Saana Akiola taisteli vuosi sitten vakavaa sairautta vastaan: "En nähnyt lapsiani kahteen viikkoon"
Puheenaiheet
Saana Akiola taisteli vuosi sitten vakavaa sairautta vastaan: "En nähnyt lapsiani kahteen viikkoon"
Jare Brandin kanssa yleisön hurmannut tanssinopettaja Saana Akiola sairasti syksyllä 2019 mononukleoosin. Sen myötä hän sai maksatulehduksen ja pernanlaajentuman, joita jouduttiin hoitamaan sairaalassa. Toiveuusinta.
Julkaistu 22.11.2020
Apu

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman opettaja Saana Akiolan, 27, kausi 2019 loppui alkysyksystä ennen kuin ehti alkaakaan. Jo ennen viime kauden ensimmäistä suoraa lähetystä Saana sairastui mononukleoosiin, joka tuntemattomasta syystä eteni hyvin vakavaksi.

– Kun olin kotona, kuume nousi 40 asteeseen ja tuntui, että pääni räjähtää. Sain paniikkikohtauksen enkä pystynyt hengittämään ja koko vartaloni puutui. Jouduin lähtemään sairaalaan vain pari päivää siitä, kun olin sairastunut, Saana kertoi.

Pitkä liikuntakielto oli vasta päättynyt, sillä Saana kärsi sekä maksatulehduksesta että pernanlaajentumasta.

– Olin sairaalassa viikon ja sen jälkeen kuusi viikkoa liikuntakiellossa. En saanut tehdä mitään, koska oli vaarana, että pernani repeää.

Äiti ja sisko apuna

Lääkärit eivät osanneet sanoa miksi mononukleoosi oireili Saanan kohdalla näin rajusti.

– En nähnyt lapsiani kahteen viikkoon, sillä vaikka tauti ei tartu, olin todella pahan näköinen. Kasvoni turposivat ja silmäni muurautuivat umpeen. En nähnyt viikkoon mitään. En pystynyt myöskään puhumaan mitään.

Missään vaiheessa 5- ja 7-vuotiaiden Milan ja Miian äiti ei silti osannut pelätä.

– Olen vasta jälkikäteen tajunnut, että miten vakava tilanne oli. Kun pääsin sairaalasta itketti kyllä ja pitkään. Koko kausi meni pilalle. Olen aina tottunut urheilemaan, joten menetin hetkeksi koko identiteettini.

Sekin kirkastui miten pienestä kaikki on kiinni.

– Osaan arvostaa nyt kaikkea vähän eri tavalla. Tällainen herättää, vaikka olikin vain virustauti.

Oman huolensa toi ansioiden menetys viikkoja jatkuneen sairausloman ajalta.

– Ensin pelkäsin, että en pääse tälle kiertueelle mukaan, sillä lääkäri veikkasi ettei pernani ehdi pienentyä. Kävin ultrassa ja onneksi perna oli toipunut. Peruskuntoni on tänä aikana silti laskenut niin, että meinasin ensimmäisen esityksen jälkeen kuolla väsymykseen.

Sairastamisen aikana Saanan äiti ja sisko pitivät huolta hänestä.

– Olin niin avuton. Olen onnellinen, että meillä on niin läheiset välit.

Päivitetty 22.11.2020 – Ilmestynyt 24.11.2019

Kommentoi »