Apu

Sauli, Robin ja Diandra nuoria kannustamassa

Sauli, Robin ja Diandra nuoria kannustamassa
Yli 150 nuorta kuunteli hievahtamatta, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Robin ja Diandra kertoivat Mellunmäen Me-talolla kokemuksiaan kannustamisen merkityksestä.
Julkaistu: 14.3.2017

Me-säätiön, Opetushallituksen ja OAJ:n yhteiskampanja on saanut kasvoiksi kärkinimet, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja laulajatähdet Robin ja Diandra lähtivät kannustusryhmä-kampanjaan mukaan. Paikalla ei ollut kampanjan yhteishengen mukaisesti "heitä", vaan "meitä".

"Meitä" olivat muun muassa Malmin peruskoulusta Tiina Sallinen ja Rohat Hirvonen. Heillä oli käsissään kyltit: KEHUN KIUSATUN PUOLIA JA VAHVUUKSIA sekä JUTTELEN KIUSATUN KANSSA.

- Paikalla on tähtisumua, minä olen vain se sumu, presidentti Niinistö nauratti Me-talon auditorion lattialla istuvaa nuorisoa.

Häntä ja laulajia haastatteli Vuoden puhuja -ehdokas, nuori toimittaja Ronja Salmi, joka sinutteli reippaasti presidenttiä. Hyväntuulinen Niinistö ei ollut tuttavallisuudesta moksiskaan, vaan sanoi, että Suomi täyttää sata vuotta, mutta myös kiusaamisesta on nyt kohta puhuttu sata vuotta.

-Toivomme, että teistä jokainen perustaisi kannustusryhmän. Ettei haettaisikaan kiusaajia tilille, vaan kannustetaan kiusattuja. Kun perustatte ryhmän, pyytäkää mukaan joku aikuinen, vanhempi, opettaja tai muu tuttu.

Robinin presidentti sai mukaansa viime joulukuun Linnan itsenäisyyspäivän juhlilla, kun hän pyysi tätä jo kättelyjonossa liittymään kampanjaan koulukiusaamista vastaan.

- Eikä Robin kehdannut kieltäytyä!

Robinia tilanne nauratti vieläkin. Hän kertoi omasta kokemuksestaan, että kannustava yhdessätekeminen voi olla ihan yksinkertaisesti sellaista, että esimerkiksi jalkapallokentällä porukka pyytää mukaansa myös ne huonommat pelaajat.

Diandran herkkä kokemus sijoittui aikaan, jolloin hän oli ekaluokkalainen. Hänen silloin saamansa kaksi pientä sanaa kantoivat pitkälle eteenpäin, kenties jopa laulajan uralle saakka.

- Minä sain ne kaksi sanaa 7-vuotiaana, kun meille jaettiin ensimmäiset todistukset. Opettaja oli kirjoittanut todistukseeni, että laulat kauniisti.

Sauli Niinistö ei voinut olla jatkamatta, että hänelle opettaja Hannes Salmensuu sanoi aikoinaan, ettei Saulin sitten tarvitse laulaa.

- Se oli suuri helpotus! Koulussa sain kokea myös keskinäistä kannustamista, kun 14-15-vuotiaina meitä oli luokalla seitsemän poikaa, emmekä olleet kovin hyviä urheilussa. Päätimme koripalloa pelatessa, että jos saamme ottelussa edes kaksi koria, olemme jo voittajia. Aina voi petrata!

Sosiaalisessa mediassa voi nyt kuka tahansa kertoa oman tarinansa siitä, mitä kannustusteko omassa luokassa tai kaveri- tai harrastusporukassa on vaikuttanut. Kampanja jatkuu 1.6. saakka, ja syksyllä ryhdytään tarinoiden pohjalta tositekoihin.

Me-säätiön kunnianhimoisena tavoitteena on saada nuorten syrjäytyminen loppumaan kolmenkymmenen vuoden aikana.

- Tavoite on iso, mutta siihen me pyrimme. Suomessa on nyt 60 000 syrjäytynyttä nuorta, ja eriarvoistumisen kehitys on saatava loppumaan. Nuorille on saatava töitä, harrastuksia ja tukea myös mielenterveyteen, sanoi Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord.

teksti Liisa Talvitie, kuvat Paavo Martikainen

Lisää tietoa kampanjan verkkosivuilla www.kannustusryhmä.fi

2 kommenttia