Savonlinnan Oopperajuhlien nuori johtaja Ville Matvejeff luo uusia tuulia
Kulttuuri
Savonlinnan Oopperajuhlien nuori johtaja Ville Matvejeff luo uusia tuulia
Kapellimestari Ville Matvejeff, 32, alkaa luotsata Savonlinnan Oopperajuhlia vuoden kuluttua. Oopperajuhlien kaikkien aikojen nuorin johtaja tuo mukanaan uutta energiaa.

Itä-Suomella on suuri merkitys kapellimestari Ville Matvejeffin elämässä. Hänen isänsä suku on kotoisin Ilomantsista, ja moni Matvejeff ja nimestä suomennetut Matveiset ovat hänelle sukua.

Villekin oli alkujaan Matveinen, mutta hänen isänsä, Pekka Matvejeffin sukututkimuksen innoittama perhe palasi kymmenisen vuotta sitten alkuperäiseen nimeensä.

Matvejeffin isoisän kotikylä jäi sotien jälkeen juuri ja juuri Suomen rajan puolelle, ja perheellä on yhä siellä kesämökki. Sinne, levolliseen maisemaan, on päästävä hiljentymään joka kesä.

– Jylhä luonto, rauhoittava ja inspiroiva korpimaisema, karjalainen kulttuuri ja perinteet ovat minulle läheisiä, Matvejeff sanoo.

Nelivuotinen pesti Savonlinnan Oopperajuhlien uutena taiteellisena johtajana on luonteva jatko Matvejeffin uralle. Oopperalaulaja Jorma Silvasti on vielä tämän kesän johdossa, mutta Matvejeff on jo vahvasti mukana. Varsinaisesti hänen kädenjälkensä alkaa näkyä kesän 2020 oopperajuhlilla, vaikka pesti alkaa virallisesti jo ensi syyskuussa.

– Tänä kesänä odotan erityisesti Kari Heiskasen ohjaamaa Sevillan parturi -oopperaa. Olen tehnyt Heiskasen kanssa aiemmin yhteistyötä Aulis Sallisen Linna vedessä -kronikan kanssa ja pidän Heiskasen tavasta ohjata.

Oopperajuhlien historian nuorin johtaja

Ville Matvejeff on 32-vuotiaana oopperajuhlien kaikkien aikojen nuorin johtaja. Hän on taustaltaan kapellimestari, ja hän tietää oopperajuhlien pitkän perinteen velvoittavan, mutta se on innostavaa ja samalla haasteellista.

– Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, mutta oma taustani ja ikäni tuovat varmasti uudenlaisia sävytyksiä ohjelmistoon, ohjaajien ja artistien valintaan. Kokonaisuuden rakentaminen on tarkkaa käsityötä, johon minulla on onneksi aikaa paneutua.

Ville Matvejeff on tiiviisti mukana jo tänä kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla, mutta uusi linja alkaa näkyä vasta vuonna 2020.

Linnassa ollaan aina osittain luonnon armoilla, ja sen historialliseen miljööseen sopivat tietyt teokset. Linna on suurten tunteiden näyttämö, mutta rakastettujen, isojen oopperoiden ja mahtavien kuorokohtausten lisäksi Matvejeff aikoo tuoda ohjelmistoon intiimejä draamoja.

– Kaikesta siitä voin kertoa lisää vuoden kuluttua!

Matvejeffin ensimmäinen oopperajuhakokemus oli Aika ja uni -ooppera 2000-luvun alussa. Hän itse oli silloin vasta teini. Varsinkin vaikuttavat kuorokohtaukset jäivät hänen mieleensä.

Pieni poika innostui musiikista jo alle kouluikäisenä. Hän soitti pianoa viisivuotiaasta lähtien, ja hieman isompana hän auloi maineikkaassa Tapiolan kuorossa. Musiikki täytti hänen elämänsä, sillä hänen vanhempansakin harrastivat musiikkia.

– Lauloin lapsikuorossa äänenmurrokseen asti. Musiikkiharrastus toi hyviä kavereita, joiden kanssa kilvoiteltiin osaamisessa. Soittamisesta, laulamisesta ja musiikista tuli tapani elää.

Matvejeff opiskeli aluksi Sibelius-Akatemiassa konserttipianistiksi ja toimi pian oopperoissa harjoituspianistina. Joissakin harjoituksissa häntä pyydettiin apulaiskapellimestariksi.

– Se olikin sitten se juttu. Minusta tuli oopperamaailman kautta kapellimestari.

Ville Matvejeff on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta jo moneen. Hän on työskennellyt Tukholman kuninkaallisen oopperan apulaiskapellimestarina, Malmön oopperan kapellimestarina, Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina ja Kroatian Kansallisoopperan musiikillisena neuvonantajana ja päävierailijana Rijekassa. Viime vuoteen asti hän toimi myös Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana ja ehti olla pari vuotta Heinäveden musiikkipäivien taiteellinen johtaja.

– Tukholmassa sain hyvän näköalan ison talon johtamiseen, ja Malmössa kapellimestari Leif Segerstamin assistenttina saatoin seurata, miten laajaa ohjelmistoa hallitaan. Ruotsissa rakensin perusrepertoaarini ja sain johtaa tunnettuja klassikkoja.

Seuraavaksi Matvejeff johtaa Kroatian Rijekassa sijaitsevassa maineikkaassa oopperatalossa Elektran ja vuoden 2020 helmikuussa Tristan ja Isolde -oopperan. 

Työskentely päävierailijana Rijekan hienossa, 1880-luvulta peräisin olevassa oopperatalossa on ollut Matvejeffille hyvin innoittavaa.

Rakkaus työhön näkyy olemuksessa

Innoittava ja innostava ihminen hän on itsekin. Hänen ei tarvitse sanoa rakastavansa työtään. Se kuuluu puheissa ja näkyy energisestä olemuksesta.

– Alkukesästä käyn Saksassa tutustumassa eri oopperatalojen ohjelmistoon ja taiteilijoihin.

Kun Matvejeff haluaa rentoutua, hän lukee ja samoilee luonnossa.

Yksityiselämän puolella on rakkautta ilmassa. Matvejeff menee elokuussa naimisiin kumppaninsa Annan kanssa. Häät pidetään Helsingissä Uspenskin katedraalissa.

– Uspenski on luonteva valinta, sillä kuulun ortodoksiseen seurakuntaan. Ortodoksisuudessa minua puhuttelevat perinteet, rikas kulttuuri ja pitkä historia. Sillä on merkitystä myös työssäni, onhan sointikulttuurilla ja ihmisäänillä iso asema ortodoksien jumalanpalveluksissa.

Ortodoksisuudella on suvussa pitkät perinteet, Matvejeffin isoisoisän serkku Simforian oli Valamon luostarin igumeeni.

– Ja isäni serkku on nunnana Kreikassa Ateenan lähellä!

Ville Matvejeff

  • Syntynyt: 22.8.1986 Hollolassa.
  • Ammatti: kapellimestari, säveltäjä, pianisti, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja syyskuusta 2019 lähtien.
  • Perhe: menee naimisiin elokuussa Uspenskin katedraalissa.

Kommentoi »