Apu

Sami Hedbergin kiertue peruttiin: "Yritykselle tämä oli iso takapakki – Onneksi avopuolisoni Saija Tuupanen on kaikessa tukena"

Sami Hedbergin kiertue peruttiin: "Yritykselle tämä oli iso takapakki – Onneksi avopuolisoni Saija Tuupanen on kaikessa tukena"
Stand up -koomikkona ja näyttelijänä tunnettu Sami Hedberg ällistytti laulutaidollaan Masked Singer -ohjelmassa. Hän on helpottunut siitä, että koomikko voi olla uskottava artisti.
Julkaistu: 7.6.2020

Masked Singer -kilpailussa muhkealla äänellään ihastuttanut Leijona paljastui paremmin stand up -koomikkona ja näyttelijänä tunnetuksi Sami Hedbergiksi.

Koko kansan naurattaja Hedberg, 39, innostui mahdollisuudesta heittäytyä tosissaan musiikin esittämiseen. Vaikka musiikki on ollut hänelle aina tärkeää, artistin rooli on jäänyt julkisuudessa koomikon viitan varjoon.

Voitit Suomen Masked Singer -kilpailun monen yllätykseksi. Millainen kokemus se oli?

Se oli jännä formaatti. Ulkomaiden versioita katsottuani halusin heti lähteä mukaan. Olen joutunut vähän himmailemaan musiikkipuolta itsestäni, joten mietin, pääsisinkö tässä ensimmäistä kertaa kokeilemaan tosissani musiikin tekemistä omana itsenäni.

Perheeni on musikaalinen, ja olen aina laulanut omaksi ilokseni. Lisäksi olen esiintynyt esimerkiksi stand up- ja musiikkifestareilla kymmenen vuotta komediabändin solistina.

Olen aina selkeästi tarvinnut laulamista. En silti ole antanut musiikille vakavasti mahdollisuutta, vaan kantanut harteillani koomikon viittaa. Ohjelmaa tehdessä yllätyin itsekin, millaisia asioita sain itsestäni irti. Yhtäkään laulutuntia en ole koskaan ottanut.

Oli todella hauskaa, ettei kukaan arvannut, keitä pukujen alla oli. En todellakaan arvannut kilpailevani Pandoraa ja Ilkka Alankoa vastaan! Maskin alla sain olla oma itseni, mutta silti tuntematon. Olen saanut voitosta uusia ideoita musiikin suhteen ja aion toteuttaa niitä enemmän jatkossa.

Olet myös näyttelijä ja stand up -koomikko. Jaksatko aina naurattaa?

Komedia ja musiikki ovat isoja asioita, jotka osuvat ihmiseen. Moni ei muista, että koomikot eivät olet hauskoja 24/7. Koomikon rooli muokkaa ihmistä tiettyyn kuvaan. Jos joku haluaa keikan jälkeen nimmarin tai jäädä juttelemaan, se ei haittaa minua. Minulla on totinen puoleni ja pidän välillä liikaakin kiinni omista mielipiteistäni. Olen ensisijaisesti positiivinen ihminen, mutta yrittäjänä joudun kohtaamaan joka päivä ihmeellisiä asioita.

Kevään kiertueeni siirtyi koronan vuoksi syksylle. Maaliskuussa minulla oli vielä kuusi työntekijää, tällä hetkellä yksi. Olen joutunut miettimään uusiksi kaikkea. Yritykselle tämä oli iso takapakki.

Menin itsekin selviytymistilaan: ensimmäisenä tulee terveys ja läheiset. Se sai miettimään perusarvoja. Sitä, mikä oikeasti on elämässä tärkeää. Onneksi myös avopuolisoni Saija (Tuupanen) on ollut kaikessa tukena. Sikäli koronaepidemia on ollut hyvää, vaikkakin kovaa aikaa puhdistautua ja pysähtyä.

Varmaan aika moni yrittäjä on joutunut miettimään, miten tässä oikeasti tulee käymään. Olen itsekin pohtinut, mitä tekisin, jos stand upia ei enää voisi esittää. Nyt olen saanut fokusoitua katseen tulevaisuuteen. Yksi firmoistani on Netkomedi. Katsotaan, mihin se johtaa.

Tämän jälkeen ihmisillä on todennäköisesti valtava halu päästä eri paikkoihin ja kokea elämyksiä.

Teit Guinness World Recordsin maailmanennätyksen: eniten komediakeikkoja vuodessa vuoden 2015 aikana. Miten jaksoit?

Itse keikat eivät olleet ongelma, vaan kaikki muut projektit, jotka osuivat samaan aikaan. En ole koskaan tehnyt mitään väkisin, ja 365 keikkaa tuli vähän kulman takaa. Sitten oli vain tehtävä.

Halusin kiertää Suomessa niin monessa paikassa kuin mahdollista ja pääsinkin käymään yli sadassa kaupungissa. Siitä vuodesta sai kyllä työn maun suuhun. Pidinkin kiertueen loputtua taukoa.

Toisaalta aivoni tykkäävät siitä, että saan keksiä sisältöä, jolla saa ihmiset viihtymään. Se on firmani liiketoiminta-ajatus: tuottaa iloa tapahtumien muodossa. Toki välillä mietin, miksi pitää tehdä näin paljon kaikkea!

Oletko rauhoittunut sen jälkeen?

Opin, että samanaikaisesti ei kannata tehdä liikaa. Luokkakokous-elokuvien kuvausten aikana oli kiertuetta, klubia ja tv-ohjelmaa. Nyt Mielettömän rempan aikana keskityin vain kuvauksiin. Ihminen on vain ihminen.

Kun lähden johonkin, haluan tehdä sen kunnolla. Aivoni eivät pysty tekemään puolittain mitään. Toisaalta menen helposti ylikierroksille. Siihen auttaa mökin remontointi, se on kestänyt nyt seitsemän vuotta. Minkään mökin remontti ei ole koskaan valmis.

Mikä on kamalinta, mitä lavalla voi sattua, ja kuinka siitä voi selvitä?

Stand upissa tietenkin se, että juttu ei mene suunnitellusti eikä kukaan naura. Se ei ole pahinta, mutta se on, jos seuraavakaan juttu ei lähde. Hiljaisuus on pahin. Kaksikymmentä sekuntia hiljaisuutta lavalla on todella pitkä aika ja hirveä hetki tilanteessa, jossa ihmiset odottavat koko ajan jotakin hauskaa.

Niitä hetkiä tuli alussa paljon, enää ei. Jos mokaan, tiedän millä saan ihmiset rentoutumaan ja nauramaan. En kaikkia, mutta osan. Kaikkia on mahdotonta saada nauramaan samaan aikaan, samalla tavalla, samalla äänenvoimakkuudella ja yhtä paljon.

Kerro jokin salaisuutesi.

Olen intohimoinen sisustaja. Kiinnitän paljon huomiota vaikkapa verhon väreihin tai tilan kultaisiin linjoihin. Haluan, että silmä lepää ja että voin olla rauhassa tilassa kuin tilassa.

Se on välillä vähän rasittavaakin, sillä joskus on pakko siirtää esimerkiksi hotellihuoneessa tuoli nurkasta, koska se on väärässä asennossa.

Sami Hedberg

  • Syntynyt: 13. maaliskuuta 1981.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Perhe: avopuoliso.
  • Harrastaa: koripalloa, historiaa ja kitaran rämpyttelyä.
  • Ajankohtaista: osoitteesta www.netkomedi.com on ladattavissa stand up -keikkoja.
Kommentoi »