Apu

Kun kello tikittää: sääntömuutos mahdollistaa Mira Potkosen olympiamitalijahdin Tokiossa

Kun kello tikittää: sääntömuutos mahdollistaa Mira Potkosen olympiamitalijahdin Tokiossa
Ikärajamuutos toi Mira Potkoselle mahdollisuuden osallistua olympialaisiin vielä yhden viimeisen kerran.
Julkaistu: 21.7.2021

Vuonna 2012 Mira Potkonen ja hänen valmentajansa Maarit Teuronen istuivat Kiinassa portaiden alla maansa myyneinä. Nyrkkeilyn karsintaturnaus Lontoon olympialaisiin oli päättynyt 33-vuotiaan Potkosen tappioon. Naisten nyrkkeily tuli Lontooseen uutena lajina, mutta suomalaisnyrkkeilijän viimeinen mahdollisuus olympiapaikkaan oli mennyt – tai niin luultiin.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ei ole asettanut olympialaisten osallistujille ikärajoja, vaan niistä päättävät eri lajiliitot itsenäisesti. Esimerkiksi telinevoimistelussa naisten alaikäraja on 16 ja miesten 18 vuotta.

Vain harvassa lajissa on yläikäraja

Yläikäraja on harvinaisempi. Se on käytössä miesten jalkapallossa, jossa mukana saa olla enintään 23-vuotiaita – Tokiossa poikkeuksellisesti vuotta vanhempia – pelaajia sekä kolme yli-ikäistä pelaajaa per joukkue. Sääntö otettiin käyttöön, kun ammattilaisjalkapalloilijat tulivat olympialaisiin 1990-luvulla.

Nyrkkeilyssä olympiayläikäraja oli vuoteen 2013 asti 34 vuotta. Tuolloin kansainvälinen lajiliitto AIBA teki useita sääntömuutoksia, jotka veivät olympianyrkkeilyä lähemmäs ammattinyrkkeilyä. Samalla ammattilaisnyrkkeilijät pääsivät olympialaisiin, ja ikärajaksi tuli 19–40 vuotta entisen 17–34 vuoden sijaan.

Muutoksen toivottiin pitävän lajin huiput pidempään olympianyrkkeilyn parissa, jotta nämä eivät siirtyisi ammattilaispuolelle, jossa yläikärajaa ei ole.

– Kun tieto ikärajan nostosta tuli, päätimme, että nyt alamme satsaamaan ja teemme kaikkemme, että Mira on Riossa parhaassa mahdollisessa kunnossa. Ennen Lontoota hän oli vielä raakile nykyiseen verrattuna, Teuronen kertoo.

"Tuli vielä uusi mahdollisuus, joka pitää käyttää hyväksi."

Potkonen voitti Riossa pronssia, mutta Tokion olympialaisten siirto vuodella uhkasi jälleen sulkea hänen tiensä olympiakehään iän takia. Pari kuukautta kisojen lykkäämisestä AIBA ilmoitti ikärajan nostosta vuodella.

– Tuli vielä uusi mahdollisuus, joka pitää käyttää hyväksi. Nyt tiedämme, että nämä ovat viimeiset olympialaiset, mutta emme ajattele sitä, vaan haluamme tehdä parhaamme valmistautumisessa ja keskittyä täysillä.

Urheilu-uraa voi nykyään jatkaa aiempaa pidempään monesta syystä

Teurosen oma nyrkkeilyura päättyi silloisten sääntöjen takia 2008, jolloin hän täytti 34 vuotta. Laji ehti hänen vuonna 1995 alkaneen kilpailu-uransa aikana kehittyä paljon. Teuronen arvelee, että olisi jatkanut kilpailemista, jos se olisi käynyt päinsä.

– Minulla ei ollut sitä mahdollisuutta, joten haluan nyt antaa sen tilaisuuden tämän päivän naisnyrkkeilylle. Se on minulle intohimo. Silloin ei naisnyrkkeilyyn panostettu kuin nykyisin, joten nyt voidaan mennä ja nauttia.

Sääntöjen lisäksi nyrkkeilyssä – ja urheilussa – ovat asenteet yli kolmekymppisten kilpailemista kohtaan muuttuneet.

– Kun Miralla oli 2015 eturistisidevamma, minulle kommentoitiin, että älä nyt satsaa enää vanhaan akkaan, ei siitä tule mitään. Se vain sisuunnutti meitä.

Uusin tietämys palautumisesta ja vammojen ehkäisystä auttavat nekin urheilijoita jatkamaan uraansa vanhempina. Olympiakehässä kahta sarjaa Potkosta alempana nähdään myös 38-vuotias intialainen kuusinkertainen maailmanmestari, olympiamitalisti ja kolmen lapsen äiti Mary Kom.

– Alkuun ihmeteltiin, että Mirakin oli kahden lapsen äitinä kehässä. Nykyään se on ihan normaalia, ja äideillä voi olla pikkulapsia nyrkkeilysalilla mukana.

Mira Potkonen astuu Tokiossa kehään 27. heinäkuuta.

Maarit Teurosen (vas.) ura päättyi aikanaan sääntöjen takia jo 34-vuotiaana. Kuva on vuodelta 2019, jolloin nyrkkeilijä Mira Potkonen (oik.) voitti uransa toisen EM-kullan.
Kommentoi »