Säästämisessä helppoon alkuun – 10 vinkkiä rahankäyttöön
Puheenaiheet
Säästämisessä helppoon alkuun – 10 vinkkiä rahankäyttöön
Toimittaja Julia Thurén kannustaa ihmisiä avoimeen keskusteluun raha-asioista. Avun lukijoille hän antaa kymmenen vinkkiä säästämiseen.
1Kommenttia
Julkaistu 22.10.2018
Apu

Hän elää niin kuin opettaa. Vuoden 2018 positiivisimmaksi helsinkiläiseksi valittu toimittaja Julia Thurén polkee pyörällään Helsingissä Hakaniemen torille. Autoa hän ja miehensä Josi Tikkanen eivät omista.

– Meillä on kyllä ajokortit ja vuokraamme yleensä kesäisin viikoksi auton.

Autottomuus selittyy säästämisellä. Siitä Julia Thurén on kirjoittanut selkeän, perusteellisen ja säästämiseen kannustavan kirjan Kaikki rahasta (Gummerus).

Säästäminen on osittain luonnekysymys ja osittain opittu asia. Nelilapsisen turkulaisperheen tytär Julia oli jo lapsena tarkka rahasta.

– Säästäväisyyteni oli varmasti turvallisuushakuisuutta ja aikuistuttuani olen aina halunnut, että tili ei ole nollilla.

Julia Thurénin äiti oli kotiäiti, isä osa-­aikainen tutkija Turun yliopistossa. Rahasta ei kotona puhuttu, eikä materiaan ylipäätään kiinnitetty suurta huomiota.

Perhe asui Julian varhaisvuodet kaupungin vuokra-asunnossa, kunnes vanhemmat perus­korjasivat suvun sata vuotta vanhan talon Turun Kakskerrassa.

Kirja perustuu tositarinaan

Kirjan alaotsikko Näin säästin kymppitonnin vuodessa perustuu Julia Thurénin ja hänen puolisonsa tositarinaan.

– Olimme ostaneet kaksion ja päätimme ruveta säästämään kolmioon. Ansaitsin silloin 2 000 euroa kuussa, asumiseen kului 500, elämiseen toiset 500 euroa ja säästin joka kuukausi 800 euroa. Samoin Josi. Molemmat siis säästivät kymppitonnin vuodessa.

Julia Thurén sanoo, että parisuhteessa molempien puolisoiden täytyy olla kärryillä raha-asioista ja luottaa toiseen.

Loppujen lopuksi kaksiosta tuli myyntivoittoa sen verran, että pariskunnalla oli laittaa uuteen asuntoon 50 000 euroa omaa, ei vain lainarahaa.

Julia Thurén puhuu poikkeuksellisen avoimesti rahasta. Se ei ole mikään tyypillinen piirre, sillä suomalaiset ovat häveliäitä kertomaan palkkaansa, raha-asioitaan tai lainojaan. Sen Julia Thurén oivalsi pitäessään Juliaihminen-blogiaan.

– Olen tajunnut, että raha on vaiettu aihe. Kun omista kokemuksistaan alkaa kertoa, keskustelu suorastaan ryöpsähtää käyntiin.

Raha liittyy kaikkeen elämässä: asumiseen, syömiseen, sosiaaliseen elämään ja parisuhteeseen.

Avointa puhetta rahasta

Rahan käyttöä oppii parhaiten lukemalla aiheesta. Tehdessään kirjaansa Thurén pääsi sisälle Suomen talousmaailmaan. Hän haastatteli yli viittäkymmentä asiantuntijaa – eri pankkien ekonomisteja, taloustieteilijöitä ja tutkijoita.

Kirjassa kerrotaan säästämisen ohella hyvistä ja huonoista lainoista, annetaan sijoitusneuvoja, varoitetaan pikavipeistä ja luottokorttikierteestä. Ulosoton toiminta tulee myös selväksi, samoin se, miten Takuusäätiö auttaa ylivelkaantuneita.

– Sain myös helposti julkkiksia mukaan kertomaan rahan käytöstään. Kaikki sanoivat, että rahasta pitäisi puhua avoimemmin.

Kirjassa kertovat omat rahatarinansa muun muassa Hjallis Harkimo, Maria Veitola, Niina Lahtinen, Iina Kuustonen ja Jutta Urpilainen.

Säästämisen nyrkkisäännöt eivät ole ylitsepääsemättömän monimutkaisia, mutta ehkä niitä on vaikeaa noudattaa, jos on heräteostoksiin ja tuhlaamiseen taipuvainen ihminen.

Julia Thurénin kymmenen kohdan lista antaa varsinkin keskituloisille vinkkejä ­siitä, miten rahaa pitäisi käyttää.

1. Kirjaa kaikki menot

Kannattaa jaksaa yhden kerran laittaa menot muistiin kolmen kuukauden ajalta. Tällöin näkee mihin rahaa kuluu ja mistä voisi säästää. Sen jälkeen on helppoa laatia kuukausibudjetti ja katsoa paljonko pystyisi säästämään.

2. Siirrä säästettävä raha heti

Jos haluaa säästää, kannattaa siirtää säästettävä summa heti palkkapäivän säästötilille. Loppukuusta se ei enää luultavasti onnistu. Unelmiin kannattaa aina säästää.

3. Mistä voisit luopua?

On hyvä miettiä omia kulutustottumuksiaan. Ne ovat arvovalintoja. Kaikesta kivasta ei todellakaan tarvitse luopua, mutta jos huomaa käyttävänsä rahaa johonkin, joka ei tuo erityisesti iloa elämään, kannattaa kiinnittää asiaan huomiota. Itsekuri on luonnonvara, joka voi kulua hetkellisesti loppuun!

4. Tee kirpparilöytöjä

Hyviä vaatteita voi ostaa myös käytettyinä, tosin se saattaa vaatia enemmän aikaa ja vaivaa kuin vaatekauppaan marssiminen. Esimerkiksi Facebookissa on erilaisia ryhmiä kuten Helsingissä Kallio kierrättää -ryhmä, josta saattaa löytää myös käyttämättömiä ja edullisia merkkivaatteita.

5. Suunnittele ruokaostokset

Ruokaostokset on järkevintä tehdä suunnitellusti kerran viikossa. Einekset eivät ole edullisia eivätkä terveellisiä, ja edullisia ruokaohjeita löytyy muun muassa Marttojen sivuilta.

6. Tarvitsetko autoa?

Jos autosta pystyy luopumaan, se kannattaa tehdä. Auto on suuri menoerä, vaikka toki Suomessa on paljon alueita, joissa auto on välttämättömyys.

7. Karsi luottokortit ja vipit

Luottokorttia pitäisi käyttää harvoin, vaikka se tuo joissain tilanteissa joustoa elämään. Korttien korko on korkea. Luottokortti on silti aina parempi kuin pikavipit, jotka johtavat useimmiten pahaan velkakierteeseen, perintämaksuihin ja lopulta myös ulosottoon. Kirjaani varten haastattelemani Takuusäätiön Juha Pantzar sanoi, että 55+-naiset ovat seuraava maksuhäiriöisten ryhmä.

8. ASP-laina ohjaa säästämään

Nuorille asuntosäästäminen on hyvää pakkosäästämistä ja suosittelen heille ASP-lainaa. Siinä säästetään ennakkoon kymmenen prosenttia asunnon hinnasta.

9. Mistä saisit lisätienestiä?

Aina voi miettiä, saako jostain lisätienestiä, sillä ei ole synti tehdä lisää rahaa. Pienituloisten saattaa olla pakko tehdä ylimääräisiä töitä, ja se on tietenkin tukalaa.

10. Sijoita rahastoihin

Sijoittaminen on keino saada ­lisää rahaa. Indeksirahastot ovat hyviä, mutta suosittelen luotettavaa neuvonantajaa, vaikka säästämiseen perehtynyttä ystävää. Sijoitusajan täytyy olla ­tarpeeksi pitkä, jotta raha poikii lisää. 40-vuotiaana voi olla hyvä sijoittaa tulevaa eläkettä varten.

Julia Thurén

Syntynyt: 1.7. 1987 Turussa.

Koulutus ja ammatti: valtiotieteen maisteri, toimittaja.

Ura: Ollut töissä muun muassa Avussa kesätoimittajana, kirjoittanut Helsingin Sanomiin ja Imageen. Taustatoimittajana nyt Ylen Noin viikon studio -ohjelmassa, Kirkko ja Kaupunki -lehden kolumnisti. Loppusyksystä alkaa tehdä rahaa käsittelevää podcastia.

Perhe: puoliso Josi Tikkanen, kaksi- ja puolivuotias poika Alvar.

Kolmen sanan tiivistys säästä-misestä: ”Budjetoi, automatisoi ja nauti.”

1 kommentti