Sään armoilla
Puheenaiheet
Sään armoilla
Ilmatieteen laitos tuottaa sääpalveluita, joita seuraamalla kotipuutarhuri osaa istuttaa taimet tai suojata kasvustot oikealla hetkellä.
Julkaistu 26.5.2015
Apu

Säällä on ratkaiseva merkitys puutarhakasvien kehitykseen. Lämpö hellii kasveja, mutta kolean sadekesän jälkeen sato jää laihaksi.

- Ilmatieteen laitos tuottaa sääpalveluita, joista osa on vapaasti luettavissa verkkosivulla www-osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi. Aamulla kannattaa vilkaista oman paikkakunnan paikallissään lähituntien ennustetta, joka kertoo kuluvan päivän sään tunnin tarkkuudella. Sen avulla puutarhaviljelijän on helpompi arvioida esimerkiksi mansikan hallasuojauksen tarve, meteorologi Lea Saukkonen kertoo.  

Säätutkahavainnot kertova sadetutka on niin ikään verkkosivuilta löytyvä maksuton palvelu, joka kertoo sade- ja pilvialueiden etenemisen maamme yli kuluvan vuorokauden aikana.

- Viimeisimmän tiedon saa soittamalla palvelevan meteorologin maksulliseen numeroon 0600 1 0600. Näin kannattaa toimia, jos sää on erityisen hankala ja tilanne on kriittinen hallasuojauksen osalta.

Paikallisia säätietoja saa myös soittamalla Maatalouden sääpalvelun numeroon 0600 1 0620. Maakuntakohtaisissa ennusteissa kiinnitetään huomio säätekijöihin, jotka ovat tärkeitä kasvukauden eri vaiheissa. Palvelu on maksullinen.

Sisäänkirjautumisen vaativa Ilmanet-palvelu tarjoaa pienille puutarhaviljelmille ajantasaista sääpalvelua, kuten haihduntaa ja maan kosteutta kuvaavia ennusteita. Viljelijää hyödyttävät ennusteet saa haluamalleen paikkakunnalle. Maksullisen Ilmanet-sääpalvelun saa avattua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tuomo.bergman@fmi.fi.

Ilmatieteen laitos seuraa säätä ympäri vuorokauden. Vaarallisista tai haitallisista ilmiöistä annetaan ruohikkopalovaara- sekä ukkos-, tuuli- ja sadevaroituksia.

Viljelijä voi tilata puhelimeensa maksullisen sade-, salama-, pouta-, tuuli- tai pakkasvahdin, joka ilmoittaa tekstiviestillä, milloin ja millä voimakkuudella esimerkiksi sade alkaa valitussa pisteessä.

Taimihankintoja harkitsevia palvelee verkkosivustolta löytyvä Kunnat ja kasvuvyöhykkeet -kartta. Siitä jokainen voi katsoa, mille hedelmäpuiden ja puuvartisten koristekasvien menestymisvyöhykkeelle oma kunta sijoittuu.

- Ilmatieteen laitos kokoaa myös paikkakuntakohtaisia tilastoja kasvutekijöistä, kuten kasvukauden tehoisa lämpösumma, maanpinnan kosteus, sadesumma ja lumen syvyys. Tietoja voi hyödyntää tuholaistorjunnan ja muiden toimenpiteiden ajoittamisessa, Lea Saukkonen muistuttaa.

Avun lukijat saavat Ilmanet-palvelun (http://ilmanet.fi/) koekäyttöön 11.6. asti. Palveluun pääsee kirjautumaan tunnuksella (APU) ja salasanalla (saanarmoilla). Lisätietoja tuomo.bergman@fmi.fi

Teksti Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kommentoi »