Mondo

Seychellit: paratiisi päiväntasaajalla

Seychellit: paratiisi päiväntasaajalla
Seychellien saaret ovat todellinen haaveiden aurinkokohde. Valitsimme sieltä viisi ihanaa elämystä hemmottelumatkalle.
Julkaistu: 17.9.2019

1. Rannat: Aurinkonautiskelua ilman ruuhkia

Kun on nähnyt Anse Source D’Argentin, maailman muut rannat voivat tuntua latteilta. Kulkutie Seychellien La Diguen saarella sijaitsevalle rannalle mutkittelee läpi vaniljaviljelmien ja jättikilpikonnien suojelualueen. Perillä puuterihiekalla astellessa tuntuu kuin tupsahtaisi toiseen todellisuuteen.

Seychellit on 115 saaresta koostuva valtio Intian valtameressä. Monet sen hiekkarannat nousevat usein maailman kauneimpien rantojen listoille, niin myös Anse Source D’Argent. Sen turkoosi vesi on meidän käydessämme yli 30-asteista ja hyvin nautinnollista.

Rannalle pääsystä peritään noin seitsemän euron maksu, jolla paikallisten mukaan tuetaan ympäristönsuojelua. Lounasta löytyy rantaravintolasta. Hellejano sammuu hedelmäkojun smoothiella, jonka voi ostaa halutessaan rommitilkalla terästettynä.

Seychellien rantojen parhaita puolia on, että niillä on harvoin tungosta. Valtaosa niistä on kaikille avoimia. Snorklaajalle riittää ihasteltaviksi värikkäitä papukaijakaloja ja koralleja. Kahlatessa tulee katsoa jalkoihinsa: mureenat ja rauskut voivat lymytä rantavedessä.

Pääsaari Mahén suositeltaviin rantoihin kuuluu Anse Intendance. Saaren eteläkärjen aurinkoiseen poukamaan kannattaa tuoda eväät, sillä palveluja ei ole, vain pieni hedelmäkioski. Hiukopalaksi voi poimia maahan tippuneen kookoksen, mutta palmujen alle ei kannata leiriytyä: puista putoavia suuria hedelmiä kutsutaan killing coconuteiksi.

Anse Source D’Argentin kirkkaissa vesissä uidessaan voi saada seurakseen vaikka värikkään lepakkokalojen parven.

2. Hemmottelu: Hierontaa ja muita hoitoja merimaisemissa

Kosmetologi Melinka tervehtii sydämellisesti hymyillen.

Seychellien toiseksi suurimmalla saarella, Praslinilla, sijaitsevat Berjaya-hotelli ja sen kauneushoitola, joka työllistää kuulovammaisia. Melinka tekee miellyttävän jalkahoidon ja kertoo viittoen vähän itsestäänkin: nuoren naisen toiveissa on pääsy kansainvälisiin missikilpailuihin.

Hoidon päätteeksi hän lakkaa kaupanpäälliseksi kynsiin kauniit kukkaset. Berjayasta poistuessa askel tuntuu entistä kevyemmältä, ja Melinkan tapaaminen ilahduttaa vielä pidempään.

Seychellit on haavekohde, jossa käymiseen melkein kuuluu heittäytyminen hemmoteltavaksi. Saarivaltion hintataso on verrattain korkea, ja se näkyy myös kauneushoidoissa. Berjayan jalkahoidon saa noin 70 eurolla, ja se on saarten hoitoloiden tarjonnassa kohtuuhintaisemmasta päästä.

Luksusta etsivälle sopii Mahé-saaren Anse Intendance -rannalla sijaitseva Banyan Tree Spa. Se kuuluu kansainväliseen ketjuun, joka tarjoaa tyylikästä majoitusta ja monenlaisia kauneudenhoitopalveluja. Hoitojen tekijöitä koulutetaan ketjun pääpaikassa Thaimaassa.

Mahén Banyan Tree Spassa hierontojen hinnat alkavat 130 eurosta ja pidemmät hoidot 270 eurosta. Jos nämä hinnat eivät vielä päätä huimaa, hoitohuoneen parvekkeelta avautuvat maisemat tekevät sen kyllä: parvekkeen alla pystysuora jyrkänne laskeutuu meren vaahtopäihin ja horisontissa siintää sinistä silmänkantamattomiin.

Banyan Tree -spa-hotellista on hienot näköalat.

3. Kulttuurikohteet: Afrikkalaisia juuria ja siirtomaavaikutteita

Kulttuurinähtävyyksiä Seychelleillä löytää saarten pääkaupunki Victoriasta. Englannin kuningattaren mukaan nimetty kaupunki on niin kompakti, että sen voi kävellä iltapäivässä päästä päähän. Vaikka länsimaiden kaupunkeihin tottuneesta kaikki täällä voi tuntua sympaattisen pieneltä, paikallisille Victoria on kuhiseva keskus.

Seychellien kulttuurissa afrikkalaiset juuret yhdistyvät moniin muihin vaikutteisiin, mikä näkyy myös pääkaupungin katukuvassa. Aluetta ovat hallinneet niin britit kuin ranskalaiset. Brittien siirtomaa-ajoista muistuttaa kahdesti tunnissa kilkattava Little Big Ben, pienoisversio Lontoon kellotornista. Arkkitehtuuri ammentaa vaikutteita Ranskan vallan ajoilta, ja yksi päänähtävyyksistä on saarten ainoa hindutemppeli, koristeellinen Arul Mihu Navasakthi Vinayagar.

Elämänmenoa on mukava seurata Sir Selwyn Selwyn-Clarke Marketilla, jonka hämmentävä nimi tulee entiseltä kuvernööriltä, Sir Percy Selwyn Selwyn-Clarkelta. Torilla myydään mausteita, muita elintarvikkeita, värikkäitä kankaita sekä käsitöitä. Keskeltä kaupunkia löytyy kasvitieteellinen puutarha, jonka sadoissa lajeissa sekä orkideatarhan kukkaloistossa riittää ihasteltavaa.

Afrikkalaiseen taiteeseen sekä käsityöperinteisiin voi tutustua Carrefour des Arts -kadulla, johon on koottu romuraudasta rakennettuja teoksia. Tuliaisen voi löytää myös Revolution Avenuella sijaitsevasta taiteilija George Camillen galleriasta, joka esittelee hänen etsaustöitään.

4. Ruoka: Tuoreita mereneläviä ja hedelmäherkkuja

Seychellien ruokakulttuuri on monipuolinen yhdistelmä eri maiden vaikutteita. Intialaisten mukana maahan rantautuivat monet vahvat mausteet, joiden käytössä ei täällä säästellä. Afrikkalaiseen tapaan ateriat valmistetaan usein avotulella.

Laajin ravintolatarjonta löytyy Praslinin saarelta. Rantaravintola Village du Pecheurissa käytetään erittäin tuoreita aineksia: kävijä saattaa nähdä kalastajia tuomassa keittiöön meren antimia. Kun maistelee vaikkapa cevicheä, jossa tuntuu mukava savunmaku, ja sen lisukkeena papaijaa, voi samalla upottaa varpaansa mukavasti rantahiekkaan. Ruokien hinnat alkavat noin 15 eurosta.

Ekohotelli Laurierin ravintolan palmukattojen alle katetaan kuudesti viikossa luomubuffet, joka tarjoaa läpileikkauksen kreolikeittiöön (hinta vajaat 30 euroa). Alkuruokapöydän värikkäästä tarjonnasta kannattaa maistaa erityisesti leipäpuusalaattia sekä kookoschutneyta. Alkupalojen jälkeen voi siirtyä mereneläviltä maistuviin keittoihin sekä kana- ja lihacurryihin. Kattauksen kunkku ovat pihan perällä höyryävästä grillistä tulevat annokset.

”Rohkea ruokailija maistaa lepakkocurrya, jota pidetään kansallisruokanamme”, grillimestari Edwin Rose vinkkaa.

Praslinin Anse Volbertilla sijaitsee puolestaan mukava Chill Out Lounge Tapas Bar, jonka ylpeys ovat lähiraaka-aineista seychelliläisittäin tehdyt tapakset. Baarin väki saa cocktaileihinsakin aineksia paikan omasta puutarhasta ja muualta maasta.

”Laitamme passionmojitoomme täkäläistä kookosrommia. Juoma on niin suosittu, ettei sata passionkiloa viikossa riitä”, ravintola­päällikkö Robert Payet kertoo.

Illalliset merinäköalalla ovat tärkeä osa Seychellien-lomaa. Praslinilta löytyy esimerkiksi St Pierre Beach -ravintola Anse Volbertin rannalta.

5. Luonto: Retkiä jättipuiden ja teeviljelmien lomassa

Kun Seychelleillä kaipaa vaihtelua rantaloikoiluun, kannattaa suunnata Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuvaan Vallée de Main luonnonpuistoon. Yli 300-vuotisten ja liki 30-metristen palmupuiden alla tuntee itsensä pieneksi.

Praslinilla sijaitsevalla suojelualueella voi bongata monia harvinaisia eläin- ja kasvilajeja. Meduusapuiden katveessa kasvaa maailman suurin kookospähkinä, yli 25-kiloiseksi yltävä coco de mer. Kasvistossa liikkuu myös vaikkapa erilaisia liskoja. Kun näkee viidakon yllä liiteleviä hedelmälepakoita, joiden siipienväli on puolimetrinen, mielessä käyvät jo Jurassic Park -elokuvat.

Tropiikissa tarpominen käy kuntoilusta, joten retkelle tarvitaan vesipullo ja hellehattu. Reitit eivät sovi liikuntarajoitteisille: rinteet ovat paikoin jyrkkiä ja sateen jälkeen liukkaita.

Myös Mahén saarella voi patikoida. Morne Seychelloisin vuorella kiemurtaa polkuja, ja Morne Blancille nousee kaunis reitti. Se vie maatilalle, jossa viljellään teetä. Lehdet poimitaan huolellisesti käsin. Morne Blancin huipulla on teetupa, jossa voi tehdä tuliaisostoksia ja virkistäytyä teellä tai sitruunaruohosta valmistetulla hellejuomalla, citronellella.

Kommentoi »