Eeva

Sankarimummo antaa voimaaSankarimummo antaa voimaa

"Olen miettinyt, millaisen mielikuvan ja jäljen jätän jälkipolville itsestäni. Mitä minusta kerrotaan, millaisen muiston haluan itsestäni antaa?"
Teksti Riitta Nykänen

Sanotaan, että ihminen on olemassa niin kauan kuin joku hänet muistaa. Hyvissä voimissa ainakin minun mielessäni on esimerkiksi esiäitini Ulrika, jota myös Ullaksi kutsuttiin. Hän syntyi vuonna 1845. Suvussa hänet tunnetaan emäntänä, joka peri vastuun maalaistalosta isoveljen kuoltua. Hänet muistetaan ennen kaikkea parantajana, joka tunsi yrtit ja niiden vaikutukset.

Ulla-mummosta on monta tarinaa. Hänen kerrotaan polttaneen piippua ja ennustaneen kahvinporoista. Hurjin tarina kuuluu seuraavasti: Ulla oli vienyt sormien välissä terävän veitsen lehmän kohtuun, paloitellut kuolleen vasikan ja pelastanut näin maalaistalon kallisarvoisen lehmän.

Tarinan todenperäisyydestä ei tietenkään ole takuita. Se voi olla yhtä hyvin tarua tai ainakin vahvasti liioiteltu.

Minulle Ulla on kuitenkin sankarimummo, ja aina kun energiani ovat heikot, kuvittelen hänet tuekseni.

Ulla-mummoa kuvaillaan sanoilla rohkea, päättäväinen, vahva ja pelkäämätön. Lapsenlapsiaan, joista yksi oli äitini, hän kutsui lemmikeikseen.

Joka kevät katselen maasta ponnistavia nokkosia ja voikukan lehtiä ja ajattelen, että Ulla-mummolla voisi olla niistä yhtä jos toistakin sanottavaa. Pitkän tähtäimen suunnitelmani onkin vielä joskus perehtyä villiyrttien voimaan.

Kuopuksen nimeä miettiessäni oli selvää, että ainakin lapsen toinen nimi olisi Ulrika. Olen varma, että Ulla on ollut vaikuttava persoona, joka on omannut loistavan huumorintajun.

Ymmärrän hyvin heitä, joita sukututkimus kiinnostaa. Voi hyvinkin olla, että omien lähtökohtien tutkiminen on sekä uteliaisuutta kiehtovaa että voimaannuttavaa. Uskon, että energiaa voi ammentaa myös menneiltä sukupolvilta.

Sitäkin olen miettinyt, millaisen mielikuvan ja jäljen jätän jälkipolville itsestäni. Mitä minusta kerrotaan, millaisen muiston haluan itsestäni antaa? Onko minusta Ulla-mummon kaltaiseksi voimanaiseksi?

Omalta osaltani toivon Ullalle vielä pitkää elämää. Tarinat hänestä olen jo siirtänyt seuraavalle sukupolvelle.

Iloista kevättä!

Julkaistu: 15.5.2018