Apu

Vertailu: Sähköauto toimii talvikeleilläkin – kulutus voi kasvaa pakkasella jopa 25 prosenttia – hinaukseen vie yleensä vika tietotekniikassa

Vertailu: Sähköauto toimii talvikeleilläkin – kulutus voi kasvaa pakkasella jopa 25 prosenttia – hinaukseen vie yleensä vika tietotekniikassa
Vakuutusyhtiö Ifin Norjassa tekemä vertailu kertoo, ettei sähköauto ole talvikelillä sen epäluotettavampi kuin muutkaan autot. Varsinkin kovilla pakkasilla sähkötoimisen kulkupelin energiankulutus kuitenkin kasvaa selvästi, mikä voi yllättää kuljettajan.
Julkaistu: 2.2.2021

Onko sähköauto talvella yhtä luotettava kuin polttomoottoriauto? Kyllä on, ainakin suurin piirtein, kertoo vakuutusyhtiö Ifin tekemä vertailu. Kovalla pakkasella sähköauton energiankulutus tosin kasvaa selvästi enemmän kuin suvikeleillä.

Vakuutusyhtiö käytti vertailuunsa norjalaisia aineistoja, sillä Norjassa sähköautot ja hybridit ovat hyvin yleisiä. Viime vuonna jo yli puolet ensirekisteröidyistä autoista oli Norjassa täyssähköautoja. Ladattavia hybridejä uusista autoista oli viidennes.

Ifin Norjassa vakuuttamista bensiini- ja hybridiautoista keskimäärin neljä sadasta on tarvinnut hinausapua. Sähköautoista hinausapua on tarvinnut noin viisi sadasta. Eniten hinausautoja kaipaavat dieselkäyttöiset henkilöautot, mutta niillä toisaalta ajetaan selvästi muita autoja enemmän.

Norjan ilmasto hyvä vertailukohta

Polttomoottoriauto tarvitsee hinausta yleensä teknisen vian vuoksi, mutta sähköautossa hinaukseen vie useimmiten auton tietotekniikkaan liittyvä ongelma.

Vian saanut sähköauto joudutaan viemään suoraan korjaamolle useammin kuin polttomoottoriauto. Sähköautolle ei nimittäin voi tehdä itse paljonkaan, ja auton korkeajänniteosien vuoksi korjaajallakin on oltava monia huoltotöitä varten sähköalan koulutus.

Norjan ilmastossa sähköauto ei siis näytä olevan sen epäluotettavampi kuin muutkaan autot. Varsinkin kovilla pakkasilla sähkötoimisen kulkupelin energiankulutus tosin kasvaa selvästi, mikä voi yllättää kuljettajan.

– Sähköauton energiankulutus voi kasvaa kovalla pakkasella jopa yli 25 prosenttia plussakeleistä. Tiepalvelun tilastojen perusteella se näyttää yllättävän osan kuskeista, Viking hinauksen maajohtaja Miika Leppänen kertoo Ifin tiedotteessa.

Suomessa sähköautojen ja ladattavien hybridien osuus autokannasta on vielä pieni Norjan autokantaan verrattuna. Joulukuun lopussa liikennekäytössä oli noin 9 700 sähköautoa ja 45 600 ladattavaa hybridiä, pari prosenttia koko autokannasta. Sähköautojen ja hybridien määrä on silti lähes tuplaantunut vuodessa.

2 kommenttia