"Saanko leikkiä kaverin kanssa?" – Lääkäri vastaa lasten kysymyksiin koronasta
Terveys ja hyvinvointi
"Saanko leikkiä kaverin kanssa?" – Lääkäri vastaa lasten kysymyksiin koronasta
Lääketieteen tohtori Eira Roos vastaa lasten lähettämiin kysymyksiin. Tästä jutusta selviää esimerkiksi se, miten korona vaikuttaa kahden kodin lapsiin ja mitä voi tehdä, jos korona pelottaa.
Julkaistu 27.3.2020
Apu Juniori

Uskallanko tavata kavereita, ja jos tapaan, niin miten meidän pitäisi tavata?

Maria, Ella ja Linnea

Lääkäri vastaa: Suomessa ei asiasta ole annettu suosituksia. Norjassa on hyvä suositus, että jos vanhempien mielestä leikkikaveri on välttämätön, olisi hyvä leikkiä koko poikkeusajan saman kaverin kanssa ja mielellään ulkona. Kummallakaan lapsella ei saisi olla muita leikkikavereita.

Onko Suomessa hyvä tilanne? Voiko tilanne mennä yhtä pahaksi kuin Italiassa?

Lilli

Saadaanko koronaan lääkettä? Milloin?

Mio

Koronaan ei ole tällä hetkellä lääkettä eikä rokotetta. Jos mitään rajoitustoimia ei tehtäisi, siihen sairastuneiden määrä tuplaantuisi todella nopeasti, jopa muutamissa päivissä. Silloin vaikeasti sairastuneitakin olisi enemmän ja sairaalassa enemmän potilaita kuin voidaan hoitaa.

Siksi vältämme fyysistä kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa. Jos olemme lähekkäin, pääsee virus tarttumaan helpommin. Jos taas pysymme toisistamme etäällä (1-2 metrin päässä), viruksen tartunta on huomattavasti vähäisempää.

Jokainen vältetty kanssakäyminen voi oikeasti pelastaa ihmishenkiä. Siksi meidän kannattaa tavata muita ihmisiä vain, jos se on välttämätöntä. Kannattaa sitkeästi pysyä kotioloissa, vaikka se onkin välillä tylsää. Jos olet koulussa, sielläkin on hyvä huolehtia käsien pesusta ja siitä, että ei ole liian lähellä toisia.

Jos kurkkua tai nenää kutittaa, nosta kädet däppäys-asentoon ja yski tai aivasta kohti kainaloa.

Mitä voin tehdä, jos tilanne pelottaa ja stressaa?

Julia

On ihan normaalia, että tällainen tuntematon asia pelottaa. Meillä on kuitenkin paljon asiantuntijoita, jotka huolehtivat siitä, että tilanne meillä Suomessa pysyy hallinnassa. Kaikki Suomen sairaalat ovat valmiita hoitamaan potilaita, jos tarvitaan.

Meillä Suomessa alettiin toimia koronan ehkäisemiseksi paljon aiemmin kuin monissa muissa maissa, kuten Italiassa. Ja tällä hetkellä ennennäkemättömän suuri joukko tutkijoita tutkii tautia. Joka ikinen päivä saamme uutta tietoa siitä, miten virus käyttäytyy ja miten sitä voidaan torjua ja hoitaa. Monia lääkkeitä on jo testissäkin. Tästä selvitään kyllä!

Ei kannata seurata koko ajan uutisia, vaan tehdä asioita, jotka vievät ajatukset muualle. Netissä liikkuu myös paljon huhupuheita ja pelottavia kertomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Niistä voi vaikka kysyä aikuiselta ja ylipäänsäkin peloista ja huolista kannattaa puhua aikuiselle. Myös netin kautta saa apua. Esim: https://sekasin247.fi/

Itse voit vaikuttaa sillä tavalla, että juttelet kavereiden kanssa netin tai puhelimen kautta, peset kädet huolellisesti ja pysyttelet mahdollisimman paljon kotona.

Jos saan koronan, miten kauan se minulla kestää?

Armi

Jos saan koronan, joudunko sairaalaan? Saako kukaan käydä katsomassa minua?

Maria

Lapset ovat onneksi tältä taudilta hyvin suojassa. Lapsilla ei ole juuri ollenkaan vaikeita taudinkuvia, joten on hyvin epätodennäköistä, että joutuisit sen vuoksi sairaalaan.

Jos saat koronan, olet todennäköisesti muutaman päivän kuumeessa ja kipeä. Lapsilla oireet kestävät tyypillisesti muutamasta päivästä viikkoon.

Vain pienelle osalle ihmisistä kehittyy vaikeampi taudinkuva, jolloin tarvitaan sairaalahoitoa.

Terveiden perheenjäsenten haliminen ja vanhemman kainaloon kaivautuminen on poikkeusoloissakin sallittu.

Miten korona tarttuu? Kuinka kauan ennen oireiden alkua voi tartuttaa? Entä oireiden loppumisen jälkeen?

Katriina

Tätäkään me emme vielä tarkkaan tiedä, mutta onneksi tutkijat selvittävät asiaa juuri nyt kiireisesti. On mahdollista, että tauti tarttuu päivää ennen kuin mahdollisia oireita tulee.

Tartuttavuus oireiden loppumisenkin jälkeen on vielä epäselvä. Siksi meidän kannattaa olla kaikissa fyysisissä kontakteissa nyt varovainen. Omaa perhettä saa kuitenkin halata ja mennä syliin.

Korona tarttuu tämän hetkisen tiedon mukaan pisaratartuntana, kun joku yskii tai aivastaa tai niistää. Koronavirus voi tarttua myös kosketustartuntana, jos sairaalla ihmisellä on vaikkapa yskimisen tai niistämisen jälkeen virusta käsissään.

Jos sairastan koronan, voiko se tulla uudestaan?

Milja

Me emme vielä tiedä tätä asiaa, sillä kyseessä on ihmiselle aivan uusi virus.

Miksi korona leviää niin nopeasti?

Peetu

Ihmiset ovat nykyisin paljon tekemisissä toistensa kanssa, ja matkustamme ympäri maailmaa. Samalla tauditkin leviävät helpommin kuin aiemmin.

Osalla koronaviruksen aiheuttama tauti on niin lievä, ettei ehkä itsekään huomaa olevansa kipeä, mutta voi silti levittää tautia eteenpäin. Siksi juuri on nyt tärkeää välttää tapaamasta oman perheen ulkopuolisia ihmisiä, jotta ei itse vahingossa levittäisi tautia eteenpäin.

Edelleen saat pyöräillä, piirtää, soittaa ja tehdä montaa muutakin kivaa asiaa.

Ketkä kuuluvat koronan riskiryhmään?

Sofia

Onko astmaa sairastava suuremmassa riskissä?

Pinja

Kaikki yli 70-vuotiaat, erityisesti silloin, jos heillä on vaikea sydänsairaus tai huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus. Esimerkiksi siitepölyallergiset eivät ole riskiryhmää eikä astma, joka on hyvin hoidettu, lisää riskiä.

Diabeteskaan ei lisää riskiä, ellei diabetes ole aiheuttanut sisäelimiin vaurioita.

Muita riskitekijöitä ovat krooniset munuaisten ja maksan vajaatoiminnat, merkittävä lihavuus, vastustuskykyä heikentävä lääkitys tai sairaus, kuten leukemia, ja päivittäinen tupakointi.

Minulla on kaksi kotia. Miten korona vaikuttaa siihen?

Oliver

Väestöliiton sivuilta löytyy artikkeli Koronaviruksesta kahden kodin perheille. Tärkeintä on se, että toisaalta turvataan lapsen henkinen hyvinvointi ja oikeus molempiin vanhempiinsa, mutta ei lisätä turhia kontakteja ihmisten välillä.

Hallitus on päättänyt eristää Uudenmaan muusta Suomesta kolmeksi viikoksi, mutta rajan ylittämiseen saa luvan, jos siihen on painava henkilökohtainen syy. Yksi niistä on lapsen tapaamisoikeuden käyttäminen.

Lisätietoa Väestöliiton päivittyvästä artikkelista: Tietoa ja tukea koronaepidemian aikana

Mistä korona oikein tuli?

Jippu, 11

Vastaajana solu- ja molekyylibiologian apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg, Jyväskylän yliopisto:

Tämä koronavirus on ollut alun perin eläimen virus. Arvellaan, että se on peräisin lepakoista. Ne ovat tyypillisiä isäntiä monenlaisille viruksille, koska ne ovat todennäköisesti tottuneet elämään virustensa kanssa.

On kuitenkin mahdollista, ettei koronavirus ole siirtynyt ihmiseen suoraan lepakoista, vaan välissä on ollut jokin toinen eläinlaji.

Jotta eläimen virus voi tarttua ihmiseen, sen pitää muuttua jollakin tavalla. Vielä ei tiedetä, mitä tarkalleen tapahtui. Virus kuitenkin muuttui niin, että se pystyi leviämään ihmisissä ja tarttumaan ihmisestä toiseen.

Koronaviruksen ja ihmisen kohtaaminen tapahtui torilla Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla. Pienenpieni, pyöreä ja tappimaisin ulokkein varustettu virus luikahti ihmiseen, ehkä kun tämä kesken kaupanteon raapi nenäänsä tai hieraisi silmiään.

Voiko koronan nähdä?

Armi, 7

Vastaajana solu- ja molekyylibiologian apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg, Jyväskylän yliopisto:

Koronavirus on pienen pieni, eikä sitä voi nähdä paljailla silmillä. Koronaviruksen läpimitta on noin 120 nanometriä. Jos laittaisi vierekkäin 900 viruspartikkelia, leveys olisi sama kuin ohuella hiuksella. Koronaviruksen voi nähdä ainoastaan elektronimikroskoopilla, jonka erotuskyky on tavallista mikroskooppia paljon parempi. Siksi sillä voidaan tarkastella aivan pieniäkin hiukkasia, kuten viruksia, jotka ovat yleensä bakteereitakin pienempiä.

Katso vielä alta ohjeet tehokkaaseen käsienpesuun:

Juttua muokattu 14.4.2020 kello 12:17: lisätty kaksi kysymystä.

Kommentoi »