Salkkareista tuttu Johanna Nurmimaa joutui Lauri Törhösen härskien puheiden ja kähminnän kohteeksi
Puheenaiheet
Salkkareista tuttu Johanna Nurmimaa joutui Lauri Törhösen härskien puheiden ja kähminnän kohteeksi
Näyttelijä Johanna Nurmimaalle ei tullut yllätyksenä se, että elokuvaohjaaja Lauri Törhöstä syytetään seksuaalisesta häirinnästä. Nurmimaa koki itse Salatut elämät -tv-sarjan kuvauksissa Törhösen tavat puhua ja kosketella naisia.
Julkaistu 26.2.2018
Apu

Näyttelijä Johanna Nurmimaa (s. 1962) seurasi eilen yhtä ällistyneenä kuin suurin osa tv-katsojista elokuvaohjaaja, entisen elokuvataiteen professori Lauri Törhösen (s. 1947) sekavia selityksiä ahdistelukohusta.

Puurot ja vellit menivät sekaisin, kun Törhönen myönsi Arto Nybergin ohjelmassa käyttäytyneensä kenties joskus sopimattomasti, mutta vetosi "nykyisiin standardeihin" eli maailmanlaajuiseen metoo-kampanjaan. Tarkoittiko hän sitä, että nykyisten "standardien" mukaan hän ei käyttäytyisi kuten ennen?

Törhönen toi haastattelussaan myös ikävällä tavalla esille kaksi merkittävää, jo edesmennyttä kulttuuripersoonaa.Toinen on arvostettu elokuvaohjaaja Peter von Bagh (1943-2014), toinen dramaturgi Outi Nyytäjä (1935-2017), joka Törhösen mukaan toi Teatterikorkeakouluun "halailukulttuurin". Kumpikaan heistä ei liity mitenkään ahdistelukohuun, jonka keskiössä Lauri Törhönen nyt itse on.

Mistään halailusta ei ollut esimerkiksi kyse Salatut elämät -tv-sarjan kuvauksissa. Johanna Nurmimaa esitti sarjassa Paula Sievistä vuosina 2004-2012 ja 2013-2014.

- Ohjatessaan Salkkareita Törhösen härski sanailu oli jatkuvaa, ja hän kävi muutaman kerran aggressiivisesti kankkuuni kiinni. Siinä tilanteessa oli pakko vain yrittää jatkaa töitä, jotta kuvaus saataisiin purkkiin. En ollut missään tilanteessa kahden Laurin kanssa ja välttelin niitä hetkiä. Hän ei valitettavasti näe mitään vikaa käytöksessään, Nurmimaa kertoo Avulle.

Oli vuosia julkinen salaisuus, miten Lauri Törhönen kohtelee naisia. Johanna Nurmimaa sanoo, että hän ja muut näyttelijät olivat etukäteen kuulleet tämän maineesta. Hän sanoo tavanneensa myös naisia, jotka pyrkivät hyväksikäyttämään vaikutusvaltaisia miehiä, mutta Törhösen kohdalla oli kyse häirinnästä.

- Tilannetta vaikeutti kuvauksissa se, että hän oli silloin vielä naimisissa Stiina Laakson kanssa, joka oli sarjan tuottajana yksi pomoistamme. Hänen ja Laurin ala-asteikäinen poika oli myös mukana sarjan kuvauksissa ja sitä yritti suojella koko perhettä, enkä ottanut asiaa esille.

Tuottaja Stiina Laakso ja Lauri Törhönen erosivat vuonna 2006 - samaan aikaan, kun Törhösen työ Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen professorina päättyi.

Lauri Törhösen käytös tuli julki tammikuussa 2018 Ylen uutisjutussa, jossa parikymmentä haastateltua naista kertoi Törhösen käyttäytyneen häiritsevästi. Käytös näyttää jatkuneen ainakin 1980-luvulta 2000-luvulle.

Monet naiset kertoivat Ylelle, että opiskelu elokuvataiteen ja lavastustaiteen osastolla oli ahdistavaa Törhösen käytöksen vuoksi.

Kommentoi »