Eeva

Seychellit - piilotettu paratiisi

Seychellit - piilotettu paratiisi
Seychellit on hurmaava pakopaikka keskellä Intian valtamerta.
Julkaistu: 2.11.2019

Huojuvat palmut, vaalea hiekka, rento elämänrytmi ja turkoosi meri – Seychellit on paratiisisaari sanan jokaisessa merkityksessä. Lähimmälle mantereelle on tuhansia kilometrejä, joten tänne kukaan ei eksy vahingossa.

Piskuinen valtio on varsinkin häämatkalaisten ja miljonäärien suosiossa rauhallisuutensa ansiosta. Pääsaari Malén rannikolle ja pienille saarille rakennetuissa lomakeskuksissa on helppo piileskellä. Niissä on tarjolla kaikki, mitä romanttiseen irtiottoon tarvitaan: yksityinen ranta, tunnelmallisia ravintoloita ja palvelualtis mutta hienotunteinen henkilökunta.

Ihmisen tekemä saari Eden aivan pääkaupunki Victorian kupeessa pistää silmään mutta täyttää sivistystä kaipaavan toiveet. Shoppailija viihtyy pienessä mutta modernissa ostoskeskuksessa, ja kulinaristi voi nauttia niin paikallista perinneruokaa kuin kansainvälisten keittiöiden antimia, ja vielä kohtuuhinnalla. Muutenkin myös rajallisella budjetilla selviää.

Vaikka kauppojen ja ravintoloiden tarjonta on suppea, suomalainen huomaa tuttuja tuotemerkkejä niiden valikoimissa: täälläkin suklaa on sinistä ja olut kultaista.

Autolla on helppo liikkua, vaikka vasemmanpuoleinen liikenne tekee jokaisesta ajomatkasta seikkailun. Jarrut kannattaa tarkistaa jo lentokentältä lähtiessä, sillä Malén korkeuserot ovat huimat ja tiet kapeita. Silmät on hyvä pitää tiessä, sillä kapeillakin kujilla vastaan saattaa tulla linja- tai kuorma-auto, eikä kaiteita juurikaan ole.

Seychellien luonto hurmaa erilaisuudellaan. Eristyneisyytensä vuoksi saaren kasvisto ja eläimistö on kehittynyt omalaatuiseksi. Puiden latvustoissa roikkuu kissankokoisia lepakoita, ja monet kasvit ovat kuin suoraan esihistorialliselta ajalta. Tässä paratiisissa ei kuitenkaan ole käärmeitä.

Seychellit on ollut Ison-Britannian ja Ranskan siirtomaa, ja kummankin maan kieltä puhutaan kaikkialla sujuvasti. Tärkein kommunikoinnin väline on kuitenkin elekieli, eikä Seychelleillä hymyjä säästellä.

Pähkinä poikineen

❦Seychelleillä kasvavan palmun, coco de merin, siemeneen liittyy useita legendoja. Joillekin se oli paratiisin kielletty hedelmä, ja toiset uskoivat sen kasvaneen mystisessä puussa merenpohjassa. Seychellit on ainoa paikka, jossa maailman suurin pähkinä kasvaa luonnostaan. Hedelmän ja sen naisen lantiota muistuttavan siemenen kypsyminen lisääntymiskykyiseksi kestää peräti seitsemän vuotta.

Jättiläiskilpikonnat elävät saarilla luonnonvaraisina

❦Jättiläiskilpikonnat ovat monille tuttuja eläintarhoista, mutta Seychelleillä ne elävät luonnonvaraisina. Lempeät jättiläiset ovat aitoja muinaisjäänteitä. Ne olivat vaarassa hävitä saarilta kokonaan, kun satamissa vierailleet merimiehet täydensivät niillä ruokavarastojaan.

Nykyään kilpikonnat on rauhoitettu. Sen vuoksi saarella on lailla kielletty muun muassa muovipussit, joita eläimet saattavat vedessä erehtyä luulemaan meduusoiksi eli ravinnokseen.

Kilpikonnat rantautuvat munimaanmyös pääsaaren rannoille, kuten Surfers Beachille, mutta varsinkin North Island on niille tärkeä pesimisalue. Tällä hetkellä siellä elää luonnonvaraisena satakunta yksilöä, joista vanhimmat ovat jopa 150-vuotiaita.

Luonnonystävälle paras paikka ihailla jättiläiskilpikonnia on Curieuse-saaren kansallispuisto, jossa niitä voi nähdä luonnollisen kaltaisessa ympäristössä. Alueella on myös kilpikonnahautomo.

3 X rauhallinen ranta

  1. Baie Lazare -lahden erottaa valtamerestä koralliriutta, joka kuhisee elämää. Onpa sieltä löydetty merirosvoaarrekin.
  2. Anse Soleil on pieni ja suojainen lahti, jossa männyt, mantelipuut ja palmut suojaavat auringonottajaa ohikulkevien katseilta.
  3. Helposti saavutettavalla Surfers Beachillä on upea ranta, viihtyisä ravintola ja kilpikonnien pesimäalue.
1 kommentti