Apu

Näyttelijä Sara Soulié: "Suomessa minulla on usein vähän ­tanskalainen olo, Tanskassa olen tosi ­suomalainen"

Näyttelijä Sara Soulié: "Suomessa minulla on usein vähän ­tanskalainen olo, Tanskassa olen tosi ­suomalainen"
Suositussa tv-sarjassa Mieheni vaimo virolaisena naisena loistavan Sara Soulién tausta on tanskalais-ranskalais-suomalainen. Ennen näyttelijän uraansa hän opiskeli nykytanssia Itävallassa ja Ranskassa.
Julkaistu: 14.3.2022

Näyttelijä Sara Soulié tähdittää Yle Areenassa huimat yli miljoona katselua saanutta Mieheni vaimo -sarjaa. Kielitaituri opiskeli rooliaan varten viron kielen. Jo ennestään hän taitaa viittä muuta.

Olet syntynyt Tanskassa. Miten tiesi on kulkenut sieltä Suomeen?

Isäni on tanskalais-ranskalainen, äitini suomalainen ja minulla on kummankin maan passi.

Muutimme Tanskasta Vaasaan ollessani viisivuotias, kun äitini sai hyvän työpaikan. Minut laitettiin ruotsinkieliseen päiväkotiin, koska isäni oli työskennellyt opettajana ja hänelle oli tärkeää pystyä seuraamaan koulutustani.

Aloitin koulut Suomessa vieraalla ­kielellä, joten siihen oli ensin haastavaa sopeutua, samoin kaikkeen muuhun uuteen. Pidin pitkään vanhan päiväkotiryhmäni kuvaa huoneeni seinällä. Kävimme usein Tanskassa, sillä meillä oli siellä mökki. Se oli tärkeää isälleni, mutta myös minulle. 11-vuotiaana lensin jo Tanskaan vierailemaan velipuoleni ja -siskoni luokse. Siitä tuli ihana vapauden tunne.

Suomessa minulla on usein vähän ­tanskalainen olo, Tanskassa olen tosi ­suomalainen. Yleensä aina kaipaa sitä mikä ei ole lähellä. Toki olen asunut ­suurimman osan elämästäni Suomessa ja olen vahvasti suomalainen.

Opiskelit ennen näyttelijän uraasi nykytanssia Itävallassa ja Ranskassa. Miten päädyit Suomeen näyttelijäksi?

Aloitin jo neljävuotiaana baletin, mutta vaihdoin nykytanssiin yhdeksänvuotiaana. Baletin kurinalaisuus ei sopinut minulle. Rakastin tanssia, olin kesät tanssileireillä ja joskus 14-vuotiaana tajusin, että tanssi on kaikki tai ei mitään.

Rakkaus tanssiin oli niin vahva, että aloin treenata niin paljon kuin vain pystyin. Päätin, että minusta tulee tanssija.

Kun valmistuin ylioppilaaksi, tanssikouluun tuli ilmoitus mahdollisuudesta päästä Salzburgiin opiskelemaan tanssia. Pyrin ja pääsin sinne, mukaan pääsi tanssiopistosta kaverikin. Se oli hieno kokemus, mutta halusin ­kuitenkin Teatterikorkeakouluun tanssilinjalle.

Samaan aikaan tuli haku ruotsin­kieliselle näyttelijälinjalle ja tajusin, että minua kiinnostivat lavalla tanssin lisäksi puhuminen sekä kielten käyttö.

Olen myös aina ollut kiinnostunut ­psykologiasta, joten ajattelin, että ­näytteleminen voisi yhdistää ne kaikki. Pääsin molemmille linjoille ja valitsin näyttelemisen.

Se oli elämäni ensimmäinen vaikea päätös, mutta minulla oli jo silloin tullut vaivoja selkään ja polviin. Ymmärsin, että tanssiura ei olekaan minulle paras.

En ole hylännyt tanssia ja aina kun näen hienon tanssiteoksen, muistan ensirakkauteni.

Tanssitaustasta on myös hyötyä näyttelemisessä, koska olen tottunut oppimaan koreografioita. Myös viisivuotias tyttäreni on innostunut tanssimisesta!

Puhut Mieheni vaimo -sarjassa viroa. Osaat myös ranskaa, suomea, ruotsia, tanskaa ja englantia. Tarttuvatko kielet helposti päähäsi?

Viro on tullut viimeisimpänä, koska meillä on mökki Virossa. Kun osaa paljon kieliä, uskon imaisevani niitä melko ­helposti. Jos lomailen jossain kohteessa, viikon aikana tarttuu jo joitakin lauseita.

Tein viron kielen kanssa paljon töitä kuvauksissa ja pyysin kaikkia puhumaan minulle pelkkää viroa. Kieli, jolla ajattelen vaihtelee usein. Näen myös unia eri ­kielillä.

Kouluaikoina ruotsista tuli minulle melkein ­vahvin kieli ja se valtasi mieleni eniten. Olen oppinut esimerkiksi kirjoittamaan tanskaa vasta aikuis­iällä. Myös suomi on haastava kieli, teen edelleen sen kanssa töitä.

Puhun tyttärelleni tanskaa, joten nyt se kieli on jälleen enemmän läsnä elämässäni. Haluan, että hän ymmärtää kieltä kun käymme Tanskassa sukulaisten ja ystävien luona. Tytär käy ruotsinkielistä ­päiväkotia eli aiheutamme hänelle saman kielisopan minkä olen itse käynyt läpi.

Minusta kielten ymmärtäminen ja ­kosketus eri kulttuureihin on tärkeimpiä asioita, jotka voin hänelle äitinä mahdollistaa.

Draamasarja kertoo petoksesta ja anteeksiannosta. Millaista petosta sinun olisi mahdotonta antaa anteeksi?

Lähtökohtaisesti olen anteeksiannon ja anteeksipyytämisen kannalla, mutta tilanne muuttuu hankalaksi, jos puhutaankin vakavista rikoksista kuten ­murhasta tai raiskauksesta.

Sarjassakin on hankala tilanne, koska väärin tehnyt henkilö on kuollut eikä ole pyytämässä anteeksi. Silloin pitää voida antaa anteeksi ilman että saa vastauksia.

Millä perusteella valitset työsi?

En koe, että olen vielä sellaisessa asemassa jossa voisin valikoida vain parhaat työt. Haen koko ajan mielenkiintoisia ­projekteja, mutta olen kyllä kieltäytynyt parista jutusta – esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, jos työn arvomaailma tai ­hahmon naiskuva on liian ristiriitainen oman ajatteluni kanssa.

Mietin myös, millaista maailmankuvaa haluan olla kertomassa tyttärelleni. Hänkin alkaa olla siinä iässä, että ymmärtää mitä teen työkseni. Silloin pitää pystyä seisomaan sen takana mitä tekee. Se on kaikista tärkeintä.

Kerro jokin salaisuutesi.

Ensimmäinen julkinen esiintymiseni oli Vaasan kaupunginteatterin suurella ­näyttämöllä Kuula-opiston äitienpäivänäytöksessä. Esitin muiden 5–6-vuotiaiden kanssa pölypalloa ja olin kauhean innoissani. Olen tainnut rakastaa ­esiintymistä pienestä asti.

Sara Soulié

  • Syntyi: Århusissa Tanskassa.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: puoliso ja tytär.

  • Harrastaa: eräily, lautailu, laskettelu, jooga.

  • Ajankohtaista: Mieheni vaimo Yle TV1 (päättyi 27.2.) ja Yle Areena. Mies joka ­kuoli kesällä Elisa Viihteellä.

1 kommentti