Sano se hansikkain
Puheenaiheet
Sano se hansikkain
Keksijä, worcesterin toinen markiisi, jota jotkut väittävät jopa höyrykoneen kehittäjäksi, kirjoitti 1600-luvulla kirjan keksinnöistään.
23.2.2015
 |
Image

Yksi markiisin keksinnöistä oli hansikkaisiin piilotettu salakirjoitus. Salaiset viestit välitettiin hansikkaiden silkkinauhoihin tehdyillä solmuilla – jokainen kirjain ja välimerkki saatiin ilmaistua eri solmujen yhdistelmillä.

Ei ole tiedossa, onko kukaan koskaan käyttänyt markiisin salakieltä, mutta hansikkailla voi viestiä yhtä sun toista ilman silkkinauhoja tai solmujakin.

Hansikkailla on osoitettu statusta ja varallisuutta keskiajalta saakka. Kun nuori sankari lyötiin ritariksi, hänelle lahjoitettiin hansikkaat.

Harvat vaatekappaleet ovat yhtä tarpeellisia kuin hyvät hanskat. Sormenjälkiä alettiin hyödyntää rikostutkinnassa 1890-luvulla, ja siitä lähtien kaikki vähänkään aikaansa seuraavat murtovarkaat ovat osanneet käyttää hansikkaita välttääkseen täyttämästä rikospaikkaa sormenjäljillään.

Rehellisen polun valinneiden kohdalla tyylikkäät hansikkaat jättävät pysyvän muistijäljen. Eivätkä sellaiset jää koskaan puistonpenkille tai bussiiin. Kutakuinkin kaikki yleisille paikoille unohdetut hansikkaat ovat juuri sitä – unohdettavia, halpoja, yhdentekeviä.

Hyvät käsineet ovat joko käytännölliset tai tyylikkäät tai molempia.

Mikki Hiiren valkoisissa hansikkaissa on kyse käytännöllisyydestä. Paksut valkoiset tumput tuovat kontrastia piirroshahmon mustien käsien ja taustan välille. Jackie Kennedy puolestaan käytti tavaramerkinomaisia valkoisia hansikkaitaan vain tyylinsä takia. Michael Jacksonin tyyliin ja unien veitsikätisen hirviön Freddy Kruegerin käyttöön sen sijaan riitti yksi ainoa hansikas.

Yksi asia on aikojen saatossa muuttunut: Keskiajalla kuninkaalliset, papiston edustajat ja korkea-arvoiset upseerit oli tapana haudata hansikkaat kädessä.

Nyt haudan lepoon mennään paljain käsin. ■

Kommentoi »