Särkänniemen söpöimmät
Puheenaiheet
Särkänniemen söpöimmät
”Joka eläimessä asuu pieni opportunisti.”
Julkaistu 19.7.2012
Apu

unaisen possutalon pihalla käy innokas kuhina, mutta Maisaa ja Pipsaa ei voisi vähempää kiinnostaa. Ne vetävät kylki kyljessä sikeitä lämpölampun alla, vaikka oljilla vuoratun leikkimökin tiluksilla paistaa aurinko.

Lapset huokailevat ihastuneina, osoittelevat possuja ja kyselevät, että "mitä noi on".

Nukkuva 30-senttinen mikropossu on kieltämättä söpö otus. Ehkä jopa söpömpi kuin edellisenä päivänä syntynyt heiveröinen vasikkapoika Jalo-Iivari, joka vetää myös hyvin väkeä.

Vasta kun Lasten Eläintarhan johtava eläintenhoitaja Teija Jokinen saapuu possutuvalle porkkanaherkkujen ja vaahteranlehtien kera, asukkeihin saadaan vipinää. Maisa ja Pipsa avaavat silmänsä, nousevat siroille sorkilleen ja kipaisevat ketterästi multaiselle hiekkapihalle.

Kärsät hamuavat värikästä älypeliä, jonka sisään porkkanahakkelus on piilotettu. Vaalea Pipsa jäystää innokkaasti myös vaahteraa.

– Tyytyväisyyden huomaa viuhuvasta hännästä, joka on mikro- ja minipossuilla suora. Tavallisella sialla häntä on kippurassa, kun se on onnellinen, Teija Jokinen kertoo.

Muita onnen merkkejä ovat touhukkuus ja vilkkaus.

Maisa ja Pipsa ovat viisikuukautisia. Ne tulivat Särkänniemeen Mikkelistä noin kuukautta ennen puiston avaamista.

Aluksi kaksikko oleili arkana tallissaan. Kesän aikana rohkeus on lisääntynyt, ja nyt kumpikin antaa lasten silittää, vaikka ruokailu on kesken. Välillä possut kaivelevat kärsillään multaa ja röhkivät niin vienosti kuin pikkupossu vain voi. Kaivaminen, syöminen ja nukkuminen muodostavat mikropossun pyhän kolminaisuuden.

Sika on vaativampi lemmikki kuin koira. Sille pitää keksiä jatkuvaa ohjelmaa ja virikettä, tai se hajottaa asunnon ja repii sohvat. Possu on eläinkunnan älykkäin olento ihmisapinoiden, apinoiden ja delfiinien jälkeen.

– Maisa ja Pipsa oppivat helposti yhdistämään asioita. Mutta temppuja on turha opettaa, elleivät possut hyödy niistä itse. Joka eläimessä asuu pieni opportunisti, Teija Jokinen nauraa.

Mikropossu

Pikkuruiseksi jalostettu sika, joka on huomattavasti pienempi kuin minipossu.

Mikropossu kasvaa noin 35-kiloiseksi.

Saavuttaa lopullisen kokonsa kolmevuotiaana.

Maailmalla, etenkin Englannissa, mikropossulemmikit ovat nyt suurta huutoa.

Mikropossujen karvoitus on ohut, joten Särkänniemen asukit Maisa ja Pipsa nukkuvat lämpölampun alla, ellei ole helle.

Kommentoi »