yhdistää myös työ ja uusi yhteinen harrastus. Alkoholiongelmaansa apua löytänyt Simo on keikkaillut viime vuodet selvin päin.
Kuvat Jari Karjalainen

Tässä kahvipöydässä ei ole tarjolla emännän paistamaa tuoretta pullaa, mutta sitäkin enemmän selvästi havaittavaa onnellisuutta ja lämpöä. Rakkautta, joka ei näyttäydy alituisena nuorenparin pussailuna, vaan kahden aikuistuneen ihmisen rauhallisena tasavertaisuutena ja ymmärtämyksenä.

Rakkaus antoi odottaa. Jo parikymmentä vuotta sitten toisiinsa tutustuneet Simo ja Päivi Silmu viettävät toukokuussa ensimmäistä hääpäiväänsä. Häitä tanssittiin pienellä, sukulaisista ja ystävistä koostuvalla porukalla Itämeren aalloilla.

– Ystävät vastasivat pitkälti hääjärjestelyistä. Häät olivat meidän näköiset, rouva Silmu muistelee yhtä elämänsä tärkeimmistä päivistä.

Rakkaus syttyi hiljalleen vuosien varrella.

– Ei tätä kauniimmaksi mahdolliseksi rakkaustarinaksi voi kutsua. Olimmehan molemmat omilla tahoillamme parisuhteessa rakastuessamme, Päivi kertoo.

– Rakastuin Päivin silmiin, ne ovat kuin kaksi aurinkoa, Simo puolestaan paljastaa.

Nyt pariskunnalla on edessään paperihääpäivä, ja avioliiton arki on tullut molemmille tutuksi.

– Ei arkemme avioliiton myötä ole juuri muuttunut.Samalla tavalla eteenpäin mennään kuten ennenkin, Simo sanoo katsoessaan vaimoaan.

Vieressä istuva Päivi nyökkäilee ja sanoo, että Simosta on löytynyt se turvallinen olkapää, johon voi nojata niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä.

– Simo on minulle turvasatama. Maailma on kauneimmillaan tässä hetkessä.

Ei riitaa kotitöistä - paitsi yhdestä

Kotityöt pariskunta jakaa tasan. Riitoja näistä asioista ei tässä perheessä synny.

– Se tekee, kumpi ehtii ja jaksaa. Itse tykkään koko ajan tehdä käsilläni jotain konkreettista. Minä oikeasti tykkään siivoamisesta. Tykkään nähdä työni jäljen. Toisaalta se taistelee sitä vastaan, että yritän olla taiteilija, Simo sanoo ja näyttää samalla sormillaan lainausmerkkejä taiteilija-sanan kohdalla.

Muusikko miettii hetken hiljaa, raapii leukaansa ja korjaa heti sanomisiaan.

– Onhan se kyllä palkitsevaa, kun näkee yleisön iloiset ilmeet keikoilla – tietää tehneensä jotain oikein, eli eipä se kyllä taistelekaan vastaan.

Myöskään miesten ja naisten töitä ei Silmujen kodissa tunneta.

– Kaikki kotityöt ovat samanarvoisia, toki minä vietän aikaa enemmän autotallin puolella veistelemässä, mutta ei sekään ole Päiviltä kiellettyä aluetta, Simo miettii.

Ainoat pienet riidat pariskunta saa aikaiseksi ruoanlaitosta.

– Meidän keittiöön ei mahdu yhtä aikaa kuin yksi kokki, Päivi nauraa.

Simon mukaan kuoriminen ja pilkkominen vielä sujuu sulassa sovussa, mutta ruoan maustamisesta pariskunnalla on jo pientä erimielisyyttä. Silloinkin tilanne laukeaa sillä, että jompikumpi puolisoista siirtyy toiseen huoneeseen.

Päivi ja Reiska-koira mukana keikoilla

Simo ja Päivi asuvat kahta kotia. Toinen kodeista sijaitsee Porissa ja toinen Oulussa. Lisäksi on vielä asuntoauto, jolla tehdään keikkamatkat ympäri vuoden.

Keikkareissuilla Päivi toimii kartturina ja Simo kuljettajana.

– Tämä on meille hyvä ratkaisu. Hotellikuolemaa on koettu jo ihan riittämiin näinä vuosina, pariskunta toteaa.

Asuntoauto on hyvä ratkaisu myös perheen silmäterän, kaksi- ja puolivuotiaan Reiska-koiran kannalta. Keikkamajoitukset eivät välttämättä huoli lemmikkejä tiloihinsa.

– Reiska rakastaa keikkailua. Keikalle lähtiessä hän on se, joka on ensimmäisenä asuntoautossa, Päivi nauraa.

Neulominen koukutti

Simo kertoo tylsistyvänsä helposti, jos hänellä ei ole mieleistä tekemistä.

Haitaria lähes koko ikänsä soittanut pelimanni onkin aloittanut vaimonsa innoittamana uuden harrastuksen, neulomisen.

– Kaikki alkoi kokeilusta, kun katsoin eräänä iltana Päiviä tekemässä villasukkia. Ajattelin itsekin kokeilla. Jäin kirjaimellisesti heti koukkuun, Simo nauraa.

Vaikka Simon neulomistahti ei olekaan huima, niin hyvää ajanvietettä se kuitenkin on. Hetki sitten Kanarialla lomaillut pariskunta oli kuulemma ollut hilpeä näky sukkapuikkoineen uima-allasalueella.

– Ja yli kuuden tunnin lentomatkoillakaan ei ehtinyt kyllästymään. Koneen aloittaessa laskeutumisen mietin, että vielä olisin voinut neuloa yhden kierroksen, käsitöistä kiinnostunut Simo sanoo.

Haastattelupäivää edeltävänä yönä Simo oli neulonut aamuviiteen saakka.

– Teen parhaillaan ystävälleni lahjaa, joka pitää saada valmistumaan nopeasti.

Jotain Simon neulomisinnostuksesta kertoo sekin, että miehellä on puhelimessa villalanka-applikaatio, josta voi tilata erilaisia lankoja ja puikkoja suoraan kotiovelle. Mies esitteleekin sovellusta innokkaana. Erilaisia lankoja ja värivaihtoehtoja löytyy satoja, ellei tuhansia.

– Onhan neulominen oikeasti tosi terapeuttista, Päivi säestää.

Fanit tuovat lahjoja

Päivi Silmun uusi aluevaltaus on hänen Simo-puolisonsa Yölintu-yhtyeen fanituotemyynti. Päivi kiertää keikoilla mukana ja on nyt perustanut firman, jota kautta hän hoitaa fanituotebisneksen.

– Ihan perustuotteista lähdetään: t-paidoista, levyistä ja huppareista. Valikoimaa kasvatetaan pikkuhiljaa, Päivi kertoo.

Monista Yölinnun faneista on tullut Päiville ja Simolle hyviä kavereita. Muutamista jopa sydänystäviä.

– Minut on alusta asti otettu hyvin vastaan. Pikkuhiljaa olemme ystävystyneet. Usein tavataan keikkapaikoilla ja vaihdetaan kuulumisia. Muutamien kanssa vaikkapa tekstiviestein ja Facebookin välityksellä, mutta onhan se aina mukavampaa tavata kasvotusten ihania ja rakkaita ihmisiä.

Useimpien artistien tavoin myös Simo Silmu tykkää loistaa lavalla ja olla illan tähti. Keikan jälkeen laulaja usein vetäytyy takahuoneeseen, ja fanit lähestyvät silloin Päiviä.

– Monta kertaa Simon fanit tulevat juttelemaan kanssani ja tuovat Simolle hänen rakastamaansa salmiakkia. Myös villasukkia Simolle satelee faneilta siihen malliin, että minä neulon niitä mielelläni sitten muille kavereille, Päivi nauraa.

Yölinnulta uusi levy

Tanssilavojen suosikkiyhtyeeltä on tulossa pian kauan kaivattua uutta musiikkia. Uusi albumi ilmestyy 20. huhtikuuta. Levyä on tehty nyt vuoden verran, ja pian fanien pitkä odotus palkitaan. Yölinnun edellinen albumi ilmestyi vuonna 2012. Tulevaa Maailma on kauneimmillaan -albumia Simo kuvailee bändin näköiseksi levyksi. Luvassa on hieman erityylistä Yölintua kuin tähän saakka on totuttu.

– Pitkä läjä biisejä saatiin perattua, ja näistä syntyi mielestämme levy, joka kuvastaa meitä itseämme ja bändiämme, Simo sanoo.

Levyllä on kaksi Simon itse säveltämää kappaletta, ja muutenkin albumin teossa on ollut mukana kovia biisintekijöitä. Muun muassa Petri Somer, joka on tehnyt musiikkia esimerkiksi Suvi Teräsniskalle, Neljänsuoralle ja Laura Voutilaiselle. Albumin tekijätiedoissa vilisee myös muita huippunimiä, kuten sanoittajat Hanna Ekola ja Sana Mustonen, sekä säveltäjä Kai Jämsä, jonka käsialaa ovat esimerkiksi Yölinnun hittikappaleet Haavoittumaton ja Preussinpunaista.

Levyn tekeminen otti oman aikansa.

– Mitäs tuota nyt uutta tekemään, kun vanhojakin on vielä myymättä, Simo vitsailee.

Uuden albumin myötä yhtye lähtee ensi syksynä suurelle konserttisalikiertueelle, jolla Yölintu kiertää 14 kaupunkia halki Suomen.

– Lavalla tullaan nykyisen kokoonpanomme lisäksi näkemään kavereita vuosien varrelta, Simo paljastaa.

Ennen syksyä yhtye kiertää totuttuun tapaan ympäri Suomea tanssittamassa lavakansaa.

Neuvoja Jari Sillanpäälle

Viinanhuuruisesta menneisyydestään Simo on kertonut avoimesti. Muusikko on nykyään keikoilla selvin päin, mutta täysin hän ei menneisyydestään pääse irti: joka keikalla on yhä vähintään yksi, joka tulee katsastamaan suosikin keikkakunnon.

– Olen hakenut apua, ja sitä myös saanut, itse aikoinaan katkaisuhoitoon hakeutunut Simo sanoo vakavana.

Tänä päivänä lähes jokaisella suomalaisella on mielipide Jari Sillanpään huumeidenkäytöstä.

Mitä mieltä asiasta on itsekin päihderiippuvuudesta kärsinyt Simo Silmu?

– Asia ei kosketa minua, läheisiäni tai kavereitani henkilökohtaisesti. Alkoholismi ja vakava huumeriippuvuus ovat kuitenkin sen verran kaukana toisistaan. Harmillistahan tämä on. Itse olen ainakin oppinut sen, että avun pyytäminen – varsinkin alussa – on vaikeaa. Apua kannattaa pyytää, ja sitä todellakin on tarjolla. Kaikki apu – se pieninkin – kannattaa ottaa vastaan. Siitä ei kannata kieltäytyä, Simo kertoo kokemuksen syvällä rintaäänellä.

– Päivi ansaitsee erittäin ison kiitoksen siitä, että voin näin hyvin.

Mikäli Simo ei aikanaan olisi ottanut apua vastaan, hän tuskin olisi tässä tilanteessa, jossa nyt on. Tuore avioliitto kukoistaa, keikkasuosio on vähintäänkin riittävää ja uusi levy näkee päivänvalon pian. Kaikki tuntuu olevan juuri nyt hyvin. Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä.

– Jos jotain olen tästä elämästä oppinut, niin se tiivistyy kolmeen sanaan, Simo sanoo.

Ne kolme pientä sanaa ovat: elä päivä kerrallaan.

Julkaistu: 17.4.2018